Circulaţia a fost închisă sâmbătă pe A2, timp de patru ore. CNADNR a dispus sancţiuni pentru întârzierea deszăpezirii pe autostradă

Circulaţia pe autostrada A2, între Bucureşti şi Fundulea, oprită sâmbătă seară, din cauza zăpezii şi a poleiului, a fost redeschisă după patru ore. Directorul general al CNADNR l-a suspendat din funcţie, sâmbătă, pe inginerul şef Lucian Stan, de la Secţia de Drumuri Naţionale Bucureşti Sud, şi a dispus cercetarea disciplinară a acestuia şi a tuturor celor responsabili de întârzierea deszăpezirii pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa.

2133 afișări
Imaginea articolului Circulaţia a fost închisă sâmbătă pe A2, timp de patru ore. CNADNR a dispus sancţiuni pentru întârzierea deszăpezirii pe autostradă

Circulaţia a fost închisă sâmbătă pe A2, timp de patru ore. CNADNR a dispus sancţiuni pentru întârzierea deszăpezirii pe autostradă (Imagine: Cosmin Dan/Mediafax Foto)

Traficul pe autostrada A2 a fost reluat de la ora 24.00, a anunţat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Circulaţia pe tronsonul Bucureşti - Fundulea al autostrăzii A2 a fost închisă la ora 20.00, după ce timp de mai multe ore a nins viscolit, pe carosabil s-a depus un strat de zăpadă de aproape zece centimetri şi pe unele segmente de drum s-a format polei.

După închiderea circulaţiei, echipajele de intervenţie trebuiau să fie trimise pe autostradă pentru a curăţa zăpada depusă, însă acţiunea a fost întârziată.

Iniţial, pe autostrada A2, pe sectorul de drum Bucureşti - Lehliu au fost trimise cinci utilaje, iar pe sectorul de drum Lehliu - Drajna s-a acţionat cu patru utilaje. Ulterior, au mai fost trimise opt utilaje, pe sectorul de drum Bucureşti - Drajna acţionând 15 utilaje.

Directorul general al CNADNR l-a suspendat din funcţie pe inginerul şef Lucian Stan, de la Secţia de Drumuri Naţionale Bucureşti Sud, şi a dispus cercetarea disciplinară a acestuia şi a tuturor celor responsabili de întârzierea deszăpezirii pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa.

"Urmare reacţiei întârziate de a demara acţiunile de intervenţie cu utilaje de deszăpezire şi răspânditoare de substanţe chimice pentru prevenirea formării poleiului pe Autostrada A2, conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, prin directorul general Narcis Ştefan Neaga, a dispus următoarele: suspendarea din funcţie a domnului Lucian Stan, inginer şef, Secţia de Drumuri Naţionale Bucureşti Sud, pe perioada cercetării împrejurărilor care au condus la întârzierea demarării acţiunilor de intervenţie cu utilaje de deszăpezire şi răspânditoare de substanţe chimice pentru prevenirea formării poleiului pe Autostrada A2", se arată într-un comunicat de presă al CNADNR.

Directorul CNADNR a mai dispus începerea imediată a cercetării disciplinare a lui Lucian Stan, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare, după finalizarea cercetării.

De asemenea, Narcis Neaga a cerut să fie cercetaţi disciplinar toţi factorii responsabili de întârzierea acţiunilor de intervenţie cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a substanţelor chimice pentru prevenirea formării poleiului pe autostrada A2, iar cei găsiţi vinovaţi să fie sancţionaţi.

CNADNR preciza că măsura a fost luată în vederea evitării producerii accidentelor, în condiţiile în care condiţiile meteo sunt nefavorabile şi multe dintre maşini nu sunt echipate cu cauciucuri de iarnă.

Mai multe accidente au avut loc sâmbătă pe autostrada A2, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română.

Circulaţia este îngreunată pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti şi pe drumurile din judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi şi Ialomiţa, din cauza zăpezii, a precizat Centrul Infotrafic.

Şoferii pot afla informaţii despre starea drumurilor naţionale de la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, Tel Verde 0800.80.9360 sau de pe site-ul www.cnadnr.ro/ Situaţia Drumurilor Naţionale.

Maşinile care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă nu pot circula pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate şi cu dispozitive antiderapante, potrivit prevederilor legale.

Pentru neechiparea corespunzătoare a maşinii se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este între nouă şi 20 de puncte, respectiv între 810 de lei şi 1.800 de lei.

Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi şi Ialomiţa au fost, până sâmbătă noapte, sub avertizare cod galben de ninsoare şi vânt puternic, stratul de zăpadă care s-a depus în aceste zone ajungând până la zece centimetri.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că, de sâmbătă, ora 16.00, până duminică, la ora 12.00, în toată ţara vor fi precipitaţii mixte şi intensificări ale vântului. În sudul ţării şi în special în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Vântul va continua să prezinte intensificări în sud-estul ţării şi pe crestele montane, cu viteze de 50-60 de kilometri pe oră, iar pe arii restrânse 60-70 de kilometri pe oră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici