Colegiul Medicilor, de Ziua Sănătăţii: E prima dată când medicii sunt numiţi torţionari şi asasini

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată miercuri, că este pentru prima dată când medicii sunt numiţi şi priviţi drept torţionari şi asasini.

630 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor, de Ziua Sănătăţii: E prima dată când medicii sunt numiţi torţionari şi asasini

Colegiul Medicilor, de Ziua Sănătăţii: E prima dată când medicii sunt numiţi torţionari şi asasini

Potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor din România (CMR), de peste şapte decenii în 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii.

„Iată că este al doilea an consecutiv în care marcăm Ziua Mondială a Sănătăţii într-un context care ne pune la grea încercare pe noi toţi deopotrivă: pandemia de COVID-19. Şi este, poate, pentru prima dată când medicii sunt numiţi şi priviţi de o parte dintre români drept torţionari şi asasini, când medicii sunt huiduiţi şi acuzaţi că au uitat principiul călăuzitor <Primum non nocere>. Medicii sunt nevoiţi să asculte aceste acuzaţii deşi, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar mulţi dintre ei au ajuns în pragul burnout-ului”, se arată în comunicat.

CMR arată că diviziunile afectează în această perioadă chiar şi corpul medical.

„Constatăm cu tristeţe că există medici care aleg să ignore medicina bazată pe dovezi. Acestora le amintim că ghidurile şi protocoalele au în spate cercetări şi analize riguroase şi că direcţiile prevăzute de acestea s-au dovedit, din informaţiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienţi. Şi pentru aceştia lansăm un nou apel la responsabilitate”, au mai transmis reprezentanţii CMR.

Aceştia amintesc că aproape un milion de români au fost infectaţi până acum cu SARS-CoV-2, că aproape 25.000 dintre ei au pierdut această luptă şi că sute de mii s-au vindecat: „Mulţi pentru că medicii au făcut eforturi supraomeneşti să îi vindece. Cifrele pandemiei zugrăvesc un tablou sumbru – poate mai sumbru decât ne aşteptam vreunul dintre noi anul trecut pe vremea aceasta. Există, însă, şi o speranţă, reprezentată de vaccinare”.

„Cu toţii, medici şi pacienţi deopotrivă, am obosit. Dar trebuie să continuăm cu toţii lupta, pentru a putea depăşi această perioadă dificilă şi pentru speranţa că anul viitor Ziua Mondială a Sănătăţii nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie să respecte în continuare măsurile de protecţie, să se prezinte la spital atunci când situaţia o impune şi să aibă încredere în cadrele medicale şi în actul medical”, a declarat Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici