Cadouri nelegale de sute de mii de lei, de sărbători, pentru salariaţii unor primării din Galaţi / Cum vor fi recuperaţi banii

Camera de Conturi Galaţi a constatat că mai multe primării din judeţ au efectuat plăţi nelegale de sute de mii de lei pentru acordarea unor cadouri de sărbători propriilor salariaţi, în Galaţi. Cele mai multe dintre primării cer banii înapoi angajaţilor, transmite corespondentul Mediafax.

674 afișări
Imaginea articolului Cadouri nelegale de sute de mii de lei, de sărbători, pentru salariaţii unor primării din Galaţi / Cum vor fi recuperaţi banii

Cadouri nelegale de sute de mii de lei, de sărbători, pentru salariaţii unor primării din Galaţi / Cum vor fi recuperaţi banii

Potrivit Raportului Curţii de Conturi, cea mai mare sumă imputată pentru acordarea de cadouri este la societatea de salubritate din municipiul Galaţi. În anul 2016, compania subordonată Primăriei a acordat cadouri salariaţilor dar şi angajaţilor unor firme subcontractoare în valoare totală de 135.000 de lei. Pachetele cu cadouri au fost împărţite de Crăciun, de Paşti şi de 8 Martie, reprezentanţii societăţii încălcând astfel legea, a stabilit Curtea de Conturi.

Inspectorii au mai decis că prejudiciul trebuie recuperat până pe 30 aprilie 2018.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat cheltuieli nelegale şi în cazul Primăriei comunei Folteşti, care a acordat, în perioada decembrie 2014 – decembrie 2016, premii şi cadouri în valoare de totală de 18 mii de lei cu ocazia zilei de 8 Martie şi a sărbătorilor de Paşti şi de Crăciun. Cadourile au fost acordate angajaţilor primăriei dar şi consilierilor locali.

Reprezentanţii Primăriei Galaţi au refuzat să comenteze raportul Curţii de Conturi.

Micile atenţii conţineau, potrivit beneficiarilor, câte o sticlă de vin ori de şampanie, fursecuri şi alte dulciuri. Oamenii spun că vor da banii înapoi, dacă trebuie.

„Erau din banii de la agricultură, la primărie aveam o suprafaţă 260 de hectare şi din banii ăia mai plăteam banii de transport la şcoala, la învăţători, la profesori, diferite treburi urgente care apăreau. S-a votat aşa printr-o şedinţă de Consiliu Local ca fiecare, dacă binevoieşte, să plătească ce a primit, daca nu, plăteşte doamna primar sau contabila. Asta înseamnă aproximativ 600 de lei, fiecare. Cadourile conţineau o sticlă de vin, şampanie, vin şi fursecuri. Dăm banii înapoi doar dacă vrem noi. S-a hotărât în Consiliu, hai să dăm banii înapoi cei care au beneficiat. Noi nu ne gândim la primăriţă, ea poate să plătească, dar ne gândim la contabilă, că are doi copii mici”, a explicat consilierul local din comuna Folteşti, Alexandru Dinu.

Primarul comunei gălăţene a refuzat să comenteze decizia Curţii de Conturi şi a anunţat că măsurile pe care le va lua vor fi anunţate pe site-ul instituţiei.

„Nu vreau să fac comentarii privind raportul Curţii de Conturi. Vom vedea ce vom face, trebuie să rezolvăm problema. Avem termen până pe 30 aprilie, vom lua toate măsurile care se impun şi le vom publica, probabil, pe site-ul primăriei. Le veţi vedea acolo”, a spus primarul comunei Folteşti, Lenuţa Munteanu.

Camera de Conturi a descoperit aceleaşi nereguli şi în comuna gălăţeană Frumuşiţa, unde primar este Nelu Munteanu, soţul primăriţei de la Folteşti. Acesta a declarat că va cere banii înapoi celor care au primit cadouri.

„Ce să comentez? La punctul acesta, Curtea de Conturi are dreptate. Eu le-am dat de Crăciun câte 100 de lei şi acum trebuie să recuperăm banii. O să le imput la fiecare, nu avem ce face”, a declarat primarul comunei Frumuşiţa, Nelu Munteanu.

Inspectorii Curţii de Conturi au aflat că în comuna Frumuşiţa cadourile au fost acordate salariaţilor primăriei, dar şi profesorilor de la şcolile din zonă, fără acordul Consiliului Local.

„În perioada 2015-2016, Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Frumuşiţa, Şcoala Gimnazială „Petru Rareş” Frumuşiţa şi, respectiv Şcoala Gimnazială nr. 1 Frumuşiţa au efectuat plata nelegală a sumei totale de 14 mii de lei (...), suma estimată a abaterii, reprezentând pachete cadou acordate salariaţilor, cadrelor didactice şi, respectiv, personalului auxiliar, după caz, fără a motiva cadrul legal în baza căruia aceste categorii de beneficiari au dreptul să primească astfel de bonusuri, în condiţiile în care legislaţia în vigoare nu permite acordarea altor forme de remunerare în afara salariului şi nu a existat aprobarea Consiliului Local pentru alocarea fondurilor necesare pentru achiziţionarea acestor pachete cadou”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Primăriile au termen până pe 30 aprilie să recupereze prejudiciile stabilite de inspectori.

Curtea de Conturi avertizează că nerecuperarea prejudiciului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici