Cluj: Elev de 10 ani de la un liceu maghiar, mort după ce a căzut în curtea şcolii

Un elev în vârstă de 10 ani de la Liceul "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca a murit, luni după-amiază, la scurt timp după ce a căzut în curtea unităţii de învăţământ.

1477 afișări
Imaginea articolului Cluj: Elev de 10 ani de la un liceu maghiar, mort după ce a căzut în curtea şcolii

Cluj: Elev de 10 ani de la un liceu maghiar, mort după ce a căzut în curtea şcolii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE: Director spital: Elevul mort la un liceu maghiar din Cluj nu era înregistrat cu boli cronice

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, afirmă că elevul de zece ani care a murit după ce a căzut în curtea Liceului "Bathory Istvan" nu era înregistrat cu boli cronice.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, a declarat, luni seară, într-o conferinţă de presă, că elevul a fost adus ventilat şi intubat la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, în timp ce echipajul SMURD mai făcea manevre de resuscitare.

"În timpul transportului de la liceul unde a avut loc incidentul până la UPU s-au efectuat manevre de resuscitare, pentru că băiatul nu prezenta activitate cardiacă. Acesta a fost adus ventilat, intubat, nu prezenta respiraţii spontane, iar cardiac manevrele nu au dat rezultate. După 15 minute de resuscitare în ambulanţă, a fost transferat în UPU şi au continuat manevrele de resuscitare, observându-se o activitate electrică, dar fără activitate mecanică, ceea ce înseamnă că inima răspundea electric, dar nu putea impune unda de flux. S-au efectuat diverse investigaţii medicale şi tratamente, dar după 45 de minute de resuscitare s-a declarat decesul. Cauza decesului este stop cardiorespirator", a spus Lazăr.

El a precizat că băiatul nu era înregistrat cu boli cronice, iar în momentul aducerii la UPU avea excoriaţii pe faţă, survenite cel mai probabil în timpul căzăturii, nefiind vorba de "leziuni cu urmări grave".

Călin Lazăr a menţionat că, în ultimii trei-patru ani, nu au mai fost înregistrate la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii cazuri de copii de o vârstă similară cu a elevului decedat care să fi făcut stop cardiorespirator.

Trupul neînsufleţit al băiatului va fi dus, marţi dimineaţă, la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj pentru necropsie.

UPDATE Directorul Liceului Bathory: A ieşit în pragul uşii şcolii şi s-a prăbuşit

Directorul Liceului "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca, Timar Agnes, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că incidentul este "cumplit" şi o "mare tragedie" pentru liceu.

"Copilul din clasa a IV-a, Daniel Petru Berbec, a ieşit din clasă fără să fi avut vreo problemă, în pauză, şi se deplasa spre sala de mese. Alerga şi când a ieşit în pragul uşii şcolii a căzut ca un lemn, s-a prăbuşit în faţă. Un coleg care mergea în urma lui a încercat să îl ajute să se ridice şi şi-a dat seama că este inconştient. A chemat-o pe doctoriţa şcolii, care şi-a dat seama că băiatul nu avea puls şi a încercat să îl resusciteze, i-a făcut masaj cardiac şi respiraţie gură la gură, iar băiatul şi-a revenit puţin. A venit şi un echipaj SMURD, care a încercat alte manevre de resuscitare, după care l-au dus la UPU Copii. Ulterior, am aflat că a decedat. Este un eveniment cumplit, o mare tragedie pentru liceu", a spus Timar.

Ea a precizat că, din ceea ce a aflat până acum, elevul a leşinat, în octombrie anul trecut, la şcoală, iar părinţii l-au dus la spital, unde i-au fost făcute investigaţii medicale.

"Nu i s-a pus un diagnostic care să îi fi periclitat viaţa. Din câte ştiu, era un elev bunicel la învăţătură, nu avea probleme de învăţătură sau de comportament", a mai afirmat directorul Liceului "Bathory Istvan".

Timar Agnes a spus că mama elevului a sosit la liceu în timp ce echipajul SMURD încerca manevrele de resuscitare şi i-a însoţit pe medici la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă pentru Copii Cluj.

Conducerea Liceului "Bathory Istvan" a întocmit un raport despre incident, pe care l-a trimis Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

Incidentul a avut loc luni, în jurul orei 14.00, în curtea Liceului Teoretic "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca.

O ambulanţă SMURD a intervenit de urgenţă la liceu, iar elevul a primit primele îngrijiri medicale la faţa locului, apoi a fost transportat la UPU pentru copii.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, declara că băiatul a fost adus la spital de un echipaj SMURD, iar acolo a murit în urma unui stop cardio-respirator.

Poliţia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au declanşat anchete în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici