Cazul bebeluşului mort la o zi după externare: Conducerea Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti respinge acuzaţiile

Conducerea Spitalului de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti respinge acuzaţiile formulate la adresa medicilor care au tratat-o pe fetiţa de o lună moartă în urma unei pneumopatii interstiţiale, considerând că boala de care suferea fetiţa nu putea fi descoperită la un simplu consult.

181 afișări
Imaginea articolului Cazul bebeluşului mort la o zi după externare: Conducerea Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti respinge acuzaţiile

Cazul bebeluşului mort la o zi după externare: Conducerea Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti respinge acuzaţiile (Imagine: Shutterstock)

Directorul adjunct al unităţii, dr. Ştefan Buşu, unul dintre medicii care au tratat-o pe Adina Roxana Stăicoiu, a declarat pentru MEDIAFAX că boala de care suferea fetiţa nu putea fi descoperită la un simplu consult. Acesta afirmă că pacienta lui s-a făcut bine în perioada în care a supravegheat-o, medicul considerând că nu are nicio vină pentru decesul acesteia.

"Sunt foarte multe forme de afecţiuni respiratorii, la care simptomatologia este foarte discretă, fără tuse, nu există febră, dar există această disfuncţie pulmonară, care, clinic şi la prima vedere, scapă diagnosticului. La un simplu consult este posibil ca anumite afecţiuni pulmonare să nu fie descoperite", declară medicul, el fiind cel care a tratat-o pe fetiţă când aceasta a fost dusă prima oară la spital.

Adina Roxana a fost adusă la unitatea sanitară din Târgu Cărbuneşti la circa o săptămână după ce fetiţa a venit pe lume, ea rămânând atunci internată mai multe zile.

Dr Buşu afirmă că pacienta sa era sănătoasă în momentul în care a părăsit spitalul, fetiţa având însă nevoie din nou de ajutor medical în ultimele zile înainte de a muri.

Mama acesteia, Ionela Stăicoiu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că duminică s-a prezentat cu ea la Spitalul de Urgenţă din Târgu Jiu pentru că respira greu şi credea că medicii de aici o vor face bine. Medicii i-au recomandat să-i pună picături de ser fiziologic în nas şi au trimis-o acasă, după care, marţi, mama spune că s-a prezentat din nou la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, unde a fost consultată de alt medic pediatru.

"Eu i-am zis s-o consulte şi a pus aparatul pe pieptul fetiţei, dar nici nu l-a pus în urechi ca să audă, să zică ceva. Fata a vomitat şi i-am spus că a vomitat cu sânge, dar ea zice că nu a vomitat. Ne-a trimis acasă, spunând că este bine", a povestit mama.

Femeia a chemat, miercuri, o ambulanţă după ce fiica ei a început să vomite cheaguri de sânge, la spital Adina Roxana ajungând în stop cardio respirator.

La efectuarea necropsiei de joi, medicii legişti de la Serviciul de Medicină Legală au constatat că decesul fetiţei are drept cauză pneumopatia interstiţială, nefiind găsite "afecţiuni congenitale cardiace" sau dovezi ale faptului că aceasta s-ar fi înecat cu laptele matern şi nu l-ar fi regurgitat la timp.

Fetiţa a fost înmormântată, joi, în cimitirul satului Bucşana, din comuna Prigoria, localitatea de domiciliu a părinţilor. Fetiţa nu a avut parte de o ceremonie religioasă, nefiind botezată creştineşte, rudele ei neputând aprinde din această cauză nici măcar o lumânare.

Tatăl fetei a depus, în cursul zilei, plângeri la Colegiul Medicilor Gorj şi la Poliţie, cerând anchete prin care să fie traşi la răspundere cei vinovaţi de moartea acesteia.

În acelaşi timp, Colegiul Medicilor Gorj a comunicat, joi, prin purtătorul său de cuvânt, dr Gheorghe Stanciu, că s-a autosesizat şi a deschis propria anchetă în acest caz, urmând să fie cerute actele medicale de la cele două spitale la care fetiţa a fost internată, precum şi concluziile medicilor legişti pentru a se stabili dacă medicii care au îngrijit-o se fac sau nu vinovaţi de malpraxis.

Fetiţa, Roxana Adina Stoicoiu, s-a născut în 25 septembrie, iar de atunci a fost internată de două ori la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti şi o dată la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu, unde părinţii au dus-o pentru că avea probleme de respiraţie şi stări de vomă.

Ion Stoicoiu, tatăl fetiţei, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că de fiecare dată acesteia i-a fost pus un alt diagnostic, de către medici diferiţi, fiindu-i prescrise tratamente diferite.

Ultima dată, fetiţa a fost internată la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, fiind externată marţi, când părinţilor li s-a spus că aceasta nu mai are probleme.

Tatăl fetiţei spune că miercuri, la o zi de la externare, aceasta a început să vomite cu cheaguri de sânge, iar atunci au chemat o ambulanţă acasă. Fetiţa a ajuns la spitalul din Târgu Cărbuneşti în stop cardio-respirator, fiind declarat decesul.

Rezultatul necropsiei făcute, joi, de Serviciul de Medicină Legală Gorj arată că fetiţa avea pneumopatie interstiţială şi insuficienţă cardio-respiratorie acută, cauza decesului fiind insuficienţa cardio-respiratorie.

Familia fetiţei a depus o plângere la Colegiul Medicilor Gorj, afirmând că va cere şi Poliţiei să facă o anchetă în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici