CAZUL poliţistului Bogdan Gigină: MITING la Bucureşti prin care s-a cerut demisia lui Gabriel Oprea. Manifestanţii au mers la Ministerul de Interne şi la Guvern, scandând "Oprea, demisia" şi "Ponta, demisia" - FOTO

Câteva sute de persoane s-au adunat, duminică, la fântâna de la Universitate, pentru a cere demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea, după ce poliţistul Bogdan Gigină a murit în timp ce însoţea coloana oficială a vicepremierului, proteste similare fiind anunţate şi în alte localităţi din ţară. Protestul s-a încheiat după aproape patru ore, după ce manifestanţii au ajuns şi la sediile Ministerului de Interne şi Guvernului, cerând pe tot parcursul marşului demisiile lui Gabriel Oprea şi Victor Ponta.

8218 afișări
Imaginea articolului CAZUL poliţistului Bogdan Gigină: MITING la Bucureşti prin care s-a cerut demisia lui Gabriel Oprea. Manifestanţii au mers la Ministerul de Interne şi la Guvern, scandând "Oprea, demisia" şi "Ponta, demisia" - FOTO

CAZUL poliţistului Bogdan Gigină: MITING de protest la Universitate, prin care se cere demisia ministrului Gabriel Oprea. Manifestanţii au plecat în marş spre Ministerul de Interne, scandând "Jos Oprea" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE 17:30 - Manifestanţii s-au întors la Universitate, unde au încheiat protestul, după aproape patru ore

Manifestanţii s-au întors la Universitate, unde au încheiat protestul, după aproape patru ore, aceştia spunând că ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, nu trebuie să uite că Piaţa Universităţii îi aşteaptă demisia.

Protestatarii au revenit în Piaţa Universităţii în jurul orei 17.30, pe traseul marşului de la sediul Guvernului pe Calea Victoriei  manifestanţii scandând Demisia", "Jos, Oprea, jos, eşti un mafiot", "Oprea, nu rezişti nici cu mii de securişti" şi "Oprea face crime, Ponta îl susţine". În timpul marşului, circulaţia pe Calea Victoriei a fost oprită.

La intersecţia Calea Victoriei cu strada Ştirbei Vodă, protestatarii s-au oprit pentru scurt timp şi au ţinut un moment de reculegere pentru poliţistul Bogdan Gigină, care marţi seară a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată în carosabil, în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Manifestanţii şi-au continuat apoi marşul, iar când au ajuns în faţa sediului MAI, au oprit din nou şi au scandat "Oprea, nu uita, asta nu e casa ta", "Demisia" şi "Asasin, Oprea asasin", "Cu girofar, către penitenciar", "Oprea, reales la al XV-lea congres".

După aproximativ cinci minute, protestatarii au plecat spre zona fântânii de la Universitate, locul în care, la ora 14.00, au venit să protesteze şi să ceară demisia sau demiterea ministrului Gabriel Oprea.

Protestul s-a încheiat la Universitate, unde oamenii au mai rămas doar câteva minute după ora 17.30, în încheiere fiind transmis mesajul că ministrul Gabriel Oprea nu trebuie să uite că "Piaţa Universităţii îi aşteaptă demisia". 

UPDATE 17:02 - Manifestanţii continuă marşul de la sediul Guvernului pe Calea Victoriei

Manifestanţii care cer demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea, au plecat din faţa sediului Guvernului, spunând că vor merge în marş înapoi la Universitate, circulaţia fiind oprită pe Calea Victoriei.

Protestatarii au scandat şi au huiduit timp de aproximativ 15 minute în Piaţa Victoriei, apoi au plecat, în coloană, pe Calea Victoriei, spunând că se întorc la Universitate.

Manifestanţii scandează "Jos, Oprea, jos, eşti un mafiot", "Oprea, nu rezişti nici cu mii de securişti", Oprea face crime, Ponta îl susţine", "Dacă vă pasă, nu staţi la terasă", "Ce vrem noi e şi pentru voi".

Traficul rutier pe Calea Victoriei a fost oprit în timpul deplasării manifestanţilor, care continuă să scandeze mesaje prin care cer demisia ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. 

În timpul protestului din Piaţa Victoriei, manifestanţii au scandat "Guvern de hoţi şi de mafioţi, "Oprea, demisia", "Ponta, demisia", "România, trezeşte-te", "Solidaritate" şi "Nu mai vrem izmene pe la ministere".

UPDATE 16:35 - Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei, unde scandează "Oprea, demisia" şi "Ponta, demisia"

Manifestanţii care au plecat în marş de la sediul MAI au ajuns în Piaţa Victoriei, unde scandează "Oprea, demisia", "Ponta, demisia" şi "Ruşine să vă fie", în jurul sediului Guvernului fiind un lanţ de jandarmi.

Protestatarii au ajuns în aproximativ 45 de minute de la Ministerul Afacerilor Interne în faţa sediului Guvernului, unde au găsit un cordon de jandarmi.

Protestatarii au huiduit şi au scandat, la intrarea în Piaţa Victoriei,  "Guvern de hoţi şi de mafioţi, "Oprea, demisia", "Ponta, demisia", "România, trezeşte-te", "Solidaritate" şi "Nu mai vrem izmene pe la ministere".

Unii dintre manifestanţii au spus că au venit să ceară demiterea vicepremierului Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, din toate funcţiile executive pe care le deţine. "Acceptăm demisia, chiar dacă este în chineză şi au voie să o plagieze", au spus aceştia.

UPDATE 15:50 - Manifestanţii au plecat de la MAI spre sediul Guvernului, scandând "Demisia"

Manifestanţii care cer demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea, au plecat de la sediul MAI spre Palatul Victoria, spunând că au nevoie de coloană oficială, pentru că "s-ar putea să fie gropi", circulaţia pe Bulevardul Magheru fiind blocată pe două benzi, spre Piaţa Romană.

După ce au au protestat aproximativ 30 de minute în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au scandat "Jos Oprea", "Demisia", "Ieşi afară, javră ordinară" şi "Asasin, Oprea asasin", cei câteva sute de manifestanţi au plecat Bulevardul Magheru, spunând că vor merge la sediul Guvernului.

Manifestanţii au spus că au nevoie de coloană oficială pentru a se deplasa, făcând astfel aluzie la faptul că ministrul Gabriel Oprea a avut coloană oficială în ziua accidentului în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, care în timpul misiunii a căzut cu motocicleta într-o groapă şi a murit din cauza rănilor grave suferite.

"Rugăm Poliţia Rutieră să ne deschidă calea. Avem nevoie de coloană oficială pentru că s-ar putea să fie gropi", au spus unii dintre manifestanţi.

Pe Bulevardul Magheru a venit şi un poliţist pe motor ca să însoţească manifestanţii. Când l-au văzut, protestatarii au început să scandeze: "Fără firofare".

Unul dintre manifestanţi are un carton pe care a pus o fotografie a lui Gabriel Oprea îmbrăcat în haine militare, sub care scrie: "Mareşal Plagiatorus oferă sclavilor privilegiul de a muri cu obedienţă pentru interesul naţional al mafiei securist politice".

Manifestanţii merg atât pe trotuare, câte şi pe carosabil, în coloană, pe Bulevardul Magheru fiind blocate primele două benzi de pe sensul spre Piaţa Victoriei.

UPDATE 15:20 - Manifestanţii de la Universitate au plecat în marş spre Ministerul de Interne, scandând "Jos Oprea"

Câteva sute de manifestanţi au plecat în marş din zona fântânii de la Universitate spre sediul Ministerului Afacerilor Interne, scandând "Jos Oprea", "Demisia" şi "Solidaritate", după ce au ţinut un moment de reculegere pentru poliţistul Bogdan Gigină.

Protestatarii au început să se adune de la ora 14.00 în zona fântânii de la Universitate, numărul acestora ajungând, după o oră, la câteva sute.

În jurul orei 15.00, după mai multe scandări prin care au cerut demisia ministrului Gabriel Oprea, dar şi a premierului Victor Ponta şi au huiduit "politicenii şi găştile lor de partid", manifestanţii s-au încolonat şi au plecat spre sediul Minsiterului Afacerilor Interne.

Înainte de a pleca în marş spre sediul MAI, manifestanţii au ţinut un moment de reculegere pentru poliţistul Bogdan Gigină şi au transmis condoleanţe familiei acestuia.

În aproximativ 15 minute, manifestanţii au ajuns la sediul MAI, unde au continuat să scandeze "Jos Oprea" şi "Demisia".

În jurul Ministerului de Interne au găsit un rând de jandarmi, la vederea acestora manifestanţii scandând "securiştii".

Oamenii au scandat "Solidaritate", având braţele ridicate şi cu pumnii strâni, dar şi "General izmană, arzi gazul de pomană", "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie", "Generale, generale, gros obrazu lu' matale". Aceştia au afişat şi mesaje pentru PNL şi PSD - "Voi sunteţi de vină pentru că această lipitoare (UNPR) există".

Claudiu Crăciun, care a venit cu o portavoce la protest, a spus că "Piaţa Universităţii a făcut mulţi politicieni să tremure, azi e rândul lui Gabriel Oprea".

"Aveam senzaţia de anii '80, când venea Ceauşescu pe Calea Victoriei şi se bloca tot. Pe 27 septembrie, la 11 noaptea, am fost martor cum i-au făcut pârtie lui Oprea să meargă acasă, fix în acelaşi loc. Şi era să se întâmple un alt accident. Ploua, nu se auzea fluierul poliţiei şi un şofer a intrat în intersecţie. Era să îl lovească. Iar bietului om i-au luat şi carnetul", a spus unul dintre protestatari.

Oamenii care au venit la protest au foi pe care scrie "Interesul naţional nu e Oprea la ciolan", "Plagiatori şi aroganţi, dar cu girofar" şi "Stop abuzului de putere".

O tânără a venit la protesat cu un banner pe care scrie, pe o parte, "Demnitar fără demnitate", iar pe cealaltă parte este un desen cu un poliţist cu cască de motociclist pe cap, pe fundal negru, sub care scrie "Je suis Bogdan Gigină".

UPDATE 14:40 - Manifestanţii de la Universitate scandează "Jos Oprea, "Demisia" şi "Demnitate"

Manifestanţii adunaţi în zona fântânii de la Universitate scandează "Jos Oprea, "Oprea vinovat pentru sângele vărsat", "Demisia" şi "Demnitate" şi au foi pe care scrie "Interesul naţional nu e Oprea la ciolan", "Plagiatori şi aroganţi, dar cu girofar" şi "Stop abuzului de putere".

UPDATE 14:20 - Oamenii au început să vină în zona fântânii de la Universitate în jurul orei 14.00, spunând că vor ca împreună să ceară demisia vicepremierului pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, din toate funcţiile executive pe care le ocupă, după accidentul de marţi în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficial a ministrului.

Manifestanţii spun că acţiunea nu este una organizată, ci este o formă de protest a oamenilor care vor să condamne "abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere".

"Considerăm total inacceptabil abuzul de putere de care se face vinovat Gabriel Oprea, ministru de Interne şi vicepremier în Guvernul României. Suntem indignaţi văzând tentativele de muşamalizare a tragediei de către reprezentanţi ai guvernului, ministerului şi unei părţi a mass-mediei. Deplângem moartea la datorie a unui tânăr poliţist, o moarte pentru care Gabriel Oprea se află în culpă morală şi instituţională. Dorim o anchetă liberă de influenţă politică şi realizată în deplină transparenţă. Dar înainte de acest lucru, cerem demisia lui Gabriel Oprea din toate funcţiile executive pe care le ocupă. Salutăm evenimentele comemorative în memoria lui Bogdan Gigină, organizate de către Comunitatea Bicicliştilor şi respectiv Comunitatea Motocicliştilor. Împreună spunem NU abuzului de putere! Acesta este un eveniment ne-partizan, al simplilor cetăţeni care condamnă abuzurile oricărui demnitar aflat în poziţie de putere", se arată în mesajul transmis pe reţelele de socializare, pe un cont cu numele "NU abuzului de putere! Oprea, demisia!", prin care oamenii erau îndemnaţi să participe la acţiune.

În mesaj se mai arată că este de condamnat şi "indolenţa autorităţilor locale şi regiilor în ce priveşte lucrările publice, semnalizarea corespunzătoare a acestora şi închiderea şantierelor imediat după finalizarea intervenţiilor".

Tot duminică, de la ora 16.00, motociclişti din Transilvania sunt aşteptaţi să participe la un marş comemorativ prin municipiul Cluj-Napoca în memoria poliţistului Bogdan Gigină, iar de la ora 17.00 este programat un miting de protest faţă de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care va avea loc în Piaţa Unirii. 

Aproape 300 de motociclişti au aprins lumânări şi au păstrat un moment de reculegere, sâmbătă seară, la locul unde a murit poliţistul Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea. Acţiunea de comemorare a fost organizată de Comunitatea Cluburilor Moto din România, care a transmis că "evenimentele nefericite nu pot lăsa o întreagă comunitate fără reacţie".

Duminică dimineaţă, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul răspuns oficial legat de ancheta privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, susţinând că MAI şi ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei.

"Ca răspuns la solicitările mass-media referitoare la circumstanţele  producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., în urma căruia şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, Direcţia Informare şi Relaţii Publice transmite următoarele: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competenţa Procurorului, "procurorul  conduce şi  controlează nemijlocit  activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege", arată MAI, într-un comunicat de presă transmis duminică, la cinci zile după accident.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Bogdan Gigină a fost înmormântat vineri, cu onoruri militare, în prezenţa a sute de colegi îmbrăcaţi în uniforme.

Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse. Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici