Cerere în instanţă pentru ridicarea interdicţiilor de circulaţie la Siliştea-Pungeşti. Pronunţarea, amânată de instanţă

Judecătoria Vaslui a amânat cu o zi pronunţarea în privinţa cererii de ridicare a restricţiilor de circulaţie instituite în localităţile Siliştea şi Pungeşti, au anunţat, miercuri, reprezentanţii instanţei vasluiene

330 afișări
Imaginea articolului Cerere în instanţă pentru ridicarea interdicţiilor de circulaţie la Siliştea-Pungeşti. Pronunţarea, amânată de instanţă

Cerere în instanţă pentru ridicarea interdicţiilor de circulaţie la Siliştea-Pungeşti (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Protestatarii din Pungeşti vor afla joi dacă interdicţia de circulaţie instituită în zonă de către Poliţie în urma manifestaţiilor din ultima perioadă faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist va fi ridicată.

Anunţul a fost făcut miercuri după-amiază de reprezentanţii Judecătoriei Vaslui, instanţă la care un reprezentant al protestatarilor a depus o cerere de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să dispună ridicarea interdicţiei de circulaţie.

"Pronunţarea a fost amânată pentru mâine (n.r.-joi), conform articolului 998, aliniatul 4, din Codul de Procedură Civilă, care prevede că pronunţarea în cazul ordonanţelor preşedinţiale se poate amâna cu cel mult 24 de ore. După pronunţare, motivarea ordonanţei se va face în cel mult 48 de ore de la pronunţare”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Vaslui, Anca Zamfiroi.

Un reprezentant al protestatarilor din Pungeşti a solicitat în instanţă emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie ridicată restricţia de circulaţie în localităţile Siliştea şi Pungeşti, impusă de Poliţie în urma manifestaţiilor din ultima perioadă. Magistraţii Judecătoriei Vaslui au luat în discuţie, miercuri, această solicitare, în prezenţa mai multor persoane din rândul protestatarilor de la Pungeşti, din sală lipsind însă reprezentanţii Jandarmeriei, cei care pun în aplicare decizia Poliţiei, de restricţionare a traficului pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti.

Reprezentantul protestatarilor a solicitat magistraţilor să judece cererea în lipsa Jandarmeriei, instanţa menţionând însă că este necesară şi citarea Jandarmeriei, pe principiul "egalităţii de arme" şi lăsând în pronunţare decizia.

Aproape 400 de persoane au protestat, sâmbătă, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron. Iniţial, protestul a fost paşnic, însă la un moment dat protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Câţiva dintre protestatari au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.

În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist, iar  numărul forţelor de ordine a fost suplimentat considerabil.

Astfel, printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria şi Poliţia au instituit filtre pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, la Siliştea şi la Pungeşti, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată şi notată în carneţele de către forţele de ordine.

Totodată, jandarmii nu permit oprirea maşinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de Chevron.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici