Cseke Attila: Niciunul dintre centrele universitare din România nu are spital de clasa unu

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat vineri la Timişoara că niciunul dintre centrele universitare din România nu are, în acest moment, un spital clinic de urgenţă care să poată fi încadrat în clasa unu, deoarece acestor unităţi sanitare le lipsesc anumite specialităţi.

39 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: Niciunul dintre centrele universitare din România nu are spital de clasa unu

Cseke Attila: Niciunul dintre centrele universitare din România nu are spital de clasa unu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cseke Attila a declarat, într-o conferinţă de presă, că strategia Ministerului Sănătăţii pentru perioada următoare este legată de spitalele clinice de urgenţă din centrele universitare mari - Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Iaşi, Constanţa, Bucureşti şi Craiova - pentru ca acestea să obţină cea mai înaltă clasificare, clasa unu, ceea ce înseamnă că vor primi finanţarea cea mai consistentă de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, însă niciunul din aceste spitale nu poate primi această clasificare deoarece le lipsesc anumite specialităţi.

"Va trebui să facem o analiză serioasă şi pe aceste spitale clinice de urgenţă. Astăzi, niciunul din aceste centre universitate nu dispune de un spital care poate fi clasificat în clasa unu. Ceea ce este o problemă destul de mare. Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, din cele 18 specialităţi necesare pentru a putea fi clasificat în clasa unu, îi lipsesc patru. Spitalul Clinic Judeţean Iaşi, care acoperă toată regiunea Moldovei, cea mai interesantă situaţie, din 18 specialităţi necesare, zece lipsesc. La Mureş, din 18 specialităţi, patru lipsesc, la Craiova, din 18, opt lipsesc, la Cluj, din 18, şapte lipsesc, la Constanţa, din 18, trei lipsesc", a afirmat Cseke.

El a afirmat că, odată cu introducerea sistemului de clasificare a spitalelor, acestea trebuie să obţină nivelul unu.

"Odată cu introducerea clasificării şi finanţarea spitalelor în funcţie de aceasta, aceste spitale trebuie aduse la nivelul la care ar trebui să funcţioneze şi astăzi, adică toate la nivelul unu, urmând ca restul spitalelor să se clasifice după secţiile pe care le au. Pentru că în ultimii 20 de ani, din păcate, în sistemul spitalicesc s-a lucrat cam aşa: fiecare şi-a mai înfiinţat câte un spital, câte un institut pe diferite specialităţi, într-un judeţ este într-un fel, în alt judeţ este într-alt fel. Nu a existat o strategie", a spus ministrul Sănătăţii.

El a precizat că metodologia de clasificare a spitalelor va intra în vigoare la sfârşitul lunii martie, urmând ca spitalele să dispună de un termen de 30 de zile pentru a întocmi "o fişă de valoare" şi de a cere o clasificare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici