Câmpeanu: La Comisia de evaluare Prahova erau chemate zilnic 120 de persoane

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat vineri că cel mai grav lucru identificat la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova a fost faptul că în fiecare zi erau chemate aproximativ 120 de persoane, fără a se stabili ora, în condiţiile în care programul se termina la 14.30.

183 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: La Comisia de evaluare Prahova erau chemate zilnic 120 de persoane

Mariana Câmpeanu (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Ministrul Mariana Câmpeanu a spus că, în urma controlului, a fost constatată o organizare defectuoasă a activităţii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, întrucât nu se asigura o programare riguroasă, într-un interval orar bine stabilit, care să evite aşteptarea nejustificată, mai ales că unele persoane erau aduse pe targă.

Câmpeanu a vorbit despre un management defectuos al programului de lucru atât la Serviciul de evaluare complexă, cât şi la Comisia de evaluare. Ministrul a precizat că între orele 7.30 şi 9.30 se eliberau între 100 şi 120 de bonuri de ordine, iar toate aceste persoane trebuiau să fie evaluate până la ora 14.30, timp insuficient pentru o evaluare complexă, care presupune evaluare medicală, psihologică şi socială.

Ministrul a mai spus că, în urma controlului făcut la DGASPC Prahova, s-a stabilită că actuala componenţă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost decisă de Consiliul Judeţean fără avizul avizul Ministerului Muncii.

În urma controlului făcut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova s-a stabilit că nu s-a respectat procedura de evaluare complexă, conform legislaţiei în vigoare, în sensul că persoanele adulte au fost evaluate de membrii Comisiei de evaluare, şi nu de specialiştii Serviciului de evaluare complexă, singura structură cu atribuţii în acest sens, a precizat Mariana Câmpeanu.

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri reprezentanţilor ministerelor Muncii şi Sănătăţii, precum şi Corpului de Control al Guvernului să analizeze situaţia de la DGASPC Prahova, astfel încât să fie stabilit dacă vinovaţii trebuie concediaţi sau dacă trebuie schimbat sistemul.

Mai multe măsuri organizatorice, între care reamenajarea spaţiilor unde funcţionează serviciile şi selectarea mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare, au fost dispuse la DGASPC Prahova în urma controlului făcut de o echipă de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Echipa de control a dispus ca reprezentanţii DGASPC Prahova să facă programările pentru depunerea dosarelor într-un interval de timp riguros stabilit, să reamenajeze şi să reorganizeze spaţiile în care funcţionează serviciile şi să facă o selectare mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare.

Două bătrâne în vârstă de 82 şi 74 de ani care au mers, marţi, la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru depunerea dosarului de handicap au fost transportate la spital după ce una dintre ele a leşinat la coadă, iar cealaltă a căzut pe scările instituţiei, suferind un traumatism cranian.

Luni, televiziunile au prezentat imagini cu o bătrână care venise la sediul DGASPC Prahova pentru reevaluarea dosarului de handicap şi care a fost filmată urcând scările sprijinindu-se în mâini şi cu ajutorul unui scaun din lemn.

Ministrul Mariana Câmpeanu declara, ulterior, că doi reprezentanţi ai Ministerului Muncii vor merge la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru a verifica modul în care sunt făcute programările pentru evaluarea dosarelor persoanelor cu handicap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici