Corlăţean: Practica de scurgeri de informaţii către presă poate leza prezumţia de nevinovăţie

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, în prima sa conferinţă de presă, că practica anterioară de scurgeri de informaţii "din diferite raţiuni", către presă, poate aduce atingere prezumţiei de nevinovăţiei până nu se finalizează actele de urmărire penală.

135 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Practica de scurgeri de informaţii către presă poate leza prezumţia de nevinovăţie

Titus Corlăţean (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Atunci când vorbim de ancheta penală în curs există şi la acel moment un principiu şi o prezumţie de nevinovăţie care trebuie respectată. Practica anterioară de scurgeri de informaţii din diferite raţiuni catre presă, care poate aduce atingere prezumţiei de nevinovăţiei până nu se finalizează actele de urmărire penală transmise la instamţă, ar putea să genereze un risc. Lucrurile trebuie discutate de o manieră corectă în Consiliul Superior al Magistraturii", a spus ministrul Corlăţean.

În şedinţa de marţi, CSM a discutat proiectul Ghidului privind relaţia sistemului judiciar din România şi mass-media, ghidul urmând a fi lansat miercuri.

Corlăţean a spus că subiectul este unul important şi sensibil, fiind nevoie de mai mult timp pentru dezbatere.

"Daţi-mi voie să discut cu membrii CSM. E nevoie de o dezbatere ceva mai largă, care să permită respectarea unui drep firesc la informarea opiniei publice şi la respectarea unor principii de drept, care trebuie să fie valabilă şi în ţara aceasta", a susţinut ministrul Corlăţean.

Ghidul privind relaţia magistraţi şi jurnalişti a fost conceput în urma unui parteneriat cu Olanda.

Ghidul indică modalităţile în care sistemul judiciar poate asigura transparenţa în comunicarea publică, în condiţiile respectării normelor procedurale şi fără afectarea drepturilor implicate într-o afacere judiciară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici