Botoşani: O femeie a născut acasă, asistată video, din cauza vremii. Sute de persoane înzăpezite

O femeie din Crasnaleuca, judeţul Botoşani, a născut acasă, joi dimineaţa, fiind asistată prin apel video, pentru că nu s-a putut ajunge la ea din cauza vremii. Pentru altă persoană, cu dializă, intervenţia a durat 10 ore, deşi acest drum ar fi putut fi făcut, în condiţii normale, în 20 de minute.

360 afișări
Imaginea articolului Botoşani: O femeie a născut acasă, asistată video, din cauza vremii. Sute de persoane înzăpezite

Botoşani: O femeie a născut acasă, asistată video, din cauza vremii. Sute de persoane înzăpezite

Potrivit ISU Botoşani, 424 de persoane din 207 maşini rămase înzăpezite pe drumurile naţionale şi judeţene au fost salvate de pompierii militari şi voluntari, de la primele manifesări ale Codului Portocaliu de ninsori abundente şi viscol, până joi dimineaţă, la ora 05:00.

Dintre ele, 72 de persoane au fost adăpostite temporar la Primăria Mihălăşeni, Primăria Unţeni, Căminul Cultural Ungureni, Centrul de Zi Ştefăneşti, Primăria Călăraşi, la domiciliul şefului SVSU Călăraşi, Primăria Vlădeni, Primăria Truşeşti, Primăria Dersca, Primăria Tudora şi la Districtul SDN Manoleasa.

Până joi dimineaţa, la Dispeceratul ISU – SAJ Botoşani s-au înregistrat 751 de apeluri de urgenţă de la cetăţeni care solicitau sprijin pentru că au rămas înzăpeziţi cu maşinile pe diferite tronsoane de drumuri judeţene şi naţionale.

Totodată, pompierii au intervenit pentru degajarea a 30 de arbori care au cedat din cauza greutăţii zăpezii şi au căzut peste autoturisme, dar pe carosabil, pe raza municipiului Botoşani.

Echipaje ale ISU Botoşani au efectuat 11 misiuni de monitorizare în teren pe DN 29A Dorohoi – Darabani, DJ 293 G. Enescu – Dorohoi, DN 29A Dorohoi – Darabani, DN 29 Botoşani – Săveni, DN 29D Botoşani – Truşeşti - Ştefăneşti şi DN 29 Botoşani - Suceava.

Şapte persoane din localităţile Adăşeni, Liveni, Drăguşei, Săveni, Gulioaia şi Ungureni, care aveau nevoie de dializă, au ajuns la centrul de specialitate cu ajutorul pompierilor.

În ultimele ore, eforturile pompierilor, a militarilor din cadrul UM 011 89, poliţiştilor de frontieră şi drumarilor s-au concentrat pe misiunile de salvare a persoanelor care au rămas cu maşinile înzăpezite pe drumul care leagă Botoşaniul de Suceava. 71 de persoane au fost deja transportate de către pompieri şi poliţişti de frontieră, în municipiul Botoşani. Misiunea continuă şi la ora transmiterii ştirii.

În timpul manifestării codului roşu de ninsoare şi viscol, personalul medical din dispeceratul ISU – SAJ a asistat, prin apel video, naşterea unei fetiţe de aproximativ 2,8 kg. Mama, o femeie de 41 de ani, din Crasnaleuca, aflată la a patra naştere, a cerut ajutor prin apel 112. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ambulanţa SAJ nu a putut să ajungă la caz. Prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Coţuşca s-a luat legătura cu două femei, care au mai asistat la naşteri. Una dintre ele a urmat toate indicaţiile date de către personalul medical din dispecerat şi a ajutat-o pe mamă să născă. Mama şi nou-născutul sunt în stare bună, transmite, joi dimineaţa, ISU Botoşani. Asistentul medical din comuna alăturată care s-a oferit să o monitorizeze mama şi copilul, până la sosirea unui echipaj SAJ, nu a reuşit să ajungă la caz, deoarece a rămas înzăpezit.

Totodată, o femeie în vârstă de 53 de ani, din localitatea Gulioaia, care avea nevoie de dializă, a ajuns la UPU - SMURD a Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani, cu ajutorul pompierilor, după o intervenţie care a durat mai bine de zece ore, după ce pompierii au înfruntat nămeţi de peste doi metri, viscol puternic şi vizibilitate redusă la zero.

Echipajul ISU Botoşani trimis la caz a ajuns la Gulioaia cu o şenilată şi a preluat femeia. În condiţii normale, acest drum este parcurs în maxim 20 de minute.

Alte patru persoane aflate în autoturisme rămase înzăpezite în zona pădurii Rediu au fost scoase din maşini de acelaşi echipaj şi transportate în municipiul Botoşani.

De asemenea, un bărbat în vârstă de 41 de ani, din localitatea Dărăbani, care avea nevoie de îngrijiri medicale a fost ajutat să ajungă la Spitalul Municipal Dorohoi, de pompieri. Acesta a fost preluat, iniţial, de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, care a constatat că prezenta o plagă tăiată la antebraţul stâng. Pe raza localităţii Dumbrăviţa, ambulanţa care îl transporta a rămas înzăpezită. Un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi a intervenit cu o şenilată, a preluat pacientul şi l-a transportat la Spitalul Municipal Dorohoi. Misiunea a fost îngreunată de cantitatea mare de zăpadă, care pe unele tronsoane depăşea doi metri, de viscolul puternic, vizibilitatea redusă spre zero şi lucru pe timp de noapte.

Judeţul Botoşani este în continuare sub cod roşu de ninsoare şi viscol până joi dimineaţa, la ora 10.00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici