Cultele şi vaccinul. Francisc Doboş: Voi face doza 3, din iubire faţă de mine şi de comunitate

  • Preotul catolic Francisc Doboş va face doza 3 „fără doar şi poate”: „e o dovadă de iubire faţă de mine şi faţă de comunitate. Dacă voiau să ne extermine, o făceau deja”.
  • Purtătorul de cuvânt al BOR: „Biserica şi cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală”.
2267 afișări
Imaginea articolului Cultele şi vaccinul. Francisc Doboş: Voi face doza 3, din iubire faţă de mine şi de comunitate

Cultele şi vaccinul. Francisc Doboş: Voi face doza 3, din iubire faţă de mine şi de comunitate

Întrebat de MEDIAFAX despre doza a treia de vaccin anti-COVID, a cărei administrare începe în România din 28 septembrie, preotul catolic Francisc Doboş a declarat că va face doza 3 „fără doar şi poate”.

„Cei care vor să se vaccineze sau s-au vaccinat vor să trăiască. Cei care nu vor să se vaccineze cu orice preţ, la fel, vor să trăiască. La mijloc avem un virus. Am văzut cum funcţionează şi vrem ca Dumnezeu să ne salveze. Aici mă refer la oamenii credincioşi. Dumnezeu ne salvează prin credinţă, dar şi prin ştiinţă, pentru că El este Creatorul la toate şi nu putem să folosim doar credinţa în accepţiunea ei superstiţioasă. Nu putem să spunem că nu ne vaccinăm pentru că ne ajută Dumnezeu direct din cer, îl putem ispiti pe Dumnezeu în felul acesta. Tot Dumnezeu ne dăruieşte medici, tot El ne-a dat minte, a dat minte oamenilor de ştiinţă să dezvolte atâtea medicamente pe care oricum le folosim de zeci de ani, de sute de ani - leacuri care au fost inventate de călugări”, declară preotul.

Îndemnul noului paroh al Parohiei Romano-Catolice „Sacré Cœur” din Bucureşti este să folosim şi raţiunea, cu atât mai mult în aceste zile „îmbibate de conspiraţii”: „Evident că mă gândesc că am credincioşi sau colegi preoţi care nu s-au vaccinat, alegerea este liberă, nu poate fi forţat nimeni, dar facem apel la conştiinţă, care ţine cont de raţiune şi de credinţă. Fără ambele riscăm să cădem. Ţinând cont de valul 4, îndemnul meu este, aşa cum a făcut şi Sfântul Părinte, <vaccinaţi-vă>! Doar dacă aveţi motive medicale nu trebuie să vă vaccinaţi, motive bine întemeiate, nu frică să păţim ceva. Oricum păţim ceva, dar e mai bine să ne salvăm viaţa şi prin ştiinţă”.

„Dau exemplul personal: m-am vaccinat, mă voi vaccina ori de câte ori va fi nevoie. Voi face doza a 3-a atunci când va veni momentul, fără doar şi poate. Nu e nimic împotriva credinţei. Dacă mă uit pe orice alt medicament ar fi oricum o mulţime de efecte adverse, aşa că nu ar trebui să luăm niciun medicament niciodată. Nu ştiu care sunt planurile, dacă există şi interese financiare, nu este treaba mea, oricum este ceva mult mai mare care ne depăşeşte pe noi, ca persoane fizice. Pe mine, ca persoană fizică, temător de Dumnezeu, mă interesează să nu ajung să transmit mai departe. Chiar dacă sunt vaccinat, pot să mă infectez, dar să nu dezvolt o formă gravă: este responsabilitate şi o dovadă de iubire faţă de mine şi faţă de comunitate”, adaugă fostul purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.

Întrebat despre cei care au decis să mai aştepte studiile din lume, părintele Doboş spune: „Nu rămân sceptic, mă încred. Cine e în aşteptare de studii, pentru foarte mulţi probabil e o modalitate de a eschiva. Eu mă încred. Dacă voiau să ne extermine, o făceau deja până acum cu alte modalităţi, nu aveau nevoie de un virus şi se termina deja totul. Când se va hotărî pentru doza a treia voi fi printre primii. Nu vreau să mă infectez ca apoi să transmit mai departe. Îndemnul meu este de a ne vaccina pentru ca toţi ceilalţi bolnavi de boli grave să poată reveni în spitale”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Biserica şi cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro- , nici anti-vaccinare.

„Fiecare persoană decide liber în legătură cu propria imunizare prin vaccin, în mod ideal după ce se consultă cu un medic, urmând sfatul competent al acestuia. Esenţial este să luăm decizia cât mai bine informaţi din surse medicale, nu dezinformaţi din surse non-medicale. Iraţionalul antivaccinism (justificat religios) rămâne o mare neînţelegere care îi poate transforma pe unii, nu puţini, în martirii unei cauze false”, a spus Bănescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici