Comandantul de navă reţinut în Cipru. MAE: Instanţa a pronunţat o pedeapsă privativă de libertate

Comandantul român de navă a fost reţinut în Cipru în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanţei de judecată, care a pronunţat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru, anunţă MAE.

2199 afișări
Imaginea articolului Comandantul de navă reţinut în Cipru. MAE: Instanţa a pronunţat o pedeapsă privativă de libertate

Comandantul de navă reţinut în Cipru. MAE: instanţa a pronunţat o pedeapsă privativă de libertate

În dimineaţa zilei de 4 august 2021, consulul Ambasadei României la Nicosia l-a vizitat pe cetăţeanul român la sediul secţiei de poliţie unde se află acesta. În dialogul cu reprezentantul misiunii diplomatice, cetăţeanul român a precizat că a fost reţinut în cursul zilei de 2 august, iar în ziua următoare a fost prezentat instanţei de judecată, care a pronunţat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii Cipru.

Decizia instanţei nu este definitivă, aceasta fiind supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia cipriotă.

Pe parcursul anchetei şi al înfăţişării în instanţă, cetăţeanul român a beneficiat de prezenţa unui traducător şi a fost asistat de un avocat desemnat din oficiu.

Reprezentantul misiunii diplomatice române a facilitat, cu ocazia vizitei efectuate, contactul telefonic al cetăţeanului român cu familia, cu armatorul şi conducerea Sindicatului Liber al Navigatorilor din România şi a pus la dispoziţie datele de contact ale unor avocaţi locali specializaţi, asigurându-l pe cetăţeanul român de întreg sprijinul misiunii României, în limita competenţelor legale.

Ambasada României la Nicosia a fost sesizată cu privire la reţinerea acestui cetăţean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Republica Cipru, în cursul zilei de 3 august, după ce instanţa s-a pronunţat în acest caz.

Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, imediat după sesizare, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru clarificarea situaţiei, pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la acest caz şi pentru a lua legătura în mod direct cu cetăţeanul român, ceea ce s-a şi realizat în aceeaşi zi, spune MAE.

Potrivit datelor obţinute de ambasadă, cetăţeanul român a fost reţinut în baza unei înregistrări/notificări preexistente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote.

MAE precizează că reprezentanţii Ambasadei României la Nicosia menţin în continuare legătura cu autorităţile locale competente, cu familia cetăţeanului român, precum şi cu reprezentanţii companiilor implicate, fiind pregătiţi să ofere asistenţă consulară suplimentară, în limitele competenţelor legale.

CITEŞTE ŞI: Familia comandantului român de navĂ, reţinut în Cipru: „A respectat ordinul primit de la angajator”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici