Cazarea în căminele din ţară: Câte locuri au universităţile din marile oraşe şi care sunt preţurile pentru studenţi

Universităţile din marile centre universitare din ţară oferă studenţilor zeci de mii de locuri de cazare, la preţuri începând de la 50 de lei pe lună în Timişoara şi de la aproximativ 100 de lei pe lună în celelalte oraşe din ţară.

4793 afișări
Imaginea articolului Cazarea în căminele din ţară: Câte locuri au universităţile din marile oraşe şi care sunt preţurile pentru studenţi

Cazarea în căminele din ţară: Câte locuri au universităţile din marile oraşe şi care sunt preţurile pentru studenţi (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

BRAŞOV: Peste 4.200 de locuri în căminele studenţeşti, la preţuri între 170 şi 270 lei pe lună

Studenţii de la Universitatea ”Transilvania“ din Braşov au la dispoziţie peste 4.200 de locuri de cazare în cele 13 cămine studenţeşti, preţul mediu pentru un loc bugetat fiind de 170 de lei pe lună, cu aproximativ 12 la sută mai mare faţă de anul trecut, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit prorectorului Universităţii ”Transilvania“ din Braşov, Daniel Munteanu, unitatea de învăţământ superior pune la dispoziţia studenţilor 4.234 de locuri în cele 13 cămine din cele două campusuri studenţeşti -Memorandului şi Colină-, fiind astfel acoperite circa 90 la sută din cererile de cazare.

La Universitatea ”Transilvania“ vor studia peste 20.000 de studenţi, aproximativ 6.500 dintre aceştia fiind din afara judeţului. O parte dintre cei care vin din afara judeţului nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi un loc în cămin, iar alţii preferă să stea în chirie, astfel că aproximativ 5.000 de studenţi depun, de obicei, cereri de cazare.

”Aparent, cele 4.234 de locuri de cazare ar fi insuficiente, dar din experienţa anilor trecuţi, după primele două etape de cazări şi prin transferul locurilor rămase disponibile la unele cămine, reuşim să acoperim cam 90 la sută din cereri. Eu zic că nu vor fi probleme”, a declarat Daniel Munteanu pentru corespondentul MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte preţurile pentru cazare, acestea au crescut în medie cu 12 la sută pentru studenţii la locurile bugetate, preţul mediu fiind de 170 de lei pe lună, şi cu 22 la sută pentru studenţii la locurile cu plată, respectiv 270 de lei pe lună, potrivit sursei citate.

”Din cauza creşterii cheltuielilor am fost nevoiţi să operăm o majorare a tarifelor de cazare pentru studenţi. Preţurile diferă de la un cămin la altul, în funcţie de condiţii şi dotări, cu circa 5 lei”, a mai spus prorectorul universităţii braşovene.

Există şi studenţi care beneficiază de reduceri sau scutiri de la plata cazării sau a mesei de la cantină, cum este cazul unui grup de studenţi de la Inginerie care se ocupă benevol de mentenanţa tuturor calculatoarelor din facultăţi sau studenţi care ajută la cantina studenţească.

Potrivit prorectorului universităţii, unitatea de învăţământ a stabilit criterii ”clare” pentru cazarea studenţilor în cămine. Astfel, studenţii nu vor avea voie să aibă mai mult de trei restanţe în prima sesiune a anului universitar, iar domiciliul stabil al acestora să fie la o distanţă mai mare de 30 de kilometri de Braşov.

Priam etapă de repartizare a locurilor de cazare va avea loc sâmbătă şi duminică pentru studenţii din anul I, masteranzi şi doctoranzi, iar în perioada 29-30 septembrie este programată cazarea studenţilor din ceilalţi ani.

În 2 octombrie, conducerile faultăţilor vor face o analiză a locurilor rămase libere şi vor organiza o nouă repartizare, care se va desfăşura în perioada 3-4 octombrie.

Înainte de începerea noului an universitar, s-au făcut investiţii de circa 150.000 de euro pentru igienizări, modernizări ale intrărilor în cămine, reparaţii şi reamenajări ale unor camere, dezinsecţie şi deratizare. În plus, urmează ca în perioada următoare să fie făcută o lucrare mai amplă la una din centralele care alimentează o parte din cămine, investiţie care se ridică la circa 100.000 de euro. Toate investiţiile au fost realizate din fondurile universităţii.

Odată cu venirea studenţilor, chiriiile cresc cu 15-30%. Oferta include şi minicămine private amenajate în vile, unde o cameră costă între 350 şi 550 de lei. La Braşov, studenţii care nu găsesc un loc în căminele facultăţilor pot opta pentru minicămine private, amenajate în vile, unde preţurile pentru un loc încep de la 350 de lei şi ajung la 550 de lei, cu toate utilităţile incluse.

Astfel, un braşovean şi-a construit în urmă cu trei ani încă un etaj la vila sa din cartierul Florilor, amenajându-l în regim de cămin studenţesc, cu cinci camere mobilate, cu duş propriu şi bucătărie comună, utilată. Chiria este de 350 de lei pe lună de persoană, în acest tarif fiind incluse costurile energiei termice, internet şi cablu TV, studenţii urmând să plătească o parte din factura la energia electrică, în funcţie de consum. Bărbatul spune că în prezent mai are liberă o singură cameră, însă este convins că şi aceasta va fi ocupată în scurt timp. El îşi face publicitate în principal prin cunoscuţi.

Studenţii care învaţă la Braşov pot alege şi varianta închirierii unei garsoniere sau a unui apartament de bloc.

Diferenţa între chiria pentru o garsonieră şi cea pentru un apartament cu două camere este mică. Astfel, preţurile pentru o garsonieră încep de la 120 de euro pe lună şi pot ajunge la 300 de euro în locuinţe de lux, aflate în zone centrale, iar pentru două camere chiria variază între 150 de euro pe lună, în cartierul Florilor, de exemplu, şi 300 de euro în centrul istoric.

Apartamentele cu trei camere sunt închiriate la preţuri cuprinse între 230 şi 300 de euro, în funcţie de zonă şi dotări.

Totuşi, o problemă a studenţilor care vor să locuiască într-un apartament este aceea că mulţi proprietari nu primesc studenţi de teamă că aceştia fie nu au bani să plătească lunar chiria sau cheltuielile curente, fie nu întreţin locuinţa şi mobilierul.

CLUJ: Aproximativ 12.000 de locuri în cămine oferite studenţilor, unele în condiţii "ca acasă"

Universităţile de stat din Cluj-Napoca pun la dispoziţia studenţilor aproximativ 12.000 de locuri de cazare în cămine, în camere cu două sau mai multe locuri, dar şi în apartamente în care condiţiile sunt "ca acasă", tarifele lunare situându-se între 100 şi 280 de lei, la fel ca anul trecut.

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, oferă 5.204 locuri de cazare în 17 cămine, cazările începând vineri dimineaţă pentru studenţii de anul I, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În căminul A2, din complexul studenţesc Hasdeu, studenţii au la dispoziţie camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie inclusă, cele de la etaj având şi balcon.

"Camerele au acces la internet. Pe fiecare etaj există un oficiu, cu mobilier de bucătărie, aragaz", a declarat corespondentului MEDIAFAX administratorul căminului.

În alte cămine ale UBB, camerele sunt cu două până la cinci paturi, toate beneficiind de săli de lectură şi internet gratuit.

Tarifele pentru anul universitar 2014 - 2015 au rămas nemodificate faţă de cele de anul trecut şi sunt cuprinse între 100 de lei pe lună în cameră cu cinci paturi cu baie comună pe palier şi 250 de lei pe lună în cameră cu două paturi, cu baie şi bucătărie.

UBB are înscrişi circa 40.000 de studenţi.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) dispune de 4.808 locuri de cazare în şapte cămine în campusurile din Observator şi Mărăşti.

"Punem la dispoziţie camere cu două sau patru locuri, cu baie proprie în fiecare cameră, cu oficii pe fiecare palier dotate cu plite electrice, maşini de spălat pe fiecare palier. De asemenea, există săli de lectură pe fiecare palier, şi acces gratuit la internet. Căminele au un sistem de pază privat, cu supraveghere video", au declarat reprezentanţii universităţii.

Cazarea în căminele UTCN este cuprinsă între 110 şi 155 de lei, în funcţie de camere, tot la nivelul anului trecut.

UTCN are înscrişi circa 20.000 de studenţi, din care 9.000 sunt din afara Clujului.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), unde învaţă circa 6.000 de studenţi, pune la dispoziţia studenţilor 1.338 locuri de cazare în cinci cămine, cu acces gratuit la internet şi televiziune prin cablu.

Constantin Bordea, reprezentant al universităţii, a menţionat că studenţii care se cazează în căminele instituţiei au şi parcări gratuite.

"Căminul 8 din Haşdeu, de exemplu, are 394 de locuri, sunt camere cu câte două paturi cu baie inclusă, iar oficiile de pe fiecare palier sunt dotate cu frigider, aragaz cu hotă, masă de tranşat carne şi de servit. În căminul Agronomia II, de pe str. Moţilor, avem apartamente cu două camere, cu baie şi bucătărie inclusă, cu toate facilităţile moderne, exact ca acasă", a spus Bordea.

Tarifele au rămas aceleaşi ca şi anul trecut şi sunt cuprinse între 105 lei şi 195 de lei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), unde sunt înscrişi peste 6.200 de studenţi, oferă 550 de locuri de cazare în şase cămine studenţeşti din complexurile Haşdeu şi Observator, în camere cu două până la patru paturi.

Tarifele sunt cuprinse între 130 de lei în cameră cu patru paturi şi baie pe hol şi 280 de lei în camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie incluse, la fel ca anul trecut.

Universitatea de Arte şi Design (UAD), unde învaţă circa 1.000 de studenţi, oferă cele mai puţine locuri de cazare dintre universităţile clujene - 75 - în două cămine, pe str. Albac şi Al. Vaida - Voevod, tarifele fiind cuprinse între 120 şi 170 de lei.

"Sunt camere cu două locuri, unele cu baie comună şi oficiu pe palier, dar sunt şi camere cu baie inclusă. Sunt cămine cu wi-fi", au afirmat reprezentanţii universităţii.

Studenţii care nu prind locuri în căminele puse la dispoziţie de universităţi se pot caza în cămine private, care au tarife mai scumpe. De asemenea, cei care nu doresc să locuiască în cămine, pot opta şi pentru închirierea unor garsoniere sau apartamente.

Chiriile înaintea începerii anului universitar s-au majorat la Cluj-Napoca cu 15 la sută faţă de lunile iulie - august, indiferent de zonă, dar studenţii care preferă această variantă dispun de o mai mare intimitate.

Chiria unui apartament cu două camere este de la 330 de euro, iar în cazul unui apartament cu trei camere ajunge la 400 de euro. O garsonieră se închiriază cu circa 180 - 200 de euro.

Pe de altă parte, sunt şi cazuri în care studenţii caută apartamente cu patru camere unde, pentru o cameră, chiria poate ajunge la 100 - 120 de euro.

"Dacă se grupează patru studenţi, fete sau băieţi, pot închiria un apartament cu patru camere cu preţuri cuprinse între 400 - 450 de euro în cartierele Mănăştur sau Zorilor şi fiecare va avea o cameră proprie la dispoziţie. E cea mai ieftină variantă. Sunt şi apartamente de lux, care ajung şi la 1.000 de euro, dar pentru studenţii pretenţioşi", a declarat un agent imobiliar.

În căminul studenţesc privat "Enjoy", situat în cartierul Gheorgheni, tarifele au rămas neschimbate faţă de anul 2013, fiind cuprinse între 270 de lei şi 390 de lei.

"Cele 48 de camere cu două până la patru paturi au toate dotările necesare, apă caldă şi termoficare, grup sanitar, oficii pentru servirea mesei complet dotate, cablu TV, internet, serviciu de pază, serviciu de curăţenie", se arată pe site-ul căminului.

SUCEAVA: Locurile în cămine, insuficiente, deşi numărul cererilor de cazare a scăzut

Doar jumătate din numărul cererilor de cazare în cămine la Universitatea "Ştefan cel Mare" pot fi onorate, chiar dacă numărul solicitărilor depuse în noul an universitar a scăzut faţă de anul precedent, tarifele de cazare rămânând la acelaşi nivel, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prorectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava, prof.univ.dr. Ştefan Purici, a declarat, joi, că numărul studenţilor înmatriculaţi în anul I este mai mic decât cel înregistrat în anul universitar precedent, precizând că această scădere se înscrie în tendinţa generală înregistrată la nivel naţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purici a arătat că, potrivit unui raport al MEN, din anul universitar 2007-2008 numărul total al studenţilor din învăţământul superior din ţară s-a redus la aproape jumătate, precizând că la universitatea suceveană erau înmatriculaţi în total aproximativ 11.000 de studenţi în anul 2008, iar numărul acestora a ajuns acum la aproximativ 9.000 de studenţi.

El a spus că Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava dispune de 1.100 de locuri de cazare în spaţiile proprii, iar alte 200 de locuri sunt asigurate în cămine ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar sucevene în baza parteneriatelor încheiate de universitate cu unităţile liceale din municipiul Suceava.

Prorectorul Universităţii sucevene a precizat că numărul cererilor de cazare a scăzut, în acest an fiind înregistrate 2.000 de astfel de cereri, faţă de 2.800 înregistrate anul trecut.

Purici a mai spus că în acest an capacitatea de cazare din campusul universitar a crescut uşor prin transformarea corpului de clădire N al universităţii în cămin, suplimentându-se astfel spaţiul de cazare cu 40 de locuri. El a explicat că acest cămin va fi destinat, în special, studenţilor din străinătate care vor studia la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava prin mobilităţi în cadrul programului Erasmus.

Profesorul a precizat că tarifele de cazare diferă de la un cămin la altul, în funcţie de numărul locurilor din cameră, dar şi de dotările de care dispun, explicând că studenţii beneficiază în camerele căminelor din campusul universitar de conexiune la internet, acces la TV, frigider, băi proprii, dar şi acces la oficii destinate preparării hranei.

El a mai spus că studenţii care vor fi cazaţi în căminele C3 şi C4 au acces şi la spaţiile cu destinaţia spălătorie.

Sursa citată precizează că regimul de taxare pentru cazarea în căminele universitare este diferenţiat, pornind de la statutul studentului.

"Studenţii care studiază în regim bugetat sau fără taxă vor plăti lunar pentru un loc în căminul C1 suma de 140 de lei şi 210 lei în căminul C4 în camerele cu trei locuri şi 220 de lei în camerele cu două locuri, în timp ce studenţii care studiază în regim cu taxă trebuie să achite lunar 270 de lei în căminul C1 şi până la 370 de lei în căminul C4 în camerele cu două locuri şi 350 de lei în camerele cu două locuri în căminul C3", a spus Purici.

Prorectorul a precizat că studenţii orfani de ambii părinţi, studenţii bursieri ai statului român şi studenţii care studiază în regim fără taxă şi care au părinţii cadre didactice vor achita lunar pentru cazare sume cuprinse între 90 de lei în căminul C1 şi 170 de lei în căminul C4.

Purici a arătat că, în prezent, se fac demersuri pentru realizarea documentaţiei necesare în vederea obţinerii finanţării de la MEN pentru modernizarea căminului C1 din campus.

El a precizat că şi cantina universităţii care are o capacitate de 400 de locuri este pregătită pentru noul an universitar, tarifele fiind menţinute la acelaşi nivel ca în anul academic precedent.

Prorectorul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava a subliniat că numărul studenţilor din Republica Moldova, 120, care vor învăţa în anul I la studii de licenţă şi masterat în universitatea suceveană este mai mare decât anul trecut.

Purici a spus că este pentru prima dată când la programele doctorale s-au înscris şi au fost admişi cu bursă doi studenţi din Republica Moldova, unul va urma doctoratul în domeniul ştiinţelor economice, iar altul în domeniul ştiinţei calculatoarelor.

TIMIŞOARA: Peste 12.000 de locuri în cămine pentru studenţi. Tarifele, între 65 şi 300 de lei

Peste 12.000 de locuri de cazare în cămine sunt puse la dispoziţia studenţilor de cele patru universităţi de stat din Timişoara, tarifele lunare fiind cuprinse între 65 şi 300 de lei, la acelaşi nivel ca anul trecut, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor universităţilor de stat din Timişoara, în acest an universitar, în Timişoara sunt disponibile peste 12.000 de locuri de cazare în cămine.

În cele zece cămine ale Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) sunt disponibile 2.700 de locuri. Cereri au fost mai multe, astfel că 40 la sută din studenţii care au solicitat loc în cămin vor fi nevoiţi să îşi caute locuinţe cu chirie.

"Avem zece cămine şi 2.700 de locuri ceea ce înseamnă că acoperim 60 la sută din cereri. Taxele nu s-au modificat de doi ani, sunt cuprinse între 65 şi 100 de lei, în funcţie de condiţii şi de numărul de studenţi dintr-o cameră", a declarat corespondentului MEDIAFAX Florin Jurcă, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Vest din Timişoara.

Potrivit sursei citate, căminele Universităţii de Vest din Timişoara sunt dotate cu internet, cablu TV, săli de lectură, maşini de spălat, bucătării şi televizoare.

La Universitatea "Politehnica" din Timişoara (UPT) toţi studenţi care solicită loc de cazare în cămin, vor primi, în condiţiile în care în cele 16 cămine ale instituţiei de învăţământ superior sunt disponibile peste 5.500 de locuri.

”Dăm locuri de cazare pentru oricine solicită, avem suficiente în cele 16 cămine de care dispune universitatea. Cei din anul I stau câte patru în cameră, iar din anul II, în funcţie de rezultatele la învăţătură stau câte doi, trei sau patru în cameră", a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al UPT, Adina Palea.

Potrivit sursei citate, fiecare cameră de cămin are mobilier, cablu TV şi internet, iar tarifele variază între 95 şi 160 de lei pe lună, la fel ca anul trecut.

Cele mai multe cămine ale Universităţii de Vest şi ale Universităţii "Politehnica" sunt situate în Complexul Studenţesc din Timişoara.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara are şapte cămine cu 2.500 de locuri, toate cererile studenţilor de cazare fiind rezolvate.

"Avem şapte cămine cu 2.500 de locuri, iar toate cererile studenţilor privind cazarea au fost rezolvate. Tarifele sunt cele de anul trecut", a declarat responsabilul cu cazările studenţilor de la această universitate, Filip Fiat.

Potrivit acestuia, studenţii care au intrat pe locurile fără taxă vor plăti 300 de lei pentru un loc de cazare în cămin, iar studenţii de pe locurile bugetate vor plăti 75 de lei.

Căminele Universităţii de Medicină din Timişoara sunt situate chiar în apropiere de centrul oraşului, lângă Universitate.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVBT) dispune de 1.400 de locuri în cele cinci cămine situate în campusul de lângă universitate, la ieşirea din Timişoara spre Arad. Deocamdată, cererea a fost mai mică decât oferta, fiind înregistrate 1.300 de cereri de cazare în cămine.

"Avem 1.400 de locuri în cămine, însă în prima etapă am înregistrat 1.300 de cereri de cazare. În această primă etapă de cazare intră automat cei din anul I, plus cei care au depus cereri de cazare în lunile mai-iunie. Locurile rămase libere în urma primei etape, se redistribuie în cea de-a doua etapă studenţilor care mai depun cereri între timp", a declarat responsabilul cu cazările de la această universitate, Olimpia Iordănescu.

Tarifele de cazare sunt la fel ca anul trecut, fiind cuprinse între 50 şi 300 de lei.

În total, în Timişoara sunt disponibile peste 12.000 de locuri de cazare în cămine, numărul studenţilor fiind de aproximativ 40.000 de studenţi.

Studenţii care nu reuşesc să obţină locuri în cămine pot închiria apartamente sau garsoniere în municipiu la preţuri cuprinse între 150 şi 300 de euro pe lună.

Preţul de închiriere al unei garsoniere în Timişoara este de 150-300 de euro pe lună, în funcţie de dotări şi de cartierul în care aceasta se află. De exemplu, o cameră într-un cămin de nefamilişti cu dotări minime, dar care se află în Complexul Studenţesc, se poate închiria la 150 de euro lunar.

De asemenea, un apartament cu două camere se închiriază cu aproximativ 200 de euro pe lună, în funcţie, de asemenea, de dotări şi de cartier, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu 250 de euro pe lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici