Codruţ Olaru, delegat şase luni la conducerea DIICOT

Procurorul general interimar, Daniel Morar, l-a delegat pe Codruţ Olaru la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pe o perioadă de şase luni, începând din 26 martie.

389 afișări
Imaginea articolului Codruţ Olaru, delegat şase luni la conducerea DIICOT

Codruţ Olaru, delegat şase luni la conducerea DIICOT (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Prin ordinele emise în data de 22.03.2013 de către Prim-adjunctul Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus, ca urmare a încetării de drept a mandatelor pentru funcţiile de conducere, delegarea d-lui procuror Codruţ Olaru în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe o perioadă de 6 luni începând cu data de 26.03.2013", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Daniel Morar a semnat şi ordinul de delegare a procurorului Gabriela Scutea în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, tot pentru şase luni, începând din 26 martie.

De asemenea, procurorul Marius Constantin Iacob a fost delegat în funcţia de procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme pe o perioadă de şase luni, începând din 2 aprilie.

Mandatul şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, expiră în 25 martie 2013. Codruţ Olaru a mai deţinut un mandat la conducerea DIICOT, între 2007 şi 2010.

În 20 februarie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a solicitat procurorilor din conducerea Ministerului Public să-i comunice, până la 25 februarie, nume de candidaţi pentru funcţiile de procuror general al României, procuror şef al DNA şi procuror şef al DIICOT.

Ministerul Justiţiei preciza atunci, într-un comunicat de presă, că potrivit angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul MCV, va fi declanşată o nouă procedură de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Totodată este necesară începerea procedurii pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), mandatul domnului procuror Codruţ Olaru urmând să expire la data de 25 martie 2013", arăta Ministerul Justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu o săptămână, că i-ar mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită judecător la Curtea Constituţională, pentru că premierul şi-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justiţie, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.

Premierul Victor Ponta a spus joi că este dispus să îşi asume ca interimar conducerea Ministerului Justiţiei, dacă preşedintele Traian Băsescu va respinge nominalizarea USL pentru un nou ministru.

El a arătat că, dacă există o soluţie eficientă şi corectă, va face tot posibilul pentru ca atât Parchetul şi Direcţia Naţională Anticorupţie, cât şi alte instituţii din justiţie să aibă conduceri nepolitice şi stabile.

Premierul a adăugat că îşi doreşte ca procurorii să fie numiţi cât mai repede, dar a precizat că nu poate avansa un termen în acest sens deoarece totul depinde în final de semnătura preşedintelui Băsescu, care "nu este un om foarte previzibil".

Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici