Cioloş: Ar trebui un program de credit funciar prin care românii să poată cumpăra terenuri agricole

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, îndeamnă autorităţile române să creeze un program de credit funciar pentru producătorii români, apreciind că astfel România ar fi mai pregătită în momentul în care străinii vor putea cumpăra nestingheriţi teren agricol, la 1 ianuarie 2014.

195 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Ar trebui un program de credit funciar prin care românii să poată cumpăra terenuri agricole

Dacian Cioloş (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu e prea târziu să fie gândit un program de credit funciar prin care producătorii români care deţin terenuri în arendă să poată să achiziţioneze aceste terenuri", a spus Cioloş, marţi seară, la emisiunea "24 într-o oră", de la Digi 24.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România este de 700.000 de hectare, reprezentând aproape 9% din suprafaţa arabilă a României. Această suprafaţă ar urma să crească după 1 ianuarie 2014, odată cu eliminarea ultimelor restricţii pentru achiziţionarea de teren agricol de către cetăţeni străini. Mai mulţi responsabili români au cerut prelungirea interdicţiei de a vinde terenuri agricole străinilor şi după 2014.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat însă că o astfel de solicitare nu poate fi rezolvată.

"România nu are o astfel de prevedere în tratatul de aderare, iar singura formulă care ar permite prelungirea este modificarea tratatului. Acest proces poate să dureze însă 2-3 ani şi numai dacă instituţiile europene şi toate statele membre sunt de acord. Cred însă că este o solicitare care nu poate fi realizată", a spus Orban.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş se declară dispus să susţină "cu toate mijloacele" pe care le are o astfel de discuţie, "dacă România ar veni cu o solicitare argumentată din punct de vedere juridic pe baza tratatului de aderare şi a reglementărilor europene în domeniu". Cioloş a insistat însă pe soluţia înfiinţării unui program de credit funciar.

"Se poate face ceva ajutând producătorii români, în paralel cu dezbaterea privind accesul sau nu al străinilor la terenuri. Nu e suficient să îi împiedici pe alţii să le cumpere, dacă nu îi ajuţi pe ai tăi să o facă", a conchis Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici