Prima pagină » Cultură-Media » Rezultatele repartizării la liceu 2025, publicate astăzi. Ce urmează pentru candidații admiși

Rezultatele repartizării la liceu 2025, publicate astăzi. Ce urmează pentru candidații admiși

Ministerul Educației organizează admiterea la liceu 2025 prin repartizare computerizată, iar rezultatele se afișează pe 23 iulie. Candidații admiși trebuie să depună dosarele între 24 și 29 iulie.
Rezultatele repartizării la liceu 2025, publicate astăzi. Ce urmează pentru candidații admiși
Nițu Maria
23 iul. 2025, 11:24, Social

Rezultate admitere liceu: 43,6% dintre elevi au prins prima opțiune

Ministerul Educaţiei și Cercetării a publicat miercuri, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională.

Au fost repartizați computerizat în această etapă 112.196 de elevi (97,02%) din totalul elevilor (115.638) cu opțiuni completate. Dintre aceștia, 48.912 candidați la admitere (43,6%) au fost admiși la prima opțiune.

În total, au fost completate 2.569.525 opțiuni, rezultând o medie de 22,22 opţiuni/elev (la același nivel ca în anul anterior).

Știrea inițială

Ministerul Educației a stabilit ca în data de 23 iulie să aibă loc repartizarea computerizată a elevilor care au candidat pentru un loc în clasa a IX-a. Tot astăzi, pe site-ul oficial admitere.edu.ro, devin vizibile rezultatele admiterii la liceu.

În aceeași zi se afișează și lista cu locurile rămase libere în liceele din fiecare județ și din municipiul București.

Conform calendarului oficial publicat de Ministerul Educației, în perioada 24 – 29 iulie, elevii trebuie să depună dosarele de înscriere la liceele unde au fost repartizați. Pe 29 iulie, fiecare liceu trimite către autorități situația locurilor neocupate, în cazul în care unii candidați nu finalizează înscrierea.

Între 30 iulie și 1 august 2025, comisia județeană sau cea din București analizează cazurile speciale apărute în urma repartizării. Repartizarea se face la nivel național, pe baza mediilor de admitere, a opțiunilor completate și a ierarhiei pe județ.

Repartizarea computerizată se face la nivel național, ținând cont de opțiunile completate de elevi, media de admitere și ordinea din ierarhia județeană.

Ce conține fișa de înscriere

După ce introduc informațiile personale (nume, prenume, inițiala tatălui, CNP și data nașterii), elevii completează în fișa de înscriere notele obținute la Evaluarea Națională, media examenelor și media generală din clasele V-VIII, folosită ca factor de departajare.

Criterii în cazul mediilor egale

Dacă doi candidați au aceeași medie de admitere, se aplică următoarele criterii de departajare, în această ordine:

a) media generală a claselor V – VIII;
b) nota obținută la limba și literatura română la Evaluarea Națională;
c) nota de la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale;
d) nota de la limba maternă, în cazul elevilor care optează pentru unități cu predare în limbile minorităților, sau nota de la proba de verificare a cunoștințelor în limba maternă.

Dacă, pentru ultimul loc disponibil într-o unitate de învățământ, există mai mulți candidați care au exprimat aceeași opțiune și au toate mediile identice, inclusiv cele de la punctele a), b), c) și d), „toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.”

Etapa a doua a admiterii

Pentru elevii nerepartizați sau care nu au finalizat înscrierea, precum și pentru cei respinși la liceele cu probe speciale, etapa a doua începe după 1 august.

Calendarul de care trebuie să se țină cont este acesta:

  • 1 august 2025: Afișarea locurilor rămase disponibile, inclusiv cele pentru candidați rromi și pentru cei cu cerințe educaționale speciale (CES), precum și a centrelor unde se organizează probe speciale.

  • 4 august: Înscrierea candidaților la probele de aptitudini sau de limbă, inclusiv pentru locurile speciale (rromi/CES).

  • 5 – 6 august: Desfășurarea probelor.

  • 7 – 8 august: Afișarea rezultatelor și rezolvarea eventualelor contestații.

În perioada 11 – 13 august, sunt acceptate cererile de înscriere pentru:

  • candidații care au fost repartizați în prima etapă, dar nu au depus dosarele de înscriere în termen;

  • cei respinși la licee cu probe de aptitudini;

  • candidații care au participat la probe de limbă modernă în etapa a doua;

  • elevii care nu s-au înscris sau s-au înscris în prima etapă a repartizării computerizate, însă, din diverse motive, nu au fost repartizați, inclusiv cei care au candidat pe locuri speciale destinate rromilor ori pe locuri separate pentru elevii cu CES din unitățile de învățământ de masă;

  • absolvenții de clasa a VIII-a care nu au susținut Evaluarea Națională.

Repartizarea finală are loc pe 18 – 19 august, iar pe 19 august, rezultatele sunt confirmate prin sistemul informatic centralizat.

Admiterea la seral și frecvență redusă

Pentru învățământul seral:

  • 24 – 25 și 28 – 29 iulie: Înscrierea în învățământul seral pentru candidații din promoțiile anterioare care au cel puțin 18 ani până la începutul anului școlar 2025 – 2026.

  • 30 iulie – 1 august: Alocarea locurilor la învățământul seral pentru candidații din promoțiile anterioare care au împlinit 18 ani până la începerea anului școlar 2025 – 2026.

Pentru învățământul cu frecvență redusă:

  • 24 – 25 și 28 – 29 iulie: Înscrierea în învățământul cu frecvență redusă pentru candidații din promoțiile anterioare care au împlinit 20 de ani până la 31 august 2025 inclusiv.

  • 30 iulie – 1 august: Alocarea locurilor pentru învățământul cu frecvență redusă candidaților din seriile anterioare care au 20 de ani împliniți până la 31 august 2025 inclusiv.