Bucureştenii, solidari cu victimele inundaţiilor din Moldova prin donaţii

Autorităţile locale din Capitală au trimis către zonele afectate de inundaţii alimente, haine, materiale de construcţii, bani şi au colectat de la bucureşteni ajutoare pentru sinistraţii din Moldova, fiecare primărie de sector organizând transporturi către localităţile lovite de viituri.

215 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii, solidari cu victimele inundaţiilor din Moldova prin donaţii

Bucureştenii, solidari cu victimele inundaţiilor din Moldova prin donaţii (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, vineri, că le mulţumeşte bucureştenilor pentru solidaritatea de care au dat dovadă în faţa suferinţei semenilor lor şi i-a invitat să continue să doneze atât obiecte de îmbrăcăminte, încălţăminte cât şi alimente sau materiale de construcţii.

"Vineri au plecat primele două tiruri cu îmbrăcăminte şi încălţăminte. Obiectele au fost sortate şi dezinfectate, astfel încât oamenii care le primesc să se poată bucura imediat de ele", a spus Oprescu.

Totodată, primarul general a mai precizat că cel mai probabil în cursul zilei de luni, către judeţele Suceava şi Botoşani va pleca un transport de fructe şi legume, pentru care trebuie, însă, asigurată o depozitare specială.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în urmă cu o săptămână, alocarea sumei de 2,2 milioane de lei pentru ajutorarea sinistraţilor din zonele afectate de inundaţii din judeţele Suceava, Bacău Botoşani, Neamţ şi Iaşi.

Astfel, ajutorul de urgenţă acordat sinistraţilor din cele cinci judeţe afectate de calamităţi este în valoare de 2,2 milioane de lei, banii provenind din fondul de rezervă al bugetului propriu al municipiului Bucureşti. Sumele alocate vor fi distribuite prin intermediul Consiliilor Judeţene, judeţele Suceava şi Botoşani primind câte 550.000 de lei, judeţul Bacău 500.000 de lei, iar judeţele Neamţ şi Iaşi câte 300.000 de lei.

Primarul Capitalei preciza că la suma de 2,2 milioane de lei pentru sinistraţii din cele cinci judeţe se adaugă un milion de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru a trimite în tabăra de la Neptun - Comorova aproape 800 de copii din zonele afectate de inundaţiile din Moldova.

Luni, 5 iulie, un camion cu cinci tone de alimente a plecat către localitatea Dorohoi, iar, a doua zi o delegaţie a municipalităţii Capitalei a plecat în localităţile afectate de inundaþii din Moldova, pentru a distribui ajutoarele direct familiilor sinistrate.

Şi Primăria Sectorului 1 a demarat o campanie umanitară pentru a veni în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii, primul convoi cu alimente, îmbrăcăminte şi materiale de construcţii, colectate de la cetăţenii acestui sector, plecând vineri, spre localităţile din judeţul Bacău.

Reprezentanţii administraţiei publice de sector au precizat că ajutoarele constau în alimente neperisabile, îmbrăcăminte, pături şi materiale de construcþii. Totodată, au fost trimise şi câteva containere ce pot fi utilizate ca spaţii de cazare.

"În situaţii de urgenţă, cum este cea prin care trec semenii noştri grav afectaţi de intemperiile naturii, este nevoie de solidarizarea tuturor locuitorilor acestei ţări. A ajuta acele comunităţi grav afectate de inundaţii este un gest normal, de solidaritate. Acest convoi este primul transport pe care îl trimitem către zonele calamitate. Le mulþumesc tuturor celor care i-au sprijinit, din mai multul sau mai puţinul lor, pe aceşti oameni aflaţi în nevoie", a declarat, vineri, Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Primăria Sectorului 1 a organizat şase centre de colectare a ajutoarelor pentru persoanele sinistrate ca urmare a inundaţiilor. Astfel, bucureştenii pot dona obiecte şi alimente sediul instituţiei din Şoseaua Bucureşti - Ploieşti numărul 9-13 şi la cele cinci sedii ale Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 1, din strada Biserica Amzei, Calea Griviţei, strada Pajurei, strada Borşa, strada G-ral Berthelot.

Pentru persoanele care doresc să doneze obiecte de mari dimensiuni, cum ar fi mobilier sau obiecte electro-casnice, precum şi pentru persoanele vârstnice sau nedeplasabile, Primăria Sectorului 1 a pus la dispoziţie două numere de telefon: 021.319.10.30 sau 021/9540, care funcţionează non-stop, unde bucureştenii pot suna, iar Administraţia Domeniului Public le va ridica de la adresa indicată de donator.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Publice din Sectorul 1, campania de colectare va dura aproximativ o lună, iar de bunurile colectate vor beneficia în special locuitorii comunei Săuceşti, din judeţul Bacău, una dintre localităţile cel mai grav afectate de inundaţiile care au cuprins zona Moldovei în ultima perioadă.

Şi reprezentanţii Primăriei Sectorului 2 au anunţat, vineri, că primele două tiruri cu alimente şi ajutoare pentru sinistraţii din judeţele distruse de inundaţii, vor pleca luni.

Ajutoarele colectate în centrele administraţiei publice din Sectorul 2 vor ajunge în localitatea Salcia, din judeţul Suceava, şi în Dorohoi, judeţul Botoşani. Astfel, unul din tiruri va fi încărcat cu zece tone de grâu, mobilă, alimente, apă minerală şi plată, precum şi aparatură electrocasnică care vor fi oferite familiilor ale căror gospodării au fost luate de ape.

Cel de-al doilea tir va pleca către Dorohoi, la solicitarea autorităţilor locale din zona afectată, urmând să transporte articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, pături, aşternuturi de pat, unelte de uz gospodăresc.

Bucureştenii din Sectorul 2 al Capitalei, pot dona alimente neperisabile, îmbrăcăminte, obiecte electrocasnice sau materiale de construcţii la cele patru corturi instalate în Parcul Circului, la intrarea dinspre Şoseaua Ştefan cel Mare.

Pentru a veni în sprijinul sinistraţilor din zona Moldovei, Primăria Sectorului 4 şi-a intitulat campania umanitară, demarată pentru colectarea ajutoarelor "Din suflet pentru suflet, ajută-ţi aproapele!". Campania de colectare va dura două săptămâni, la cele şase corturi amplasate pe raza Sectorului 4, bucureştenii având posibilitatea să doneze în continuare, produse textile, electrocasnice, în timp ce în incinta Şcolii nr. 96, situată pe strada Rezonanţei 2, pot fi aduse piesele de mobilier.

Marţi, au plecat către judeţele din Moldova, 14 camioane cu aproximativ 220 de tone de haine, alimente, electrocasnice şi aproape 25 de tone de mobilă.

Reprezentanţii administraţiei publice din Sectorul 5 al Capitalei au trimis, vineri, 12 camioane către localitatea Dorohoi. Trei camioane au fost încărcate cu BCA, două cu cărămizi, trei cu alimente şi apă şi alte patru cu haine şi obiecte de mobilier.

"Mă bucur că am reuşit să mobilizez pe toată lumea din acest sector al Capitalei pe care îl conduc, astfel încât să-i ajutăm pe semenii noştri loviţi de nenorocire", a declarat primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, precizând, tootdată, că un milion de ei vor fi distribuiţi prin intermediul Consiliilor Judeţene din judeţele Botoşani şi Bacău sinistraţilor. Banii au fost alocaţi prin hotărârea Consiliului Local al Sectorului 5.

La Primăria Sectorului 6, bucureştenii au donat aproape 500 de kilograme de alimente şi peste 400 de saci cu îmbrăcăminte, încălţăminte, precum şi obiecte electrocasnice.

Reprezentanţii administraţiei publice din acest sector au declarat că transportul ajutoarelor va fi făcut la sfârşitul săptămânii viitoare, campania urmând a continua încă o săptămână.

Cele mai grav afectate de inundaţii puternice, ca urmare a revărsării Siretului, care a înregistrat, la sfârşitul lunii iunie, debite istorice, au fost judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bacău.

În 28 iunie, fluviul Dunărea şi râurile Prut şi Siret au atins debite maxime, în urma ploilor şi viiturilor, iar autorităţile au făcut evacuări şi acumulări controlate pentru evitarea producerii viiturilor, consolidând şi digurile în zonele afectate.

Sâmbătă, între orele 10.00 şi 21.00, va ploua în în Dobrogea, Estul Munteniei, Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali, au anunţat meteorologii.

Până în prezent, pagubele produse de inundaţii sunt estimate la aproape 250 de milioane de lei (aproximativ 59 milioane euro), în condiţiile în care 3.480 de case au fost afectate, alte 250 s-au prăbuşit, iar 31,4 km de drumuri naţionale sunt deteriorate, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

(Material de Roxana Alexe, roxana.alexe@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici