Curtea de Conturi: Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială a dat ajutoare, indemnizaţii şi alocaţii necuvenite de 25,9 milioane lei

Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a plătit necuvenit ajutoare sociale, indemnizaţii pentru creşterea copilului şi alocaţii de stat pentru copil în valoare totală de 25,9 milioane de lei, în anul 2013, potrivit Curţii de Conturi.

595 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială a dat ajutoare, indemnizaţii şi alocaţii necuvenite de 25,9 milioane lei

Curtea de Conturi: Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială a dat ajutoare, indemnizaţii şi alocaţii necuvenite de 25,9 milioane lei (Imagine: Shutterstock)

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2013 arată că, la nivelul agenţiilor judeţene de plăţi şi inspecţie socială, s-au identificat plăţi necuvenite pentru mai multe tipuri de beneficii auditate.

Astfel, în urma controlului s-a stabilit că s-au plătit necuvenit ajutoare sociale (VMG) şi alocaţii pentru susţinerea familiei în sumă de 18.108.000 lei, cauza principală fiind nedeclararea de către beneficiari a unor venituri medii realizate şi deţinerea unor bunuri care atrag excluderea acordării acestor beneficii de asistenţă socială.

Plăţi necuvenite s-au făcut şi sub formă de indemnizaţii pentru creşterea copilului, inclusiv stimulentul lunar de inserţie, suma totală fiind de 7.308.000 de lei, ca urmare a nedeclarării realizării altor venituri, neachitării impozitelor pentru bunurile deţinute în proprietate, necalculării cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului în funcţie de veniturile efectiv realizate.

Totodată, Curtea de Conturi a mai stabilit că s-au acordat nelegal alocaţii de stat pentru copii în sumă de 83.000 de lei, acestea fiind plătite pe numele unor minori decedaţi, copii exmatriculaţi, care au abandonat şcoala sau care au repetat anul şcolar, întrucât nu s-au transmis la timp documentele obligatorii, de către inspectoratele şcolare.

Din verificarea modului de implementare a măsurilor dispuse prin deciziile Curţii de Conturi a rezultat că sumele recuperate în 2014 de către toate cele 42 de agenţii teritoriale au fost de 31.918.000 lei, sumă care priveşte atât anul 2011 cât şi 2012.

În raport se mai arată că s-au constatat abateri de la legalitate şi cu ocazia auditului performanţei, fiind menţionate plăţi necuvenite de 280.000 de lei, reprezentând subvenţii acordate către diverse asociaţii şi fundaţii române cu personalitate juridică pentru servicii acordate beneficiarilor, plăţi necuvenite de 211.000 lei, urmare a acceptării la finanţare a unor cheltuieli de instalare reprezentând sisteme, utilaje şi dotări achiziţionate de executantul de lucrări la preţuri mai mici faţă de cele solicitate agenţiei şi nerestituirea la bugetul de stat în primele cinci zile lucrătoare ale anului următor sau de la data începerii convenţiei a sumei de 44.000 de lei, reprezentând subvenţia acordată nelegal unor asociaţii şi fundaţii.

În cursul anului 2013, inspectorii sociali, cu sprijinul comportimentului informatic din cadrul ANPIS, au folosit, pentru prima dată, bazele de date ale altor instituţii publice pentru identificarea unor suspiciuni de eroare sau fraudă în ceea ce priveşte eligibilitatea beneficiarilor. Suprapunerea bazelor de date s-a axat în principal pe verificarea persoanelor decedate sau inexistente în bazele de date externe, dar care apar în plată, conform programului SAFIR, după data decesului sau pe perioada analizată şi verificarea veniturilor pe care persoanele sau familiile le realizează în timpul sau pe parcursul beneficiului de asistenţă socială.

Debitele constituite în anul 2013, în urma verificării cazurilor transmise de Curtea de Conturi, pentru patru categorii de beneficii sociale supuse auditării, au fost în sumă de 30.496.000 de lei, ceea ce reprezintă 57 la sută din totalul debitelor constituite şi raportate prin situaţiile financiare încheiate şi raportate la 31 decembrie 2013 (53.269.000 lei).

Comparativ cu acestea, debitele constituite ca urmare a desfăşurării campaniilor naţionale de către inspectorii sociali sunt în sumă de 17.133.000 de lei, reprezentând doar 32 la sută din total. Diferenţa de 11 la sută reprezintă alte debite în sumă de 4.834.000 de lei, precum şi debitele constituite în urma verificării petiţiilor, în sumă de 806.000 lei.

În urma recomandărilor Curţii de Conturi, la ANPIS s-a realizat o evidenţă centralizată a proceselor verbale de contravenţii emise de inspectorii sociali din teritoriu, sub forma unei machete standard care va constitui baza pentru raportarea acestora către ANPIS.

Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri la nivelul ANPIS. Astfel, la trei agenţii judeţene pentru plăţi şi inspecţii sociale s-a identificat un număr mediu de 66 persoane apte de muncă, reprezentând şapte la sută din familiile beneficiare de venit minim garantat, care fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, dar care nu erau înregistrate în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, plăţile efectuate către aceştia, de 484.000 de lei, fiind nelegale.

Numai în anul 2013, prin extrapolare la nivel naţional, numărul mediu lunar de persoane apte de muncă, neînscrise în evidenţa agenţiilor judeţene de ocupare, ar fi fost de 1.600 de persoane.

"Aceasta înseamnă că din numărul total de 6.813 locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii medii, existente la nivel naţional la sfârşitul lui 2013, un număr de 1.600 de persoane ar fi avut şansa de a găsi un loc de muncă din cele vacante. Se poate concluziona că dacă aceste persoane ar fi fost încadrate pe posturile vacante, în anul 2013 s-ar fi realizat o economie la bugetul de stat de 3.936.000 lei, iar pe de altă parte, aceste persoane ar fi adus şi venituri la bugetul general consolidar, în sumă de 8.813.000 lei", se arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici