CSM, şedinţă pe completurile de cinci judecători de la ÎCCJ. Marcu: Vom da o hotărâre pentru deblocarea activităţii

Secţia pentru Judecători a CSM va dezbate, miercuri, situaţia completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă, după decizia CCR, preşedintele Consiliului, Simona Marcu, precizând, pentru MEDIAFAX, că magistraţii vor crea condiţiile astfel încât completurile de 5 să redevină funcţionale.

1418 afișări
Imaginea articolului CSM, şedinţă pe completurile de cinci judecători de la ÎCCJ. Marcu: Vom da o hotărâre pentru deblocarea activităţii

CSM, şedinţă pe completurile de 5 de la ÎCCJ. Marcu: Vom da o hotărâre pentru deblocarea activităţii

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), se află punctul 24779/2018, referitor la "efectele feciziei nr. 685 din data de 7 noiembrie 2018 a Curţii Constituţionale a României".

"Mâine (miercuri -n.r.) la 12.00, vom avea Secţie pentru judecători şi vom da o hotărâre de principiu care să deblocheze activitatea completurilor de 5 judecători. Secţia pentru judecători are, potrivit legii organice, atribuţii referitoare la organizarea şi funcţionarea instanţelor. Punctual, în problema acestor completuri, vom respecta decizia CCR şi vom crea condiţiile, în limita competenţelor noastre, ca acestea să redevină funcţionale cât mai urgent", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Simona Marcu.

În motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, magistraţii au precizat că obligaţia de a identifica soluţiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare revine Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, luni, ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecători să fie amânate pe 14 ianuarie, în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti privind anularea tragerii la sorţi a completurilor din 9 noiembrie. Între procese se numără şi cel al lui Liviu Dragnea, dar şi cel al lui Toni Greblă, achitat în primă instanţă pentru fapte de corupţie.

La Completul numărul 1 de 5 judecători, care urma să intre în şedinţa de judecată din data de 3 decembrie, se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul anagajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghiţă - dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari - şi cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici