Daniela, o tânără din Olt, îşi plăteşte facultatea cu bani din comoara moştenită de la bunica

  • Daniela şi mama ei cos ii pe care le vând, iar cu banii obţinuţi, Daniela îşi acoperă cheltuielile pentru facultate
  • O ie de Cezieni costă între 400 şi 1500 lei
  • În comuna Cezieni, ia românească este sărbătorită de peste o sută de ani
  • Principesa Colette Brâncoveanu a fost cea care a promovat iile olteneşti
9016 afișări

Daniela este din Cezieni, judeţul Olt, şi a împuns pânza cu acul, pentru prima dată, la trei ani. De atunci, împreună cu mama ei, a cusut zeci de ii. Modelele le-a moştenit în lada de zestre a bunicii, iar acum sunt comoara care o ajută să-şi împlinească visul de a ajunge contabilă. Daniela este studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova, iar cheltuielile cu facultatea şi le acoperă cu banii obţinuţi din vânzarea bluzelor tradiţionale, cusute cu migală, în luni de zile. O ajută şi faptul că, de la an la an, ia câştigă tot mai mult teritoriu în lumea modei.

La Cezieni, în Olt, în toate casele, femeile cos ie. Tradiţia este de peste o sută de ani, iar ia românească  fost sărbătorită şi promovată în Romanaţi de principesa Colette Brâncoveanu, care a locuit o perioadă îndelungată în conacul de la Cezieni.

Acum, Olga Filip, meşter popular din comună şi colecţionară de ii, le învaţă pe tinerele din localitate  să coasă ie şi să ducă tradiţia mai departe.

“Eu chiar pot să contribui la menţinerea tradiţiei, mai ales că sunt şi nişte venituri importante pe care le căpătăm din vinderea iilor ăstora”, spune Daniela Preda.

“Am vândut aşa cu încreţ, cu altiţă, dar am mai vândut aşa…de stradă. Anul acesta am vreo opt cusute. Nu mai spun de ce am cusut în alţi ani”, spune Maria Preda, mama Danielei.

“ Clienţii nu-i găsim noi, ne găsesc ei pe noi. Promovarea a contat foarte mult pentru ei. Prin sărbătoarea iilor ne-a cunoscut toată lumea. Femeile bătrâne nu au online să lucreze on line, dar acum, cu pandemia asta, n-a mai venit nimeni în sat să mai vindem şi noi o ie”, a declarat Olga Filip – meşter popular din Cezieni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici