Costoiu: Fac apel la rectori să preia Statutul studentului şi să-l implementeze în universităţi

Ministrul pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, face apel la rectori să preia Statutul studentului şi să îl reglementeze la nivelul propriilor universităţi, astfel încât acesta să fie implementat cât mai curând în fiecare instituţie de învăţământ superior.

576 afișări
Imaginea articolului Costoiu: Fac apel la rectori să preia Statutul studentului şi să-l implementeze în universităţi

Costoiu: Fac apel la rectori să preia Statutul studentului şi să-l implementeze în universităţi (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

"Statutul studentului a fost adoptat. Aşteptăm propuneri de îmbunătăţire, dacă există din partea studenţilor. El trebuie aplicat, Legea educaţiei prevede explicit acest lucru", a declarat vineri ministrul Mihnea Costoiu, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR).

El a precizat că, aşa cum cadrele didactice au propriul statut, care este aplicat cu responsabilitate, tot aşa trebuie să se întâmple şi cu Statutul studentului.

"Statutul studentului este un corespondent al Statutului cadrelor didactice. Dacă un statut al cadrelor didactice este aplicat cu responsabilitate, nu văd de ce un statut al studentului nu poate fi aplicat. Fac apel către rectori să preia Statutul studentului şi să facă la nivelul universităţilor propria reglementare", a spus ministrul Mihnea Costoiu, răspunzând astfel solicitării făcute de către UNSR de a susţine aplicarea acestui document în toate universităţile din România.

Ministrul pentru Învăţământ Superior a precizat că el este adeptul autonomiei universitare, dar aceasta înseamnă responsabilităţi extrem de mari.

"Sunt adeptul autonomiei universitare. Autonomia aduce responsabilităţi extrem de mari. Este foarte important ca Statutul studentului să fie aplicat în universităţi, iar acesta să fie elaborat prin consultarea cu organizaţiile studenţeşti", a mai spus Costoiu.

El a adăugat că mai puţin de jumătate dintre universităţi au adoptat acest statut şi, în acest context, a reluat apelul către rectori să urgenteze implementarea documentului.

Secretarul UNSR Sheila Abdulamit a spus că organizaţia pe care o reprezintă îşi doreşte implementarea Statutului în universităţi, mai ales că în unele instituţii deja a fost adoptat.

"Am ajuns la un acord cu Ministerul Educaţiei privind crearea unui parteneriat între UNSR - MEN şi Ministerul Muncii pentru dezvoltarea unor programe de atragere a companiilor multinaţionale în facultăţi, astfel încât să se acord burse private şi să faciliteze obţinerea contractelor de muncă. Totodată, dorim să facilităm legătura între studenţi prin toate organizaţiile", a mai spus Sheila Abdulamit, după discuţiile cu ministrul Mihnea Costoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici