Video Criză majoră! Românii pleacă la muncă în străinătate în plină pandemie, pentru că acasă afacerile sunt închise

  • Aproape două mii de oameni au plecat la muncă în Germania, cu zboruri charter, de la aeroportul Cluj-Napoca
  • Cei mai mulţi se duc să lucreze în agricultură: vor culege sparanghel şi căpşuni în Germania
  • Majoritatea celor care pleacă în străinătate îşi asumă riscul contaminării cu noul coronavirus, doar ca să aibă unde lucra: la noi, economia este oprită
  • Germania, ţara unde au plecat aproape 2.000 de români astăzi, este pe locul trei în Europa după numărul de bolnavi de COVID-19
  • Sâmbătă şi duminică sunt programate alte curse charter care vor duce în Germania mii de români
3222 afișări

În timp ce economia noastră stă pe loc, Occidentul reporneşte motoarele. Şi ne foloseşte muncitorii care la noi nu au unde lucra din cauza stării de urgenţă. 12 curse charter au încărcat zilieri de la Cluj-Napoca şi i-au dus în Germania.

„Peste 1500 de oameni din toate colturile tarii au ajuns aici inca de la primele ore ale diminetii. Este haos! Multi dintre dintre ei nu stiu unde anume pleaca, iar despre distantarea sociala nici nu se pune problema“, transmite Raisa Humeniuc, corespondent MEDIAFAX:

Deşi primul avion special a decolat după-amiază, oamenii au fost aduşi cu multe ore înainte la aeroportul Cluj-Napoca. În aerogară erau primiţi în serii, ca să păstreze distanţa între ei. În parcarea particulară din faţa aeroportului, însă, cei care plecau la muncă în Germania stăteau claie peste grămadă în ciuda regulilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus.

„Va rog un pic atentie. Oamenii care nu si-au auzit numele ii mai strig o data”, anunţă un angajat al aeroportului.

Mulţi dintre cei care au plecat la lucru în Germania se duc să culeagă sparanghel şi căpşuni. La noi nu mai au voie să iasă la camp.

Vasile Stan – muncitor în Germania: Si ce sa facem? Sa murim de foame pana se termina virusul sau cum? Nu murim de virus, murim de foame.

Alţii merg să lucreze în patiseriile din Germania pentru că la noi aproape toate laboratoarele sunt închise.

Loredana Bica – muncitoare în Germania: Am sotul cu handicap, doi copii minori, ce sa fac? Nu pot sa stau acasa. / Imi este teama sa contactez virusul, dar ce sa fac?! Mai teama imi este sa nu am ce sa le pun la copii pe masa.

În timp ce oamenii care nu mai au unde lucra în ţară din cauza crizei coronavirusului se înghesuiau să plece în străinătate, directorul aeroportului Cluj-Napoca a fost nevoit să cheme poliţiştii ca să pună capăt haosului din faţa aerogării.

David Ciceo - directorul Aeroportului International Cluj-Napoca:  Organizatorii nu au respectat conditiile. Niciun pasager care a venit astazi nu avea bilet de calatorie. Nu stia unde merge. Ei stiau ca merg in Germania, nu stiau destinatia in care pleca.

Autorităţile au început ancheta şi au descoperit că firma de recrutare este din Germania şi nu are reprezentanţi la noi în ţară.  

Mircea Abrudean – prefectul judeţului Cluj: In momentul de fata este o ancheta in desfasurare a Inspectoratului Judetean de Politie cu privire la zadarnicirea combaterii bolilor.

Sâmbătă şi duminică sunt programate alte curse speciale care duc zilieri români în Germania. Guvernul a restricţionat zborurile spre zona cu cele mai multe cazuri de coronavirus din Europa, dar le permite plecarea printr-o ordonanţă militară. Documentul vorbeşte despre măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, dar la articolul 10 dă liber curselor charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri către alte state. Românii care pleacă de la Cluj-Napoca ajung în Germania, ţară aflată pe locul trei în Europa după numărul de îmbolnăviri din cauza coronavirusului.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici