Cheltuieli ilegale de peste 6,5 milioane de lei, descoperite de MECTS la Clubul Sportiv Orşova

Echipa de control a Ministerului Educaţiei a descoperit că la Clubul Sportiv Orşova s-ar fi acordat peste 6,5 milioane de lei ca premii fără să se achite impozitul şi contribuţiile către stat, alocările fiind făcute în ultimii doi ani, a anunţat, marţi, ministrul Ecaterina Andronescu.

279 afișări
Imaginea articolului Cheltuieli ilegale de peste 6,5 milioane de lei, descoperite de MECTS la Clubul Sportiv Orşova

Ecaterina Andronescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, aflată, marţi, în judeţul Mehedinţi, a declarat, într-o conferinţă de presă, că o echipă de control a ministerului a descoperit că la Clubul Sportiv Orşova s-au făcut cheltuieli ilegale, raportul controlului urmând să fie înaintat autorităţilor statului pentru cercetări.

"Sunt puţin înspăimântată de ceea ce a găsit echipa de control acolo. Este vorba despre nişte resurse care au fost cheltuite, în primul rând alocate şi apoi cheltuite fără o bază legală. Circa 39 de miliarde de lei vechi. Suma aceasta a fost alocată pentru premierea profesorilor antrenori, fără să fie reţinute din aceste sume impozitul, CAS-ul, contribuţia la şomaj, adică fără să fie alocate către stat dările care sunt impuse de lege, adică cu evaziune fiscală, ceea ce mi se pare că este înspăimântător", a declarat Andronescu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că alte sume de bani au fost alocate în ultimii doi ani ca şi prime pentru profesori care nu sunt antrenori ai clubului.

"Circa patru miliarde de lei vechi, o sumă netă, a fost acordată timp de doi ani sub formă de premii domnilor profesori Vlăduceanu şi Banaduc, care nu au niciun fel de contract cu Grupul Sportiv de la Orşova", a precizat Andronescu.

Corpul de control a mai descoperit că aproximativ 1,7 milioane de lei au fost acordaţi de Ministerul Educaţiei ca premii elevilor sportivi din acest club, dar din declaraţiile sportivilor a reieşit că aceştia nu au primit banii respectivi.

"Sunt plăţi nelegale, 5,8 miliarde de lei vechi, care au fost acordate sub formă de prime personalului auxiliar, de asemenea fără reţinerea contribuţiilor prevăzute de lege. Patru miliarde s-ar fi alocat unei Regate care s-ar fi desfăşurat în Statele Unite, dar care nu apare în programul competiţional", a mai explicat Andronescu.

Potrivit acesteia, alocările de fonduri s-au făcut în perioada fostei guvernări, iar Corpul de Control se va întoarce la Orşova să caute explicaţii de la cei care au cheltuit aceste sume.

"Cineva va trebui să explice organelor competente cum a fost posibilă o asemenea deturnare de resurse din banii publici", a conchis Andronescu.

Ecaterina Andronescu s-a aflat, marţi, în judeţul Mehedinţi, unde a vizitat o şcoală veche de aproximativ o sută de ani, a avut o întâlnire cu directorii unităţilor de învăţământ, dar şi cu primarii, cu privire la pregătirile pentru începutul anului şcolar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici