DE CE IUBESC ROMÂNIA - Călin Ciofu, medic la Paris din 1990: Rădăcinile au rămas în România. Îmi place nostalgia trecutului

Călin Ciofu e medic primar în secţia de Chirurgie – Urologie dintr-un centru universitar din Paris (Spitalul Tenon). A plecat în Franţa în septembrie 1990, dar legătura cu ţara nu a fost niciodată întreruptă pentru că "rădăcinile au rămas acolo".

1113 afișări
Imaginea articolului DE CE IUBESC ROMÂNIA - Călin Ciofu, medic la Paris din 1990: Rădăcinile au rămas în România. Îmi place nostalgia trecutului

Călin Ciofu (Imagine: Arhiva personală)

La întrebarea "Iubiţi România?" medicul român a răspuns tot cu o întrebare: "Dumneavoastră aţi uitat prima iubire?".

"Rădăcinile mele sunt în România. Părinţii mei, unii sunt înmormântaţi acolo, alţii mai trăiesc acolo. Sigur, am veri, unchi, nepoţi care s-au răspândit peste tot în lume. Dar rădăcinile tot acolo sunt", spune Călin Ciofu.

Nu ştie ce a făcut pentru România, dar nu exclude să fi făcut mai puţin decât ar fi putut să facă.

"Pe linie profesională nu vă ascund că a fost dificil aici în primii ani. Mi s-a spus că primii trei, patru, cinci ani vor fi grei, dar au fost primii zece. Acum sunt 20 şi să zic că în aceşti ultimi zece ani, în care mi-am căpătat o oarecare independenţă şi un statut de senior în lumea aceasta medicală franceză, am încercat să aduc lumina aceasta, pe care şi eu am dobândit-o aici cu oarecare dificultăţi, să o aduc în ţară, fie aducând aici colegi din România să facă stagii în serviciul în care eu lucrez, fie aducând congrese francofone în România, fie ducându-mă eu însumi să susţin conferinţe în ţară. Aş zice că, dincolo de faptul că am fost solicitat, am căutat să fiu solicitat pentru a aduce o supraspecialitate care este foarte puţin dezvoltată în România pentru că este slab remunerată", a explicat urologul stabilit în Franţa, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor Români.

Primul lucru care îi place când se gândeşte la România este nostalgia trecutului.

"Îmi place această nostalgie a trecutului pentru că sunt şi anii tinereţii, anii dificultăţilor de pe vremea lui Ceauşescu. A-mi aduce aminte despre lucrurile acestea este echivalentul serviciului militar, în care toţi au suferit, dar în final au rămas cu amintirile frumoase de acolo" .

Îi mai place acum în România faptul că se mişcă, că lucrurile se schimbă, chiar dacă mai încet decât ar vrea toată lumea.

"Brucan spunea că o să fie 20 de ani. Eh, poate o să fie mai mulţi, dar se schimbă şi asta îmi place. Nu am posibilitatea să urmăresc România în fiecare zi. O văd la două, trei, patru sau cinci luni, când mă duc în ţară. Dar de fiecare dată văd un lucru nou", a mai spus medicul Călin Ciofu.

Dacă e ceva să-i displacă în România, e "balcanismul românesc".

"Expresia românului «hai că merge şi aşa» este o expresie cu care mă acomodez din ce în ce mai greu", recunoaşte el cu tristeţe.

Din România cel mai mult îi lipsesc colegii, subliniind imediat: "Colegii pe care i-am cunoscut".

"Părerea mea este că emigrantul român, fie el politic, cultural, administrativ, economic îşi găseşte dificil locul în străinătate şi tot dificil se poate reacomoda în România. Cel puţin actualmente", a mai explicat medicul.

(Material realizat de Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici