Câţi dintre români recepţionează posturile TV în format HD. Numărul depăşeşte aşteptările

  • Numărul gospodăriilor HD în România s-a triplat în doar 4 ani.
  • Conform unui studiu, mai mult de jumătate din gospodăriile care recepţionează posturi TV sunt HD.
137 afișări
Imaginea articolului Câţi dintre români recepţionează posturile TV în format HD. Numărul depăşeşte aşteptările

Câţi dintre români recepţionează posturile TV în format HD. Numărul depăşeşte aşteptările

SES prezintă datele celui mai recent studiu al său Satellite Monitor, publicat anul acesta şi care vizează piaţa de televiziune din Europa, inclusiv România.

Potrivit raportului, mai mult de jumătate din gospodăriile care recepţionează posturi TV sunt HD, respectiv deţin cel puţin un televizor HD sau recepţionează posturi TV în format HD.

În doar 4 ani, numărul gospodăriilor HD în România s-a triplat. Datele studiului SES arată că la finalul anului 2019 numărul gospodăriilor HD din România era de 4,12 milioane, faţă de 1,5 milioane la finalul lui 2015. Gradul de penetrare al tehnologiei HD în România este de 55,3%, în condiţiile în care numărul gospodăriilor TV în România era de 7,45 milioane la finalul lui 2019, potrivit studiului Satellite Monitor.

În comparaţie, la nivelul Europei, gradul de penetrare al ecranelor HD este de 61,1%, conform studiului SES, care analizează piaţa TV din mai mult de 30 de ţări europene (UE şi non-UE).

Între cele mai pregătite ţări din punct de vedere HD se numără Germania (grad de penetrare al HD-ului de 84%), Franţa (83%) sau Austria (84%). România este la acelaşi nivel cu ţări precum Bulgaria (58%) sau Italia (54%), mai ridicat decât Ungaria (34%) dar sub Polonia (73%) sau Cehia (70%). Numărul total al gospodăriilor HD din cele 38 de ţări analizate de studiul Satellite Monitor era de 167,3 milioane la finalul lui 2019, cea mai mare parte dintre ele ( 40%) folosind servicii TV de satelit.

Gospodăriile cu servicii TV prin satelit din România sunt foarte bine echipare cu tehnologie HD, arată datele SES. Pentru mai mult de trei sferturi dintre ele, tehnologia HD este standard.

Studiul Satellite Monitor indică 2,04 milioane gospodării cu televiziune prin satelit în România la finalul lui 2019, iar 76,7% dintre ele, respectiv 1,57 milioane, sunt HD.

Două trenduri caracterizează evoluţiile din ultimii ani ale pieţei TV şi conţinut video: UHD / 4K şi serviciile OTT (other-the-top). Ecranele 4K au devenit obişnuite, impulsionând cererea pentru conţinut de înaltă calitate. Studiul Satellite Monitor arată că în România existau 1,75 milioane de gospodării UHD în România la finalul lui 2019, reprezentând o pondere de 23,5% din gospodăriile TV. În comparaţia, datele studiului arată o pondere medie a ecranelor UHD la nivelul celor 38 de ţări europene analizate de 14,5%.

Platformele OTT (precum Netflix, Amazon sau HBO) au crescut foarte rapid în ultimii ani, devenind o soluţie suplimentară de recepţie a conţinutului video. În Europa, la finalul lui 2019 24,7% dintre gospodăriile TV utilizau servicii OTT, alături de un al mod de recepţie TV – cablu, satelit, IPTV sau digital terestru, potrivit datelor Satellite Monitor. În România, serviciile OTT se regăseau în 11,3% dintre gospodăriile TV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
studiu,
ses,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici