Prima pagină » Sănătate » Medicii trag un semnal de alarmă de Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge. Analizele periodice pot salva vieți

Medicii trag un semnal de alarmă de Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge. Analizele periodice pot salva vieți

În fiecare an, pe 28 mai, Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge servește ca o reamintire globală a importanței înțelegerii, susținerii și avansării luptei împotriva cancerelor de sânge. Specialiștii susțin că analizele de sânge realizate periodic sunt foarte importante.
Medicii trag un semnal de alarmă de Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge. Analizele periodice pot salva vieți
Sursa foto: hepta
Mihaela Ionita
28 mai 2025, 15:23, Social

Creșterea gradului de conștientizare înseamnă mai mult decât răspândirea informațiilor, spun specialiștii. Este vorba despre promovarea unui mediu în care pacienții se simt susținuți și în care progresele în cercetare sunt prioritare.

Conștientizarea cancerului de sânge implică educarea publicului cu privire la analizele periodice care fac diferența dintre un diagnostic precoce și o boală descoperită târziu, la semnele și simptomele acestor boli, la eliminarea miturilor și concepțiilor greșite și împărtășirea poveștilor de succes ale pacienților pentru a da speranță celor afectați.

Cercetările medicale au făcut progrese semnificative în tratamentul cancerului de sânge. De la chimioterapie și radioterapie la transplanturi de celule stem și terapii țintite.

Noi imunoterapii, cum ar fi terapia cu celule T CAR, au apărut, de asemenea, ca un tratament promițător pentru anumite tipuri de cancer de sânge.

De Ziua Mondială a Cancerului de Sânge, sărbătorim aceste progrese și oamenii de știință, medicii și pacienții care au contribuit la acest progres.

„Semnalul nostru de alarmă de astăzi este despre prevenție. Analizele de sânge făcute periodic ne pot scuti de multe probleme, ulterior, în viață. Așa putem descoperi multe afecțiuni hematologice precoce”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Este un moment în care eu aș vrea să transmit două mesaje, un mesaj legat de prevenție și un mesaj de optimism. Avem nevoie de o educație în acest sens, și educația pleacă din copilărie. Vorbim despre conștientizare. Atunci când corpul nostru dă un semnal, oboseala este un semnal, de exemplu, înseamnă că se întâmplă ceva, atunci trebuie să ne adresăm medicului”, profesor dr. Daniel Coriu, Director Centrul de Hematologie și Transplant Medular.

Există cinci tipuri principale de cancer de sânge: leucemie, limfom, mielom, MPN și sindrom mielodisplazic. Tipurile de cancer de sânge pot fi clasificate în subtipuri, afectând diferite tipuri de celule sanguine în diferite moduri.

În fiecare an, pe 28 mai, de Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Registrul Național al Donatorilor Voluntari de celule Stem Hematopoietice organizează o campanie de conștientizare a importanței prevenției pentru descoperirea precoce a eventualelor probleme de sănătate și tratarea lor la timp.