Cei doi teroriştii căutaţi de SUA şi arestaţi la Bucureşti rămân în arest, a decis instanţa supremă

Cetăţeanul iranian şi cel turc arestaţi la Bucureşti în baza cererii de extrădare a SUA, fiind acuzaţi de conspiraţie la import de narcotice în Statele Unite, furnizarea de sprijin material unei organizaţii teroriste străine şi la transferul de rachete antiaeriene, rămân în arest, a decis ICCJ.

339 afișări
Imaginea articolului Cei doi teroriştii căutaţi de SUA şi arestaţi la Bucureşti rămân în arest, a decis instanţa supremă

Cei doi teroriştii căutaţi de SUA şi arestaţi la Bucureşti rămân în arest, a decis instanţa supremă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul celor doi faţă de măsura arestării provizorii în caz de urgenţă, în vederea extrădării către Statele Unite ale Americii, luată de Curtea de Apel Bucureşti, menţinând astfel această hotărâre.

Parchetul Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a solicitat instanţei arestarea provizorie în caz de urgenţă, în vederea extrădării către Statele Unite ale Americii a lui Cetin Aksu, cetăţean turc, născut la 31 martie 1962, şi a lui Siavosh Henareh, cetăţean iranian, născut la 23 august 1957, "urmăriţi internaţional pentru punerea în executare a mandatului de arestare emis la data de 14 iulie 2011 de către Tribunalul Districtual de Sud New York, pentru conspiraţie la import de narcotice în SUA, conspiraţie la furnizarea de sprijin material unei organizaţii teroriste străine, conspiraţie la posesia şi transferul de rachete antiaeriene, respectiv infracţiuni prevăzute de Titlul 21 din Codul penal al Statelor Unite ale Americii (...), infracţiuni pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă".

În urmă cu o săptămână, Curtea de Apel Bucureşti a luat în discuţie cererea Parchetului de a fi arestaţi provizoriu, de urgenţă, cei doi urmăriţi internaţional, în vederea extrădării acestora, începând cu data de 26 iulie şi până la data de 23 august, perioadă necesară continuării procedurii judiciare a cererii de extrădare.

Avocatul lui Cetin Aksu a susţinut că ar fi oportună lăsarea în libertate a acestuia, având în vedere faptul că el se află pe teritoriul României în interesul de a deschide o firmă în colaborare cu un prieten al său, că nu are nicio legătură cu celălalt acuzat, fiind practic "o întâlnire de complezenţă în care acesta a apelat la serviciile medicale ale coinculpatului", se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti de arestare a celor doi, dată publicităţii joi.

Avocatul mai spunea că demersuri autorităţilor se pot efectua cu persoana extrădabilă în stare de libertate, dându-i posibilitatea înfiinţării unei societăţi în România, pentru a-şi putea întreţine familia.

De cealaltă parte, apărătorii iranianului Siavosh Henareh au susţinut că acesta este căsătorit, are un copil de 6 ani, nu are antecedente penale, are în întreţinere o soţie care se află în şomaj, apreciind că "prezintă suficiente garanţii pentru ca pe perioada în care instanţa este sesizată cu cererea formulată de SUA, poate ţine legătura cu organele de cercetare penală şi îi poate asigura şi apărarea care i nu i s-a garantat atunci când a fost emis mandatul de arestare".

"Având, pe rând, ultimul cuvânt persoanele extrădabile Cetin Aksu arată că se consideră nevinovat, este o greşeală de nume, se afla în Turcia, iar Siavosh Henareh arată că i s-a întins o cursă, se consideră nevinovat", notează Curtea.

În motivarea deciziei sale, CAB consemnează că acuzaţiile formulate împotriva celor două persoane se referă la conspiraţie la import de narcotice în SUA, conspiraţie la furnizarea de sprijin material unei organizaţii teroriste străine şi conspiraţie la posesia şi transferul de rachete antiaeriene, fapte pentru care pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă.

În fapt, se reţine, în esenţă, că, începând cu vara anului 2010, autorităţile americane au investigat un grup de traficanţi de narcotice incluzând pe numiţii Cetin Aksu şi S.H., precum şi pe A.A. Începând cu vara anului 2010, autorităţile americane au investigat un grup de traficanţi de arme şi de narcotice incluzând pe numitul Cetin Aksu, precum şi pe A.A., Siavosh Henareh cunoscut ca "H" şi pe Bachar Wehbe, cunoscut ca "F", notează sursa citată.

Totodată, se constată că urmăriţii au fost depistaţi pe teritoriul României la data de 25 iulie 2011, Cetin Aksu în hotelul Novotel, din Capitală, iar Siavosh Henareh la reşedinţa sa din Bucureşti.

În urma deliberărilor, CAB a dispus arestarea provizorie, de urgenţă, în vederea extrădării a celor doi, pe o perioadă de 29 de zile, cu începere de la data de 26 iulie, până la data de 23 august 2011, inclusiv.

Procurorul districtului de sud din New York, Preet Bharara, a mulţumit autorităţilor române, pentru colaborarea în cazul privind capturarea a patru terorişti, între care şi liderul unei grupări islamiste, în urma unor acţiuni derulate în Bucureşti şi Maldive.

Prinderea celor patru a fost posibilă în urma a două operaţiuni sub acoperire derulate de DEA.

Una din operaţiuni a dus la arestarea lui Siavosh Henareh, Bachar Wehbe şi Cetin Aksu, acuzaţi de sprijinirea grupării Hezbollah. A doua operaţiune a vizat prinderea lui Taza Gul Alizai, zis Gul, acuzat de narco-terorism, tentativă la narco-terorism şi trafic de heroină şi de arme. El ar fi furnizat talibanilor 15 kilograme de heroină şi şase mitraliere AK-47.

Wehbe şi Gul au fost prinşi în Maldive şi au ajuns deja în New York, unde vor fi judecaţi.

Cei doi suspecţi arestaţi în Bucureşti au primit, încă din 14 iulie, mandate de arestare internaţionale din partea Tribunalului Districtului de Sud al New York, ei fiind prinşi de ofiţerii români antidrog, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici