Credincioşii îndemnaţi să ţină trei zile de post săptămâna viitoare pentru ca IPS Teodosie să ajungă mitropolit

  • Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care le cere clericilor şi credincioşilor să postească timp de trei zile.
  • Măsura este gândită cu speranţa ca IPS Teodosie, emitentul ordinului, va ajunge mitropolit.
  • Teodosie şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa ca actuala Arhiepiscopie a Tomisului să devină Mitropolie.
  • Recent, Teodosie a fost acuzat în Sfântul Sinod de „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică".
6242 afișări
Imaginea articolului Credincioşii îndemnaţi să ţină trei zile de post săptămâna viitoare pentru ca IPS Teodosie să ajungă mitropolit

Credincioşii îndemnaţi să ţină trei zile de post săptămâna viitoare pentru ca IPS Teodosie să ajungă mitropolit

Conform circularei emise de Arhiepiscopia Tomisului şi publicată prima dată de Dobrogea Live, „se instituie o perioadă de post de luni, 26.02.2024 până miercuri 28.02.2024, inclusiv. În această perioadă, clericii şi credincioşii vor oficia în biserici şi mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri şi Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Toate parohiile şi mănăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunţa enoriaşii cu privire la prezenta dispoziţie canonică. După Sfânta Liturghie de duminică, 25.02.2024“.

Ideea unei Mitropolii la Constanţa este una veche. Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

Recent Teodosie a fost acuzat în Sfântul Sinod de „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică".

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, a precizat recent Cancelaria Sfântului Sinod.

Arhiepiscopia Tomisului susţinea recent că va continua pe toate căile legale, statutare şi regulamentare, solicitarea de a deveni Mitropolie. Acest drept ar fi consfinţit prin canoanele 4-7 ale Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici