CC a decis că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei

Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor referitoare la majoritatea cu care se aprobă urmărirea penală a miniştrilor parlamentari.

30 afișări
Imaginea articolului CC a decis că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei

CC a decis că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei (Imagine: Mediafax Foto)

CC a stabilit că sunt neconstituţionale articolul 155, alineatul 3, din Regulamentul Camerei şi articolul 150, alineatul 3, din Regulamentul Senatului, prevederi care sunt suspendare în urma deciziei Curţii.

Curtea explică, într-un comunicat remis, agenţiei MEDIAFAX, că în privinţa dispoziţiilor articolului 155, alineatul 3, din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin hotărârea Camerei Deputaţilor 8 din 24 februarie 1994, potrivit cărora cererea privind punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor".

Curtea a constatat că această prevedere contravine articolului 76, alineatul 2, din Constituţie care stabilindfăd reguli esenţiale procedurii legislative perevede că "legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecaare Cameră".

Din aceleaşi considerente, Curtea de declarat neconstituţional şi textul articolul 150, alinetul 3, din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului 28 din 24 octombrie 2005, care prevede că "hotărârea" privind urmărirea penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul majorităţii senatorilor".

Potrivit articolului 147, alineatul 1, din Constituţie, dispoziţiile din Regulamente constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă în acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile legii fundamentale.

Pe durata acestui termen dispoziţiile constate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici