Dan Şova, după eliberarea din Penitenciarul Jilava: Judecătorul care a făcut diferenţa este cel care nu trebuia să fie în complet. „O experienţă umilitoare”

Fostul parlamentar Dan Şova a declarat, miercuri noaptea, după ce a fost eliberat din Penitenciarul Jilava în urma contestării alcătuirii completurilor de 5 judecători, că a fost condamnat cu o decizie de 3 la 2, iar judecătorul care a făcut diferenţa nu trebuia să fie în complet.

8883 afișări
Imaginea articolului Dan Şova, după eliberarea din Penitenciarul Jilava: Judecătorul care a făcut diferenţa este cel care nu trebuia să fie în complet. „O experienţă umilitoare”

Dan Şova, după eliberare: Judecătorul care a făcut diferenţa este cel care nu trebuia să fie în complet

"Decizia Curţii Constituţionale a stabilit că acel complet care m-a condamnat a fost nelegal constituit. O singură remarcă am de făcut: am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2 în care doi judecători m-au achitat, iar judecătorul care a făcut diferenţa este exact cel care nu trebuia să fie în complet.

Este vorba despre o faptă pe care nu am comis-o. Nu m-am aşteptat la acea decizie (de condamnare -n.r.). În măsura în care Înalta Curte era obligată să respecte decizia Curţii, da, mă aşteptam (să fiu eliberat acum -n.r).

Nu o să discut propriu-zis despre închisoare pentru că nu e o chestiune de povestit, a fost o experienţă umilitoare, repet, pentru că am fost nevoit să vin în detenţie pentru o faptă pe care nu am comis-o", a declarat Dan Şova.

Fostul deputat Dan Şova era condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora, fiind încarcerat în Penitenciarul Jilava.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri noapte, eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au contestat alcătuirea completurilor de cinci judecători. Astfel, au fost puşi în libertate Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova. În aceste dosare, avocaţii au formulat contestaţii în anulare după decizia Curţii Constituţionale privind componenţa completurilor de 5 judecători, iar magistraţii Completului 2 de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, miercuri seară, ca, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, condamnaţii să fie puşi în libertate, prin suspendarea executării.

Termenul fixat pentru soluţionarea contestaţiilor în anulare este, în toate cele trei cazuri, 21 ianuarie 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici