CE recomandă grăbirea instrumentării marii corupţii şi norme de ridicare a imunităţii parlamentare

Comisia Europeană recomandă Bucureştiului adoptarea de măsuri "urgente" care să ducă la accelerarea procedurilor în cauzele de mare corupţie, cu scopul de a fi evitată împlinirea termenului de prescripţie "în toate cazurile", dar şi "norme procedurale clare" de ridicare a imunităţii parlamentare.

114 afișări

Recomandarea apare în capitolul referitor la "eficacitatea acţiunii judiciare" din raportul de monitorizare a României dat publicităţii miercuri, la Bruxelles.

CE recomandă totodată României adoptarea de măsuri urgente pentru îmbunătăţirea practicii judiciare şi pentru gestionarea cauzelor.

O altă recomandare referitoare la eficacitatea acţiunii judiciare vizează "continuarea reformei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", pentru a consolida rolul de curte de casaţie al acesteia, pe de-o parte, şi pentru a dezvolta capacitatea acesteia de a soluţiona cauzele de corupţie la nivel înalt, pe de altă parte.

Reprezentanţii CE recomandă totodată şi continuarea consolidării caracterului consecvent şi disuasiv al sancţiunilor aplicate de instanţe în cazurile de corupţie la nivel înalt, dar şi dovezi de îmbunătăţire a rezultatelor în ceea ce priveşte investigarea, urmărirea penală şi judecarea cazurilor de fraudă cu fonduri UE. CE continuă referirile la problemele privind achiziţiile publice, acestea apărând între domeniile în care este aşteptată "dovedirea îmbunătăţirii rezultatelor".

Comisia recomandă României adoptarea "unor norme procedurale clare" pentru deciziile Parlamentului de ridicare a imunităţii membrilor săi. Aceste norme ar trebui să se bazeze, în opinia CE, pe "cele mai bune practici din alte state membre ale UE".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici