Cazul EXPLOZIEI de la Călăraşi: Proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia a murit

Victor Avădanei, în vârstă de 61 de ani, proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia din ziua de Crăciun, într-un bloc din Călăraşi, a murit joi seară la Spitalul de Arsuri din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unităţii, Adrian Stănculea.

1040 afișări
Imaginea articolului Cazul EXPLOZIEI de la Călăraşi: Proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia a murit

Cazul EXPLOZIEI de la Călăraşi: Proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia a murit

Bărbatul era internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Capitală, la secţia de terapie intensivă, având arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului. Totodată, el era sedat şi respira ajutat de aparate.

Explozia din blocul A 38 de pe Calea Bucureşti din Călăraşi a avut loc pe 25 decembrie, la ora 17.44, soldându-se cu decesul unei femei în vârstă de 44 de ani, Gina Popescu, care lucra la Agenţia de Dezvoltare Regională.

Alte cinci persoane au fost rănite uşor în urma deflagraţiei, nefiind necesară spitalizarea acestora.

Prefectul George Iacob a declarat, pe 28 decembrie, pentru MEDIAFAX, că autorităţile locale aşteaptă permisiunea anchetatorilor pentru a începe reparaţiile la imobilul afectat de deflagraţie.

"Acum aşteptăm cercetarea cheie şi împreună cu autorităţile locale să vedem ce este de făcut, care sunt paşii pentru a degaja resturile de materiale de construcţii şi să se poată apuca de refacerea planşeului şi aşa mai departe, dar asta după ce ni se va permite de către organul de cercetare penală", a afirmat prefectul judeţului Călăraşi.

Întrebat dacă au fost identificate sursele de finanţare necesare refacerii blocului afectat de explozie, prefectul George Iacob a spus că în mod cert nu va fi vorba despre "o lucrare de cinci lei" şi că, în funcţie de evaluări, se va stabili dacă banii vor fi alocaţi din bugetul autorităţilor locale sau dacă se va solicita ajutor din partea Guvernului.

Vicepremierul Gabriel Oprea a fost la Călăraşi, pe 26 decembrie, iar vineri s-a întâlnit, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, căruia i-a prezentat un raport cu concluziile anchetei privind explozia.

Conform acestui raport, explozia s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (construcţie cu patru etaje şi cinci scări cu câte două apartamente pe nivel), evaluările preliminare evidenţiind faptul că incidentul s-a produs din cauza unei acumulări de gaze. În urma deflagraţiei au fost afectate 14 apartamente, cel mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj.

Din cele 14 apartamente, trei apartamente au fost afectate grav şi nu se poate locui în ele, proprietarii optând să locuiască la rude. În apartamentul unde s-a produs explozia au fost îndoite planşeele dintre parter şi etajul 1, respectiv dintre etajele 1 şi 2. Proprietarii celorlalte 11 apartamente nu au fost de acord să fie cazate peste noapte la internatul unui liceu din localitate pus la dispoziţie de către primărie şi au rămas în apartamente, principalul motiv fiind teama de furturile din locuinţe.

În urma deflagraţiei, toate cele cinci scări ale blocului au fost debranşate de la utilităţi - apă, gaze, energie electrică.

Totodată, un expert de la Bucureşti desemnat de Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut o primă evaluare a blocului, stabilind că imobilul nu se află în pericol de prăbuşire, la Călăraşi mergând şi patru specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani. Aceştia au făcut măsurători şi au prelevat probe din apartamentul în care a avut loc deflagraţia, pentru a stabili cauzele exploziei, iar rezultatul expertizei ar urma să fie prezentat anchetatorilor la sfârşitul lunii ianuarie.

Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele au anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că în urma primelor cercetări s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.

Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia. În urma verificărilor angajaţii Distrigaz au stabilit că nu există probleme.

Procurorii au deschis, în 26 decembrie, un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere în cazul exploziei, fiind audiate mai multe persoane.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Călăraşi, procurorul Purcărea Xenofonte, a declarat, în 27 decembrie, corespondentului MEDIAFAX că se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi este posibilă şi extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu, fiind vizaţi angajaţi ai Distrigaz.

La parterul blocului în care s-a produs explozia funcţionează o cafenea ce i-ar aparţine lui Cristinel Ionel Ghencea, cunoscut sub numele "Chirmuş", care este dat în urmărire internaţională, în condiţiile în care se sustrage executării unei pedepse cu închisoarea pentru tentativă de omor.

Potrivit presei locale, Chirmuş este cunoscut drept liderul unei grupări interlope din Călăraşi, ai cărei membri au fost implicaţi în mai multe scandaluri. Presa locală a relatat despre incidente violente în care membrii grupării conduse de Chirmuş, având asupra lor arme albe, dar şi arme de foc, şi-au atacat rivalii, bătăile cu săbii, cuţite şi pistoale având loc pe stradă.

În martie 2012, Chirmuş a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Slobozia la şase ani de închisoare pentru tentativă de omor, victima fiind un alt membru al lumii interlope din Călăraşi, Vasile Boşnigeanu, poreclit "Americanu". Procesul a continuat la Curtea de Apel Bucureşti, care a redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ca în luna mai a acestui an Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să dispună casarea sentinţei penale pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti şi menţinerea condamnării de şase ani de închisoare pronunţată de Tribunalul Călăraşi în martie 2012.

După pronunţarea acestei sentinţe, Ionel Cristinel Ghencea a dispărut, el fiind căutat şi în prezent şi dat în urmărire naţională şi internaţională, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Judeţene Călăraşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici