Criteriul "vârsta pacientului", eliminat la selecţia cererilor de tratament în străinătate

Ministerul Sănătăţii elimină criteriul "vârsta pacientului" care era luat în considerare la selecţia cererilor de tratament în străinătate atunci când fondurile destinate procedurii depăşeau bugetul alocat prin acest program naţional.

52 afișări
Imaginea articolului Criteriul "vârsta pacientului", eliminat la selecţia cererilor de tratament în străinătate

Criteriul "vârsta pacientului", eliminat la selecţia cererilor de tratament în străinătate (Imagine: Razvan_Chirita/Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii a supus debaterii publice un proiect de ordin de ministru prin care sunt aduse modificări şi completări Ordinului 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate.

În Ordinul 50/2004 este prevăzut că atunci când sunt depăşite fondurile alocate Programului Naţional de tratament în străinătate, comisia care analizează cererile ia în considerare patru criterii, respectiv riscul vital estimat în lipsa tratamentului, beneficiul tratamentului estimat pentru bolnav, beneficiul tratamentului estimat pentru societate şi vârsta pacientului.

În noul proiect de ordin a fost eliminat criteriul "vârsta pacientului, rămânând celelalte trei.

Iniţiatorii proiectului susţin că prin eliminarea acestui criteriu, cererile de trimitere la tratament în străinătate vor fi soluţionate cu mai multă operativitate.

Comisia care analizează aceste cereri este formată dintr-un secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, în calitate de preşedinte, doi reprezentanţi ai Serviciului pentru programe de sănătate, un reprezentant al Direcţiei asistenţă medicală şi un reprezentant al Direcţiei generale economice.

Criteriu "vârsta pacientului" a fost contestat în urmă cu câteva luni de diverşi bolnavi.

Ordinului în vigoare prevede că un pacient cu vârsta între 0 şi 26 ani are prioritate, primind la evaluarea dosarului 10 puncte, unul cu vârsta între 27 şi 60 ani - cinci puncte, iar cei peste 60 - niciun punct.

Proiectul de ordin elimină acest criteriu, dând astfel posibilitatea ca orice persoană, indiferent de vârstă, care îndeplineşte însă celelalte trei criterii, să poată beneficia de tratament în străinătate.

Proiectul va fi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii până în 10 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici