Cluj: Mai mulţi participanţi la un miting au călcat în picioare o coroană cu panglică roşu-alb-verde

Mai multe persoane care participă, vineri după-amiază, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu eleva din Covasna, au călcat în picioare o coroană cu panglică în culorile drapelului Ungariei, pe care o luaseră de la statuia lui Matei Corvin şi pe care au pus-o apoi la loc.

3725 afișări
Imaginea articolului Cluj: Mai mulţi participanţi la un miting au călcat în picioare o coroană cu panglică roşu-alb-verde

Cluj: Mai mulţi participanţi la un miting au călcat în picioare o coroană cu panglică roşu-alb-verde (Imagine: Bogdan Maran / Arhiva MediafaxFoto)

Peste o sută de persoane de toate vârstele, între care membri ai organizaţiei Noua Dreaptă şi ai PRM, s-au adunat, vineri, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având steaguri tricolore, cocarde, banderole în culorile naţionale româneşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au scandat "România, România" şi "Unitate naţională" şi au cântat imnul naţional şi Hora Unirii.

Oamenii au spus că au venit după ce au aflat de acţiune pe reţelele de socializare, dorind să-şi exprime solidaritatea cu eleva din Covasna care ar fi fost ameninţată după ce a purtat la şcoală o bentiţă tricoloră.

Doi tineri au afişat un steag tricolor pe care scrie "Covasna".

Unul dintre participanţii la miting a declarat că a venit la acţiune pentru "demnitatea drapelului naţional".

"Am venit în Piaţa Unirii să ne solidarizăm cu Sabina, fata din Covasna care a avut curajul să poarte bentiţa tricoloră. Am venit şi din respect şi pentru demnitatea drapelului naţional, este drapelul nostru, al poporului român. Am venit să o asigurăm pe Sabina că suntem alături de ea şi nu vrem ca ungurii să scoată şi bruma de români care mai sunt în Covasna", a spus Alexandru Dima, participant la miting.

În Piaţa Unirii se află şi secretarul general al PRM, Gheorghe Funar.

La un moment dat, unul din participanţi a luat o coroană de flori care era depusă de mai mult timp la statuia lui Matei Corvin şi care avea pe ea o panglică în culorile drapelului Ungariei, coroana fiind călcată în picioare de mai mulţi manifestanţi, după care a fost pusă înapoi la statuie.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism".

De asemenea, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici