Video Caşcavea, telemea, bulz, pastramă şi păstrăv afumat, la Festivalul Caşcavelei de la Valea Doftanei - GALERIE FOTO/VIDEO

Mii de persoane participă, în acest weekend, la Festivalul Caşcavelei din Valea Doftanei, judeţul Prahova, eveniment ajuns la a 15-a ediţie, produsul tradiţional fiind marcă înregistrată, de aproape un deceniu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2186 afișări

Organizatorii au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că Festivalul Caşcavelei atrage turişti din toate colţurile ţării, de un deceniu şi jumătate.

"Ne aflăm la a 15-a ediţie. Este o sărbătoare pe care locuitorii o aşteaptă, la care vin mulţi din judeţ şi nu numai să cumpere produsele noastre tradiţionale, mai ales caşcavea. Localnicii o percep ca pe o mare petrecere" a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Valea Doftanei, Lucian Costea.

Vizitatorii festivalului găsesc caşcavea, telemea, bulz, pastramă şi păstrăv afumat, iar producătorii tradiţionali aproape că au terminat marfa.

Printre producătorii care aproape că au rămas fără marfă se numără şi Lidia Şeler, care prepară caşcavea de mai bine de 15 ani.

"Nu am lipsit de la nicio ediţie a festivalului. Am pregătit, anul acesta, 150 de bucăţi de caşcavea şi le-am vândut aproape pe toate. Cred că, până duminică, nu voi mai avea deloc", a declarat ea.

Lidia Şeler a povestit, corespondentului MEDIAFAX, că a învăţat să prepare caşcavea de la mama şi socrul ei. Femeia spune că există un secret.

"Dacă gustaţi două caşcavele, o să vedeţi că nu au acelaşi gust. E mult de muncă. Poate dura şi trei zile să faci caşcavea, în funcţie de anotimp. Spre deosebire de caşcaval, caşcaveaua este opărită", a mai spus Lidia Şeler

Caşcaveaua din Valea Doftanei a fost întegistrată la OSIM din 2006, iar acum, potrivit autorităţilor locale, produsul tradiţional este în curs de atestare.

"Avem 2.800 de gospodării, în Valea Doftanei. În mai bine de jumătate se produce caşcavea. Nu există magazine de desfacere, se vinde la poartă, cei mai mulţi cumpărători fiind din Bucureşti", a mai declarat primarul Lucian Costea.

Festivalul Caşcavelei se încheie duminică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici