CONFERINŢĂ Mediafax Health: Peste 1,3 milioane de români afectaţi de boala cronică de rinichi

Peste 1,3 milioane de români sunt afectaţi de boala cronică de rinichi (BCR), iar prevalenţa factorilor de risc metabolici pentru BCR - diabet, obezitate şi dislipidemie - este aproape dublă faţă de ceea ce se ştia până acum, rezultă din studiul PREDATORR, prezentat, miercuri, la Mediafax Health.

541 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ Mediafax Health: Peste 1,3 milioane de români afectaţi de boala cronică de rinichi

CONFERINŢĂ Mediafax Health: Peste 1,3 milioane de români afectaţi de boala cronică de rinichi (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), demarat în 2013 şi realizat de Societatea Română de Nefrologie (SRN) în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, este primul studiu care permite aprecierea cu acurateţe a prevalenţei BCR în România şi a fost prezentat într-o conferinţă Mediafax Health.

Obiectivele studiului PREDATORR au fost estimarea prevalenţei diabetului zaharat şi a pre-diabetului, estimarea prevalenţei supraponderii şi obezităţii şi estimarea prevalenţei BCR în România, prevalenţa fiind estimată pe trei grupe de vârstă.

Profesorul Eugen Moţa, fost preşedinte al Societăţii Române de Nefrologie, a arătat că, potrivit studiului, BCR are o prevalenţă ridicată, de 6,7, respectiv de 7,7 la sută, în funcţie de formula cu care s-a făcut calculul. "Vorbim de ecuaţiile care se utilizează în toate studiile din lume de până acum", a explicat Moţa.

Totodată, 10,5 la sută dintre cei cuprinşi în studiu nu aveau BCR, dar prezentau risc să dezvolte această boală şi necesitau monitorizare.

BCR este asociată cu rata crescută a morbidităţii şi a mortalităţii şi implică costuri economice enorme, iar bolile metabolice, cum ar fi diabet, obezitate, dislipidemie, sunt uneori iniţiatori ai bolii cronice de rinichi şi sunt factori importanţi care determină progresia maladiei, a mai spus Moţa.

Din studiu a rezultat că 1.346.810 de adulţi români, care au între 20 -79 de ani suferă de BCR, iar cea mai mare prevalenţă se înregistrează după vârsta de 60 de ani, fără diferenţe de sex. Astfel, între 60 şi 79 de ani s-a constatat o creştere a prevalenţei.

"Şi la americani, BCR are, la persoanele de până 65 de ani, o prevalenţă sub 10 la sută şi creşte după 65 de ani la peste 70 la sută", a arătat medicul.

El a precizat că a doua concluzie care s-a desprins din acest studiu a fost prevalenţa aproape dublă a factorilor de risc metabolici pentru BCR, respectiv: diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia.

"Sunt prevalenţe duble faţă de estimările anterioare. Diabetul zaharat are prevalenţa de 11,6 la sută. România figura, în decembrie 2013, cu o prevalenţă de 5,1 la sută. Studiul ne spune că prevalenţa este dublă în România şi este mai mare decât în America. (...) În ce priveşte dislipidemia, 19 la sută dintre români nu au dislipidemie, adică au profil lipidic normal. 81 la sută au dislipidemie cu tulburări ale unuia sau mai multor factori lipidici. Prevelenţa pentru tensiune arterială este de 61,7 la sută. Noi ştiam că e mult mai mică, respectiv 40 la sută", a spus Moţa.

El a subliniat că surpriza cea mare a venit la bolile metabolice, arătând că obezitatea şi supraponderea afectează mare parte din populaţie. Astfel, 31,4 la sută dintre români au obezitate de gradul I, 21,5 de grdul II şi 2,7 la sută au obezitate morbidă. De asemenea, 34,6 la sută au suprapondere şi sunt la limita obezităţii, pasul fiind foarte uşor făcut, a precizat profesorul Moţa.

El a mai arătat că din pacienţii cu diabet, 2,4 la sută erau nediagnosticaţi.

Studiul a mai relevat prevalenţa BCR este cu atât mai mare, cu cât se acumulează mai mulţi factori de risc, iar aceste rezultate impun elaborarea unor programe de prevenţie care astăzi nu există în România.

"Ultima dată când îmi amintesc că s-au investit bani, de către MS, pentru intervenţie în nefrologie a fost 2003 sau 2004. (...) Studiul furnizează suportul pentru prevenţie primară. Nu poţi elabora prevenţie primară fără să ştii care este situaţia bolilor în ţara ta. O cuantificare de mare acuratete este importantă pentru alocarea resurselor umane şi financiare", a precizat Eugen Moţa.

Directorul de programe de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Oana Costan, a apreciat că studiul este foarte important pentru instituţie pentru că poate ajuta în evaluarea nevoilor reale ale bolnavilor.

"Suntem conştienţi că pacienţii au aşteptări şi vor măsuri care să le acopere nevoile lor prin asigurări sociale de sănătate. Am observat o creştere de cinci - şapte la sută a pacienţilor dializaţi de la un an la altul, iar finanţarea a crescut cu 37 la sută în ultimii cinci ani, anul acesta bugetul fiind de 803.110 mii lei", a spus Costan.

Studiul PREDATORR, prezentat miercuri în conferinţa Mediafax Health, a fost demarat în 2013 şi realizat de Societatea Română de Nefrologie, în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. PREDATORR este primul studiu care permite aprecierea cu acurateţe a prevalenţei bolii cronice de rinichi în România, fiind finanţat de Grupul SofMedica, prin compania International Healthcare Systems (IHS) - Centre de Nefrologie şi Dializă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici