Dana Gîrbovan, despre decizia CCR: De îndată, în termeni juridici, înseamnă „imediat”

Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a explicat, vineri seara, că încă nu a fost motivat în scris refuzul preşedintelui Klaus Iohannis referitor la respingerea sa pentru portofoliul de la Justiţie. „De îndată înseamnă, în termeni juridici, imediat”, a spus Gîrbovan.

1572 afișări
Imaginea articolului Dana Gîrbovan, despre decizia CCR: De îndată, în termeni juridici, înseamnă „imediat”

Dana Gîrbovan, despre decizia CCR: De îndată, în termeni juridici, înseamnă „imediat”

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, vineri seara, la Antena 3, că este atributul preşedintelui să respingă o propunere, însă acest lucru trebuie motivat, iar Klaus Iohannis nu a motivat încă refuzul.

„Este atributul constituţional al preşedintelui să respingă o propunere vizând un portofoliu pe motive de oportunitate, adică domnia sa consideră că persoana respectivă nu este potrivită pentru postul de ministru. La fel de adevărat este, însă, ce spune Curtea Constituţională, că nu o poate face în mod arbitrar. Adică trebuie să motiveze şi să motiveze în scris acest refuz. Nu a făcut asta de vreme ce Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict generat printre altele tocmai de faptul că refuzul preşedintelui nu a fost motivat”, a spus Dana Gîrbovan.

Preşedintele UNJR explică faptul că, în termeni juridici, „de îndată” înseamnă „imediat”.

„Curtea a spus <de îndată>, iar <de îndată> înseamnă <imediat>. De exemplu, când o hotărâre judecătorească este executorie de îndată, asta înseamnă că în momentul în care ea este publicată, pronunţată în şedinţă publică, poţi să iei minuta şi să te duci să o execuţi Asta înseamnă <de îndată> în termen juridic. Deciziile constituţionale sunt, de regulă, obligatorii din momentul publicării lor în Monitorul Oficial”, afirmă Gîrbovan.

Judecătorul Dana Gîrbovan a fost nominalizarea PSD pentru funcţia de ministru al Justiţiei, însă preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o numească şi nu a motivat de ce a făcut acest lucru, deşi CCR a constatat că „Preşedintele României a încălcat dispoziţiile art.147 alin.(4) din Constituţie, din perspectiva obligativităţii Deciziei nr.875/2018 şi că acesta urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele din 26 august 2019", potrivit motivării.

Taguri:
gîrbovan,
ccr,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici