CODUL GALBEN de inundaţii, prelungit. HARTA zonelor afectate

Codul galben de inundaţii a fost prelungit până sâmbătă, la ora 9.00, pe râul Crasna, în judeţul Satu Mare, şi pe râurile din Dobrogea, în judeţele Constanţa şi Tulcea, avertizarea care fusese emisă pentru celelalte bazine hidrografice fiind ridicată vineri.

1156 afișări
Imaginea articolului CODUL GALBEN de inundaţii, prelungit. HARTA zonelor afectate

CODUL GALBEN de inundaţii, prelungit. HARTA zonelor afectate (Imagine: Ovidiu Iordachi/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), se vor menţine nivelurile peste cotele de atenţie prin propagare pe cursul inferior al Crasnei şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din Dobrogea.

Astfel, pentru râul Crasna, aval de Domăneşti (judeţul Satu Mare) şi pentru râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea) a fost emisă o nouă atenţionare hidrologică, valabilă de vineri ora 11.00, până sâmbătă, ora 09.00.

Avertizarea cod galben emisă anterior pentru alte bazine hidrografice a fost ridicată, a precizat INHGA.

Hidrologii au precizat că, din cauza gradului de instabilitate, cu precipitaţii sub formă de aversă şi posibil caracter torenţial, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri rapide de niveluri se pot produce izolat şi în alte bazine hidrografice mici din zonele de deal şi munte.

Râuri din 22 de judeţe, majoritatea din jumătatea de est a ţării, au fost de joi până vineri sub cod galben de inundaţii. Codul galben a vizat râurile din bazinele hidrografice Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Crasna, Barcău (judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor), afluenţii Oltului superior din judeţul Covasna, afluenţii Oltului inferior din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt, râurile din bazinele hidrografice superioare şi mijlocii ale Vedei, Argeşului, Dâmboviţei, Ialomiţei, Prahovei şi Buzăului (judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Covasna), râurile mici din bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistriţa (judeţul Suceava), Putna, Râmnicu Sărat (judeţele Vrancea şi Buzău), Jijia, Bârlad (judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău şi Vrancea), afluenţii Prutului din judeţele Vaslui şi Galaţi şi râurile din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici