DE CE IUBESC ROMÂNIA - Cercetător român din Paris: Şi în situaţiile cele mai grele românii fac haz de necaz

Adriana Ţăpuş este conferenţiar doctor la École nationale supérieure de techniques avancées din Paris şi membru al laboratorului de robotică cognitivă. Cercetarea condusă de dr. Ţăpuş în robotică este multidisciplinară, combinând cunoştinţe în robotică, psihologie, ştiinţe sociale şi cognitive.

650 afișări
Imaginea articolului DE CE IUBESC ROMÂNIA - Cercetător român din Paris: Şi în situaţiile cele mai grele românii fac haz de necaz

DE CE IUBESC ROMÂNIA - Cercetător român din Paris: Şi în situaţiile cele mai grele românii fac haz de necaz

Interesele sale de cercetare includ robotica de asistenţă, modelarea umană, interacţiunea om-robot, învăţarea pe termen lung şi adaptarea comportamentului robotului la factori externi. Adriana Ţăpuş conduce o cercetare de pionierat în domeniul roboticii adaptative de asistenţă pentru persoanele cu deficit fizic şi/sau cognitiv. Este unul din membrii fondatori ai Asociaţiei Române de Inteligenţă Artificială (ARIA) şi în 2010 a fost premiată de Academia Română pentru contribuţia ei în robotică de asistenţă. A publicat peste 70 de articole în conferinţe şi reviste de specialitate cu înalta vizibilitate internaţională.

A studiat în Franţa, Elveţia şi Statele Unite dar continuă să iubească România pentru că este acasă, "un tot frumos ce înglobează limba, istoria, literatura, natura".

Adriana Ţăpuş crede că pentru a găsi ce este frumos în România şi pentru a putea spune de ce o iubim, trebuie ca răspunsurile să fie căutate în noi.

"Îi învăţ pe copiii mei să iubească România tot aşa de mult ca şi mine, arătându-le locuri minunate din ţară, povestindu-le istoria, citindu-le din Eminescu, Creangă şi Caragiale, valorile noastre culturale şi care definesc entitatea noastră ca şi român", spune ea.

Îi este greu să spună ce a făcut pentru România, dar speră că prin participarea la manifestările tehnico - ştiinţifice şi prin întreaga sa activitate a fost un ambasador al României în lume.

"Ca cercetător în robotica de asistenţă pentru persoanele cu deficit fizic şi/sau cognitiv rolul cercetărilor mele este să ajut diferite populaţii vulnerabile. Prin colaborarea cu comunitatea ştiinţifică din ţară am încercat ca printre primii beneficiari ai rezultatelor sa fie diverse instituţii din ţară", adaugă Adriana Ţăpuş.

Îi displace în România mediatizarea excesivă a evenimentelor negative în detrimentul celor culturale, ştiinţifice, educative.

"În primul rând ar trebui să se promoveze mai mult sentimentele de mândrie personală şi naţională, să se promoveze valorile din toate domeniile. Trebuie acordată o mai mare atenţie şi importanţă educaţiei şi sănătăţii. O populaţie educată şi sănătoasă este girul pentru viitor al unei naţiuni".

Consideră că ar fi necesare elaborarea unei strategii de dezvoltare a unor domenii economice, inclusiv de cercetare, în care România poate excela, reducerea birocraţiei si corupţiei, mai mult respect pentru oameni şi profesii, legi mai coerente şi de durată, ocrotirea copiilor şi a oamenilor fără adăpost.

"Poate că acordând mai multă atenţie acestor lucruri, care par mărunte, imaginea României în lume va fi alta. Cu toate acestea, România este o ţară minunată dacă ştim unde să ne uităm. Aş dori ca tuturor să li umple inima de bucurie şi mândrie cand pronunţă numele ţării ROMÂNIA", mai spune cercetătorul de la Paris.

Din România cel mai mult îi lipsesc oamenii şi optimismul lor.

"Chiar şi în situaţiile cele mai grele şi dificile, românii fac haz de necaz. Sunt lucruri greu de găsit la alt popor şi naţiune", conchide ea.

(Material realizat de Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici