Costoiu: Proiectul de producere a sângelui artificial va primi finanţare de 400.000 lei în 2014

Proiectul cercetătorului clujean Radu Silaghi-Dumitrescu, cel care lucrează la producerea de "sânge artificial", va primi finanţarea de care mai are nevoie, în 2014 urmând să fie repartizată suma de 400.000 de lei, a declarat, joi, la Cluj, ministrul delegat Mihnea Costoiu.

218 afișări
Imaginea articolului Costoiu: Proiectul de producere a sângelui artificial va primi finanţare de 400.000 lei în 2014

Costoiu: Proiectul de producere a sângelui artificial va primi finanţare de 400.000 lei în 2014 (Imagine: Raul Ştef/Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a vizitat, joi, laboratorul de la Institutul de Chimie "Raluca Rîpan" din Cluj, unde au loc cercetările din cadrul proiectului de producere a "sângelui artificial", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mihnea Costoiu a declarat că îi va solicita cercetărorului clujean Radu Silaghi-Dumitrescu, cel care conduce proiectul, un calendar al lucrărilor, pentru ca rezultatele să poată fi analizate periodic de o comisie special creată pentru acest proiect, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor finanţărilor de la stat.

"Voi solicita domnului Silaghi-Dumitrescu un calendar, astfel încât să putem avea şi o revizionare a investiţiilor necesare, dar şi a rezultatelor, a felului cum pot fi acestea verificate de comunitatea ştiinţifică. Proiectul se confirmă a fi unul de succes şi este extrem de important să fie susţinut de întreaga comunitate în mod direct şi rapid. În cursul acestui an, proiectul va primi o finanţare de 400.000 de lei", a spus Mihnea Costoiu.

La rândul său, cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu spune că ar fi necesară suma de un milion de lei pentru ca proiectul să poată fi finalizat, iar ca timp, estimează că ar fi nevoie de încă 12-18 luni. Început în 2007, proiectul cercetătorului clujean Radu Silaghi-Dumitrescu a beneficiat abia în 2013 de sprijin din partea ministerului, de 200.000 de lei.

"Este nevoie de un milion de lei, din care deja am primit din partea ministerului 200.000 de lei la finalul anului trecut. Ceea ce aş putea să sper în continuare este ca anul acesta să primim încă 400.000 de lei", a spus Silaghi.

Ministrul Costoiu mai spune că prima tranşă a finanţării va veni în luna aprilie şi că proiectul cercetătorului clujean Radu Silaghi este inclus pe lista programelor cu prioritate naţională.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj, condusă de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face, de şase ani, cercetări de laborator pentru a produce sânge artificial, util în cazul unor intervenţii chirurgicale în care se pierde mult sânge sau în cazul accidentelor.

Silaghi-Dumitrescu declara în octombrie 2013 corespondentului MEDIAFAX că specialiştii clujeni au reuşit să creeze o reţetă de sânge artificial - care nu are culoarea roşie, ci poate deveni chiar incolor -, iar testele preliminare pe şoareci au rezultate încurajatoare. Soluţia conţine apă, săruri şi o proteină - hemeritrina, extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie faţă de agenţii de stres.

"Din 2007, lucrăm la aceste experimente şi avem şi o finanţare specială din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Ideea este un deziderat la care s-au gândit mulţi în lume, sângele artificial, care trebuie să aibă o caracteristică pe care o consider importantă, şi anume rezistenţa la stres. Unicitatea vine din proteina unor viermi marini, care se numeşte hemeritrină, tot pe bază de fier, ca hemoglobina din sângele nostru, dar care este mult mai rezistentă la factorii de stres. Noi credem că acesta este secretul succesului şi motivul pentru care toţi cei care au încercat să producă sânge artificial au eşuat în testele clinice din cauza reacţiilor secundare ce implică factorii de stres din sânge, cum ar fi apa oxigenată, al cărei nivel din sânge depinde mult de boli, stres, efort fizic", explica cercetătorul clujean la acea vreme.

Potrivit acestuia, la testele de laborator reţetele se dovedesc rezistente la factorii de stres mecanic şi chimic, iar în testele preliminare pe animale par să nu dezvolte toxicitatea care apare în alte produse.

"Rezultatele preliminare pe şoareci sunt încurajatoare. Şoarecii trataţi cu sângele artificial «Made in Cluj» au rămas indiferenţi, şi asta e tot ce ne dorim, nu dorim să fie mai bine ca înainte, ci, pur şi simplu, să nu prezinte semne de inflamaţie, de boală. Scopul final este să nu existe reacţii de respingere a sângelui artificial de către organismul uman, care există acum la anumite produse", spunea Radu Silaghi-Dumitrescu.

Potrivit acestuia, după finalizarea testelor pe animale, când specialiştii vor fi convinşi sută la sută că nu există nicio dovadă de toxicitate, se va putea încerca testarea pe oameni.

Sângele artificial are aplicaţii în chirurgie, pentru că în timpul operaţiilor se pierde foarte mult sânge, dar şi în cazul unor accidente, când este nevoie de o cantitate mare de sânge pentru un timp scurt.

După finalizarea cercetărilor pe animale, studiile echipei lui Radu Silaghi-Dumitrescu vor fi publicate în reviste de specialitate, iar, ulterior, acestea vor fi brevetate.

Radu Silaghi-Dumitrescu are 39 de ani, a absolvit cursurile Facultăţii de Chimie a UBB din Cluj-Napoca şi are două doctorate, unul în chimie anorganică, obţinut în 2005 la UBB, al cărui conducător a fost preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, iar celălalt în chimie bio-anorganică, obţinut în 2004 la Universitatea Georgia din SUA. El a lucrat timp de doi ani în Marea Britanie într-un colectiv integrat într-o reţea europeană numită "Euro Blood Substitutes". Din 2011 este conferenţiar la Facultatea de Chimie a UBB şi are peste o sută de articole publicate în reviste de specialitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici