Ciurchea: Afirmaţia medicilor de familie că pacienţii se vor îndrepta către privat este o falsă problemă

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Ciurchea a declarat că afirmaţia medicilor de familie potrivit căreia noul proiect al contractului cadru ar favoriza clinicile private este o falsă problemă şi că pacientul se duce strict acolo unde îl trimite medicul.

823 afișări
Imaginea articolului Ciurchea: Afirmaţia medicilor de familie că pacienţii se vor îndrepta către privat este o falsă problemă

Ciurchea: Afirmaţia medicilor de familie că pacienţii se vor îndrepta către privat este o falsă problemă (Imagine: Dragoş Savu/Mediafax Foto)

Ciurchea a făcut declaraţia în contextul în care Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a criticat proiectul noului Contract cadru privind acordarea asistenţei medicale, printre altele, pentru că nu mai este pusă condiţia ca medicul de familie din mediul urban care încheie contract cu CNAS să aibă minim 800 de pacienţi şi nu mai este prevăzut un număr necesar de medici de familie ce pot intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Reprezentanţii SNMF consideră astfel nu va mai fi asigurat climatul concurenţial corect şi în avantajul pacientului iar pacienţii vor fi atraşi de clinicile private pentru a cere şi consuma cât mai multe servicii medicale.

"Afirmaţia potrivit căreia noul proiect al contractului cadru ar favoriza clinicile private este o falsă problemă. Spuneţi că medicii de familie sunt nemulţumiţi şi vor pleca. Şi eu sunt, dar nu plec. Pacientul se duce strict acolo unde îl trimite medicul. Mi-aş dori să nu îl trimită niciunde şi să îi rezolve problema la nivelul cabinetului de medicină primară, dar ştiu că nu se poate asta. Ar trebui să îşi aleagă singur unde să se ducă. Dacă gândim din punctul de vedere al pacientului, este mai comod să intre într-o clinică şi să găsească toate serviciile. Dar, dacă ne gândim la pacientul care a ieşit cu un bilet de trimitere şi aleargă prin Bucureşti după un cabinet, este mai puţin comod. Dar, sigur, depinde şi de biletul de trimitere", a spus preşedintele CNAS.

El a adăugat că s-a renunţat la limita de 800 de pacienţi pe listă pentru a deschide piaţa pentru medici tineri.

Întrebat dacă prin noul proiect nu apare riscul ca pacienţii să schimbe mai des medicul de familie, Ciurchea a spus că schimbarea medicului de familie este similară pentru cliniciile private şi de stat.

"Schimbarea medicului de familie este stipulată în acte, principiul înscrierii pacientului pe listă, la privat sau la stat, este acelaşi. Într-o clinică particulară, pacienţii sunt ai medicului de familie, şi nu ai clinicii, acest lucru trebuie să se înţeleagă", a continuat Ciurchea.

În legătură cu afirmaţia medicilor de familie potrivit căreia pacienţii cu patologie multiplă pot primi de la toţi medicii la un loc maxim şapte medicamente pentru bolile cronice, preşedintele CNAS a spus că este încă un neadevăr.

"Pacienţii cu boli cronice primesc pentru o boală trei medicamente. Dacă au două sau trei boli, vor primi pentru fiecare boală trei medicamente", a explicat Ciurchea.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

În cazul asistenţei medicale primare, proiectul prevede că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul peroanelor înscrise pe listele proprii. De asemenea, în proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

În prezent, limita minimă este de 800 de persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativ-teritoriale sau zone urbane, de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie. Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Proiectul mai prevede ca veniturile medicilor de familie să se împartă astfel: 20 la sută pentru plata per capita şi 80 la sută pentru plata pe serviciu, în prezent împărţindu-se în mod egal între cele două.

Totodată, a fost majorat numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate pe lună de medicii de familie de la 21 la 42.

SNMF acuză Ministerul Sănătăţii şi CNAS că, prin proiectul noului contract cadru, promovează interesele unor societăţi comerciale din domeniul medical, "care au ca obiective majore generarea profitului şi mulţumirea acţionarilor".

"Pacienţii devin strict surse de venit, sunt atraşi prin tehnici agresive de marketing şi stimularea fricii în faţa bolii, pentru a cere şi consuma cât mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societăţi comerciale «medicale» nu s-a mai putut baza în contextul crizei financiare doar pe abonamente şi pe serviciile retail, astfel încât au început în urmă cu câţiva ani să încheie contracte cu casele de asigurări pentru a folosi şi bugetul FNUASS (Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, n.r.)", susţin reprezentanţii SNMF.

Medicii de familie mai spus că, după mai mulţi ani de încercări eşuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicină familiei în clinicile cu mai multe specialităţi şi laboratoare, proiectul de modificare a Contractului-cadru propune "eliminarea pârghiilor de control asupra necesarului numărului de cabinete de medicina familiei, care asigură, de fapt, climatul concurenţial corect şi în avantajul pacientului".

"Medicii de familie vor decide foarte curând ce măsuri de protest vor adopta în faţa acestei realităţi, dacă toate încercările de mediere pe cale amiabilă vor eşua", se arată într-un comunicat de presă al SNMF transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici