Cazul Apostu: Care sunt firmele de la care ar fi luat bani soţia primarului din Cluj

Companiile care apar cu iniţiale în motivarea Curţii de Apel Cluj de arestare a lui Sorin Apostu şi care figurează drept clienţi ai cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu, dar şi ai firmei de consultanţă a socrului primarului sunt OMV Petrom, Carrefour, Dedeman şi Baumax, spun surse judiciare.

1465 afișări
Imaginea articolului Cazul Apostu: Care sunt firmele de la care ar fi luat bani soţia primarului din Cluj

Cazul Apostu: Care sunt companiile de la care ar fi luat bani soţia primarului din Cluj (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Astfel, potrivit surselor judiciare citate, soţia edilului din Cluj-Napoca, Monica Apostu, ar fi primit bani de la OMV Petrom România, SC Carrefour, România, Dedeman şi Baumax, care au intrat pe piaţa clujeană şi care aveau nevoie de diverse autorizaţii şi avize de la Primăria Cluj-Napoca, atât prin cabinetul său de avocatură, cât şi prin intermediul firmei tatălui său.

În motivarea deciziei magistraţilor Curţii de Apel Cluj, care au dispus arestarea preventivă a primarului Sorin Apostu, procurorii DNA consideră "cel puţin bizar că marile societăţi care au intrat pe piaţa clujeană: O., C., B. şi D. au avut brusc nevoie «de consultanţă juridică» din partea soţiei primarului, învinuita Apostu Monica".

"Astfel, din fişa fiscală 394 depusă de învinuita Apostu Monica la organele fiscale rezultă că în perioada 2008-2011 aceasta a încasat sume de bani de la societăţile D. (societate care în cursul anului 2010 a obţinut de la Primăria municipiului Cluj-Napoca autorizaţia de construire, în acest an fiind inaugurat un mare complex comercial al acestei firme), V. C. SRL Galaţi (dezvoltator imobiliar care a obţinut de la Primăria municipiului Cluj- Napoca autorizaţii de construire) şi A.C. (un alt dezvoltator imobiliar)", se arată în motivare.

De asemenea, în document se arată faptul că investigaţiile au relevat că utilizarea cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu "a reprezentat o variantă nouă utilizată de inculpatul Apostu Sorin pentru mascarea folosului ilicit".

"Anterior, Sorin Apostu înfiinţase societatea comercială T., cu sediul la domiciliul său din Cluj-Napoca, având ca unic asociat pe numitul Stănescu Vasile, tatăl învinuitei Apostu Monica, societate la care învinuita avea calitatea de jurist. De remarcat este faptul că, potrivit datelor financiare comunicate de societate la organele fiscale, singurii clienţi ai firmei au fost societăţile O.P. România, SC C. România SA, M. F. P., firme care, în perioada 2008-2009, au virat lunar sume de bani în conturile societăţii T. Aceste plăţi, totalizând 200.000 de lei, au coincis calendaristic cu perioada în care au intrat pe piaţa clujeană O., cu înfiinţarea a patru staţii de vânzare carburanţi, iar C., cu deschiderea primului hipermarket, pentru care au fost necesare eliberarea de avize şi autorizaţii din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Toate aceste relaţii vin să întărească suspiciunile de corupţie care există în ce priveşte modul de exercitare a funcţiei de către inculpatul Apostu Sorin, fiind cel puţin bizar că marile societăţi care au intrat pe piaţa clujeană O., C., D şi B. au avut brusc nevoie «de consultanţă juridică» din partea soţiei primarului, învinuita Apostu Monica", se arată în motivare.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat vineri că OMV a intrat pe piaţa clujeană în timpul administraţiei Funar, şi nu în mandatul de primar al lui Emil Boc, când Sorin Apostu era director tehnic al Primăriei Cluj-Napoca, iar în 2008 Primăria a eliberat pentru OMV două autorizaţii.

"OMV a intrat pe piaţa municipiului Cluj-Napoca cu benzinării în timpul administraţiei Funar, înaintea mandatului de primar al lui Emil Boc, care a început în 2004. Ulterior, în 2008, au fost eliberate pentru OMV autorizaţii de către Primărie pentru un tunel spălătorie auto şi pentru o lucrare de alimentare cu energie electrică. În ceea ce priveşte Dedeman, autorizaţia de construire pentru magazinul din Cluj-Napoca a fost emisă de Primărie în 2010 pe numele SC Tehnofrig SA, de la care Dedeman a cumpărat terenul, deci nu direct pentru Dedeman. Legat de Carrefour, hipermarketul este în incinta unul mall care nu se află pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, ci în comuna Floreşti, neavând nicio legătură cu Primăria Cluj-Napoca", a spus Buzatu.

Preşedintele Dedeman România, Dragoş Pavăl, a declarat vineri că în cursul zilei de luni va da o declaraţie oficială în acest caz.

Conform aceloraşi surse judiciare, dezvoltatorul imobiliar al cărui nume apare în motivare cu iniţialele V. C. SRL Galaţi şi care a obţinut de la Primăria municipiului Cluj- Napoca autorizaţii de construire este Viva Company.

De asemenea, firma pe care o înfiinţase Sorin Apostu, avându-l ca unic asociat pe socrul său, Vasile Stănescu, şi care apare în motivarea instanţei cu iniţiala T., este SC Toralex SA. Societatea a fost înfiinţată în anul 2005, avându-l ca asociat unic pe tatăl Monicăi Apostu, Vasile Stănescu, şi şi-a încetat activitatea la mijlocul anului 2010. Firma a avut ca obiect de activitate studierea pieţei şi sondarea opiniei publice, iar la aceasta a lucrat ca jurist Monica Apostu.

Vasile Stănescu a fost profesor universitar la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, fiind în prezent pensionar. La USAMV preda cursuri şi Sorin Apostu.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici