Familia comandantului român de navă, reţinut în Cipru: „A respectat ordinul primit de la angajator”

  • Familia comandantului de navă român reţinut de autorităţile din Cipru cere intervenţia statului român pentru demararea discuţiilor, clarificarea situaţiei şi eliberarea acestuia.
  • „Tot ce a făcut a fost să respecte un ordin primit de la angajatorul său”, a mai transmis familia acestuia.
1043 afișări
Imaginea articolului Familia comandantului român de navă, reţinut în Cipru: „A respectat ordinul primit de la angajator”

Familia comandantului român de navă, reţinut în Cipru: „A respectat ordinul primit de la angajator”

„Îndureraţi, solicităm ajutorul statului român pentru eliberarea comandantului, cel care ne este soţ, tată, frate. Cerem statului român să intervină, prin pârghiile pe care le are, pentru demararea discuţiilor cu autorităţile de acolo, clarificarea situaţiei şi eliberarea membrului familiei noastre. Este un profesionist, cu o carieră fără pată”, se arată într-un comunicat remis presei de familia comandantului.

Conform membrilor familiei, comandantul are o experienţă de 35 de ani pe mare şi este absolvent al Liceului Navrom şi al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

„Din informaţiile care ne-au fost comunicate, înţelegem că arestarea şi condamnarea au legătură cu faptul că nava Red Garnet, la comanda căreia se află acum, a operat anul trecut în portul cipriot din zona de Nord (partea turcă). Acum, la momentul ridicării lui, efectuase un transport de marfă în partea de sud a insulei. Cele două zone se află în litigiu politico-administrativ, dar agentul din Portul Vassiliko îi dăduse garanţii că nu mai există probleme similare în Cipru. Vrem să subliniem că tot ce a făcut membrul familiei noastre a fost să respecte un ordin primit de la angajatorul său – a transportat nava cu marfă dintr-un port în altul, conform celor solicitate”, se mai arată îân comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Ambasada României la Nicosia a fost notificată, marţi, cu privire la reţinerea unui cetăţean român, marinar pe o navă aflată în portul Vassilikos, Cipru.

Notificarea a fost făcută de un membru al echipajului, la nivelul ambasadei fiind recepţionate ulterior solicitări de asistenţă consulară atât din partea familiei cetăţeanului român, cât şi din partea companiei angajatoare.

Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru clarificarea situaţiei, pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la acest caz şi pentru a lua legătura în mod direct cu românul, demers realizat în aceeaşi zi.

Potrivit datelor preliminare obţinute de ambasadă, românul a fost reţinut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote, precizează MAE.

Pe de altă parte, Sindicatul Liber al Navigatorilor anunţă că în portul cipriot Vassiliko un comandant român în vârstă de 60 de ani a fost reţinut de pe nava sa Red Garnet.

„Motivul reţinerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanţii că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reţinut. În conformitate cu legislaţia internaţională, echipajului, navei şi încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalcă normele şi principiile comerţului maritim. Acest act ostil noi îl considerăm că este un abuz din partea autorităţilor din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului şi a legislaţiei europene, a relaţiilor şi acordurilor bilaterale dintre România şi Cipru”, anunţă Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim.

CITEŞTE ŞI:

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici