Cristea: La Poştă există un management defectuos ca mod de comunicare. Singura soluţie - privatizarea

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că la Poşta Română există "un management defectuos ca mod de comunicare", spunând că nu exclude o schimbare a acestuia şi că privatizarea este "singura soluţie" de rezolvare a situaţiei.

211 afișări
Imaginea articolului Cristea: La Poştă există un management defectuos ca mod de comunicare. Singura soluţie - privatizarea

Cristea: La Poştă există un management defectuos ca mod de comunicare. Singura soluţie - privatizarea (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că miercuri este programată o întâlnire cu sindicatele şi managementul de la Poşta Română în care vor fi analizate simulările realizate pe cererile salariale.

"Luni seară am fost în discuţii cu managementul şi reprezentanţii sindicatului din Poşta Română, am încercat să ajungem la o concluzie. Urma ca până astăzi (miercuri - n.r.) managementul să facă nişte simulări pe cererile salariale, pe majorările salariale care au fost solicitate, şi astăzi are loc o întâlnire pe aceste modificări la sediul Ministerului Societăţii Informaţionale, atât cu sindicatele, cât şi cu managementul, să se încerce să se agreeze un punct de vedere", a spus Cristea.

Ea a adăugat că, în schimb, lucrurile sunt "un pic mai complicate" în ceea ce priveşte stadiul privatizării.

"Legat de stadiul privatizării, acolo lucrurile sunt un pic mai complicate, în sensul în care nu am avut un răspuns concret privind modul în care evoluează acolo acest proiect. (...) avem de a face cu un stil de management în principiu ca şi mod de comunicare defectuos. Aceasta este o apreciere personală. Deci în momentul în care ai ajuns manager într-o companie a statului român nu eşti manager pe moşia privată, ci ai grijă de tot capitalul uman şi te raportezi la el ca şi la o componentă socială extrem de importantă şi ca la o resursă cu care tu trebuie să obţii rezultate. Lucru pe care eu nu l-am observat la managerul Poştei Române", a afirmat Aurelia Cristea.

Ea a adăugat că, din punctul său de vedere, la această companie este important să existe o bună credinţă în dialogul care are loc şi interes pentru privatizare, pentru că este singura soluţie prin care se poate rezolva situaţia de la Poşta Română.

"Au fost concediaţi deja aproape 4.000 de salariaţi anul trecut. Cu acordul sindicatelor au făcut acel acord, au căzut de acord la momentul respectiv că este nevoie şi se impune concedierea acelor aproape 4.000 de salariaţi. A fost acea intervenţie a Guvernului în care plăţile compensatorii au fost asigurate de acolo, în continuare, sigur, Poşta în acest moment are un oarecare profit. Este important să nu folosim şi tot acest profit doar în creşteri salariale, că atunci nu am rezolvat nimic. Însă este important ca acolo să existe o bună credinţă în dialogul care are loc acolo şi într-adevăr interesul de privatizare, pentru că este singura soluţie prin care se poate rezolva situaţia de la Poşta Română", a mai afirmat Cristea.

Întrebată dacă vor mai exista concedieri la Poşta Română, Aurelia Cristea a răspuns că "în momentul acesta nu s-a discutat despre concedieri colective".

"Cel puţin în momentul acesta nu s-a discutat despre concedieri colective. Problemele discutate au fost lipsa dialogului aproape în totalitate, între patronat, între manager şi sindicate, şi modificări în structură în care nu au fost consultaţi şi o creştere salarială pe care o impuneau. Nu în ultimul rând, asigurarea furnizării tichetelor de masă la timp şi asigurarea posibilităţii de a-şi efectua concediile de odihnă factorii poştaşi care sunt în mediul rural şi care nu au posibilitatea de a fi înlocuiţi pe perioada în care îşi desfăşoară concediul de odihnă", a afirmat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Întrebată dacă s-ar putea ajunge la o schimbare a managementului la Poşta Română, Aurelia Cristea a răspuns că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă până la urmă nu se ajunge la o soluţie.

"Evident. De ce nu? Dacă până la urmă nu ajungem la o soluţie şi la un consens acolo şi lucrurile nu funcţionează. Pentru că orice fel de întrerupere de activitate, orice fel de astfel de tensiune înseamnă pierderi în Poşta Română, pierderi cuantificabile în ceea ce înseamnă operaţiunile Poştei Române. Şi asta înseamnă şi în bilanţul Poştei, dar şi la salariaţi implicit. Este evident că va trebui găsită o soluţie", a adăugat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Salariile angajaţilor Poştei Române ar putea fi majorate cu sume cuprinse între 80 şi 120 de lei, dar în mai multe etape şi condiţionat de creşterea veniturilor operatorului poştal, întrucât o creştere imediată pentru toţi salariaţii ar băga firma în faliment, declara ministrul Răzvan Cotovelea.

Aproximativ 20.000 de angajaţi din Poşta Română au fost, marţi, în grevă japoneză, liderii sindicali ameninţând că dacă cererile angajaţilor nu vor fi soluţionate, vor intra în greva foamei, din această săptămână.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) a anunţat, în 5 mai, că vor fi organizate patru zile de proteste care urmăresc, în principal, demiterea conducerii instituţiei şi creşterea salariilor personalului cu 20 la sută.

Pe 6 mai, în Capitală, peste 100 de persoane au protestat în faţa sediului central al Poştei Române, iar duminică peste 2.500 de sindicalişti din Poşta Română din toată ţara au protestat la sediul Guvernului, prezentându-şi fluturaşii de salariu şi cerând demiterea conducerii companiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici