CCR: Preşedintele poate CENZURA publicarea opiniilor separate ale judecătorilor

Curtea Constituţională a adoptat, joi, o hotărâre prin care preşedintele CCR va putea bloca publicarea oricărei opinii separate sau concurente dacă se consideră că acestea aduc critici Curţii sau au caracter ”sentenţios”, ”ostentativ” sau cu ”tentă politică”.

1311 afișări
Imaginea articolului CCR: Preşedintele poate CENZURA publicarea opiniilor separate ale judecătorilor

CCR: Preşedintele poate CENZURA publicarea opiniilor separate ale judecătorilor (Imagine: Shutterstock)

”Aprecierile cu caracter sentenţios, ostentativ, provocator sau cu tentă politică, precum şi cele care duc la o asemenea finalitate sunt interzise”, se arată în hotărârea CCR, care a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial.

Documentul precizează şi modul de redactare al opiniilor concurente.

”Opinia separate sau concurentă nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală la adresa deciziei Curţii Constituţionale, neputându-se constitui într-un examen partinic sau într-o critică făţişă la adresa acesteia. Opinia separată sau concurentă, prin formulările sale directe sau indirecte, nu poate aduce atingere caracterului general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale”, se arată în hotărârea CCR.

Potrivit acesteia, în cazul în care un judecător CCR nu respectă aceste reguli, preşedintele CCR, prin rezoluţie, poate dispune ca opinia separată sau concurentă să nu se publice în Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a CCR şi nici să nu se ataşeze la dosarul cauzei.

Hotărârea Curţii a fost luată "având în vedere o serie de opinii separate sau concurente întocmite la deciziile Curţii Constituţionale, cu referire specială la opiniile concurente formulate la deciziile nr. 304/2017 (privind Legea 90 - n.r.) şi nr. 392/2017 (privind abuzul în serviciu - n.r.), care aduc în discuţie afectarea, chiar de către unii judecători ai Curţii Constituţionale, a caracterului obligatoriu al deciziilor".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici