Cei doi copii minori ai femeii ucise la Iaşi, preluaţi temporar de o verişoară a victimei

Cei doi copii minori ai femeii ucise la Iaşi - două fetiţe în vârstă de doi ani şi şapte luni, respectiv 13 ani - au fost preluaţi de o verişoară a victimei, Direcţia pentru Protecţia Copilului urmând să stabilească dacă fetele vor fi încredinţate rudelor sau internate într-un centru de plasament.

138 afișări

Femeia ucisă de soţ, sâmbătă seară, avea trei copii - un băiat major şi două fete în vârstă de 13 ani, respectiv doi ani şi şapte luni.

Directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, Florin Ion, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că femeia solicitase, joi, să fie cazată în Centrul pentru protecţia victimelor violenţei domestice, în urma unui conflict cu soţul ei.

"Femeia a venit la centrul din Iaşi în urmă cu trei zile, împreună cu cei trei copii. Două sunt fetiţe, de 13 ani, respectiv doi ani şi şapte luni. Al treilea copil, un băiat major, a spus că merge la un prieten, astfel că în centru a rămas doar mama cu cele două fetiţe. În momentul în care a ajuns la centru, femeia avea urme de violenţe. A spus că se simte rău şi a fost chemată ambulanţa. Femeia a fost dusă la spital, unde a fost investigată, apoi a revenit în centru, iar a doua zi a mers la serviciu", a precizat directorul DGASPC Iaşi.

El a mai spus că sâmbătă seară mai multe rude ale femeii s-au prezentat la centrul pentru protecţia victimelor după ce au aflat despre tragedia petrecută la coafor.

"Au venit vreo şapte persoane, verişoare, fraţi şi unchi. Cele două fetiţe au fost preluate temporar de o verişoară primară a femeii. Ea şi-a exprimat intenţia de a le prelua. Va fi făcută o anchetă de către noi şi se va stabili dacă fetiţele vor rămâne la rude sau vor fi internate într-un centru de plasament. Fetiţele vor beneficia de consiliere psihologică", a mai spus directorul DGASPC Iaşi.

Mama celor trei copii, în vârstă de 38 de ani, a fost ucisă de soţul său, sâmbătă seară, în coaforul unde lucra, aflat la parterul Căminului studenţesc T 17 de pe bulevardul Tudor Vladimirescu din Iaşi.

Bărbatul, în vârstă de 41 de ani, a intrat în coafor şi a înjunghiat-o pe femeie de mai multe ori. Ulterior, el s-a aşezat în genunchi lângă trupul femeii şi a încercat să se sinucidă, înjunghiindu-se cu acelaşi cuţit.

Coodonatorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, declara că echipajul medical care a ajuns la faţa locului a constatat că femeia avea plăgi multiple la gât şi abdomen şi era în stop cardio-respirator, încercându-se fără succes resuscitarea acesteia. La rândul său, bărbatul avea plăgi abdominale şi era în şoc hemoragic, fiind dus în stare gravă la Spitalul "Sfântul Spiridon", unde a suferit şi un stop cardio-respirator, fiind resuscitat.

Diana Cimpoeşu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că bărbatul a fost supus unei intervenţii chirurgicale, în cursul nopţii, starea acestuia fiind în continuare critică.

"Pacientul a fost operat şi se află la terapie intensivă. Este în stare de comă. Au fost suturate toate leziunile, dar din punct de vedere neurologic pronosticul este rezervat. Să vedem evoluţia sa din punctul de vedere cerebral", a precizat medicul Diana Cimpoeşu.

Una dintre angajatele care se aflau în coafor la momentul atacului a declarat că în salon mai erau două fete, cliente, şi că totul s-a petrecut în câteva secunde: "În câteva secunde s-a întâmplat totul. Am auzit ţipete, iar când am văzut ce se întâmplă am fugit în vestiar şi am chemat paza, poliţia. Erau două fete în salon".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Iaşi, Anca Vâjâiac, conflictul între cei doi soţi a avut loc într-o anexă a coaforului, şi nu în locul în care se aflau clientele şi celelalte angajate ale salonului.

Anca Vâjâiac a declarat că femeia ucisă depusese o plângere la Poliţie împotriva soţului său, la începutul lunii noiembrie, pentru lovire şi alte violenţe, însă la scurt timp a retras plângerea, după ce s-ar fi împăcat cu acesta.

În 26 decembrie, femeia a depus o a doua plângere împotriva soţului său, după ce a fost agresată din nou de acesta, ulterior ea fiind cazată, împreună cu copiii, într-un centru pentru protecţia victimelor violenţei domestice.

"La începutul lunii noiembrie a depus o plângere la Poliţie împotriva soţului, pentru lovire şi alte violenţe. La scurt timp, femeia şi-a retras plângerea, după ce s-a împăcat cu soţul. În noaptea de 25 spre 26 decembrie, între cei doi soţi a avut loc un nou conflict, iar femeia a sunat la Poliţie şi a depus o nouă plângere, tot pentru lovire şi alte violenţe. Ulterior, femeia a fost dusă de poliţişti la un centru pentru protecţia victimelor violenţei domestice, împreună cu copiii săi", a spus Anca Vâjâiac, care a precizat că nu a existat un ordin de restricţie din partea instanţei în cazul bărbatului.

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Iaşi, Carmina Pascal, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că în luna noiembrie bărbatul s-a internat la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

"S-a dus de unul singur la spital. Cel mai probabil a luat această decizie după ce s-a împăcat cu soţia, în urma retragerii plângerii la Poliţie depuse de femeie", a spus Carmina Pascal.

Pe de altă parte, ea a precizat că sâmbătă seară procurorii au deschis dosar penal pentru omor calificat pe numele bărbatului.

Un incident similar a avut loc în Capitală în 5 martie 2012, când agentul de poliţie Gheorghe Vlădan, şofer la Policlinica "N. Kretzulescu", a deschis focul în incinta coaforului de la complexul Perla. Soţia acestuia, care voia să divorţeze de el, şi casiera coaforului au fost ucise. Alte şase persoane, angajaţi şi clienţi ai salonului, au fost rănite.

În ziua masacrului, Vlădan fusese citat telefonic să se prezinte la Secţia 14 Poliţie din Capitală, unde soţia sa îl reclamase în data de 1 martie 2012 pentru ameninţări. Florina Vlădan declarase la Poliţie, în 1 martie 2012, că soţul său, cu care se afla în acţiune de divorţ, termenul de judecată fiind 7 martie, o ameninţa şi că este deţinătorul unei arme cu foc, însă autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, iar după patru zile femeia a fost ucisă.

Gheorghe Vlădan vorbea la telefon când a intrat în coaforul din complexul Perla, apoi a discutat cu soţia sa, după care a ieşit pe holul unităţii, unde îl urmase casiera Mariana Bendre, căreia i s-a adresat. Imaginile înregistrate de camerele video aflate în salon redau momentul în care bărbatul şi-a scos de undeva din spate pistolul Glock de 9 milimetri, cu care a împuşcat-o în piept pe soţia sa, care venise înspre hol, apoi a tras două gloanţe în casieră, după care a intrat în camera unde era frizeria şi a continuat să tragă. Bărbatul s-a întors în cealaltă cameră, unde era coaforul, şi a împuşcat-o în cap pe casiera rănită, care o proteja cu corpul său pe Florina Vlădan, apoi a continuat să tragă în coafor, au precizat surse judiciare.

În februarie, Vlădan a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la închisoare pe viaţă, decizia fiind menţinută, în luna octombrie, de Curtea de Apel Bucureşti.

Vlădan a spus, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că nu poate nici acum să îşi explice de ce a comis crimele: "Sunt aproape doi ani de la acea întâmplare nenorocită. Încerc să înţeleg ce s-a întâmplat în acea zi, numai că mi se pune un val de ceaţă şi nu pot să-mi dau seama de ce am făcut acest lucru. Nu ştiu cum să mă revanşez faţă de persoanele cărora le-am produs atât de multă durere. Viaţa mea nu mai este cea de dinainte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici