CUTREMUR PUTERNIC în zona Vrancea, de 5,7 grade, urmat de cinci replici. Este CEL MAI MARE seism din ultimii zece ani în România. Director INFP: Nu sunt de aşteptat alte cutremure mari

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometri, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti. Seismul a fost urmat de cinci replici, cu magnitudinea de 2,8, 3,1, 2,6, 2,7 şi 2,7 grade pe scara Richter. Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.

37197 afișări
Imaginea articolului CUTREMUR PUTERNIC în zona Vrancea, de 5,7 grade, urmat de cinci replici. Este CEL MAI MARE seism din ultimii zece ani în România. Director INFP: Nu sunt de aşteptat alte cutremure mari

CUTREMUR PUTERNIC în zona Vrancea, de 5,7 grade (Imagine: www1.infp.ro)

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (şase kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) şi Oneşti (51 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

.

UPDATE 13:15 - Un nou cutremur în Vrancea, de 2,7 grade

Un nou cutremur în Vrancea, cu magnitudinea de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 12.16, acesta fiind al cincilea seism de minimum 2,5 grade înregistrat după cel de 5,7 grade de sâmbătă seară, potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP). 

Seismul de 2,7 grade a avut loc la adâncimea de 30 de kilometri.

Primele patru replici ale cutremurului de 5,7 grade au avut magnitudinile de 2,8, 3,1, 2,5 şi 2,7 pe Richter.

Seismul de 5,7 grade de sâmbătă a avut loc la ora 21.14, la adâncimea de 39 de kilometri, fiind cel mai mare, ca magnitudine, înregistrat în România în ultimii 10 ani.

Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrică a fost afectată, sâmbătă seară, în mai multe localităţi din judeţul Galaţi.

Serviciile de ambulanţă din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcţionarea unor reţele de telefonie mobilă a fost afectată temporar.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că seismul de 5,7 grade a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea, din punct de vedere al adâncimii mici la care s-a produs şi din acest motiv a fost resimţit relativ puternic. "De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri", a explicat Ionescu.

UPDATE 23:27 - Seismul din Vrancea a avut două replici, de 2,8 şi 3,1 grade

Seismul de 5,7 grade pe scara Richter, produs sâmbătă seară, în Vrancea, a avut două replici, cu magnitudinea de 2,8 şi 3,1 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Replica de 2,8 grade s-a produs la ora 22,24, iar cealaltă la 22.30, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 22:10 - Seismul din Vrancea a avut 5,7 grade şi s-a produs la 39 de kilometri adâncine - INFP

Seismul de sâmbătă seară, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 39 kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), care a reactualizat parametrii cutremurului.

După primele măsurători, INFP indicase o magnitudine de 5,5, iar ulterior una de 5,6 grade.

UPDATE 22:02 - Director INFP: După seismul 5,6 grade nu sunt de aşteptat cutremure mari

Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX că după seismul produs în Vrancea nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.

"Seismul de sâmbătă seară a avut o replică, de 2,1 grade. În perioada următoare, nu sunt de aşteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru că acesta a fost unul de reaşezare în zona Vrancea", a declarat Ionescu.

Potrivit directorului INFP, seismul a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adâncimii.

"De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri. Cel de sâmbătă seară a fost la adâncimea de 40 de kilometri şi din acest motiv a fost resimţit relativ puternic", a explicat directorul INFP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici