Descoperirea făcută de un ieşean în grădina sa

Un ieşean a găsit sâmbătă un proiectil în grădină în timpul unor lucrări agricole. De la începutul anului, pirotehniştii ISU iaşi au intervenit în 42 de misiuni de asanare şi au găsit 205 proiectile de diverse calibre, 3 grenade, 15 bombe de aruncător şi alte 39 de elemente de muniţie.

1133 afișări
Imaginea articolului Descoperirea făcută de un ieşean în grădina sa

Un ieşean a găsit un proiectil în grădină în timpul unor lucrări agricole

„Misiune asanare muniţie neexplodată, proiectil găsit în grădina unei persoane fizice, ca urmare a lucrărilor agricole, în localitatea Breazu, com. Rediu. La locul solicitării se deplasează echipajul pirotehnic din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Iaşi”, anunţă ISU Iaşi.

De la începutul anului 2024, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi a efectuat 42 de misiuni pirotehnice de asanare.

La nivelul judeţului Iaşi, terenul asanat a fost în suprafaţă de 5130 de metri pătraţi, în urma acestor activităţi fiind descoperite 262 elemente de muniţie, respectiv 205 proiectile de diverse calibre, 3 grenade, 15 bombe de aruncător şi alte 39 de elemente de muniţie.

Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate, introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice de muniţii, tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură, folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte, utilizarea pulberilor şi explozivilor proveniţi din muniţii în scopuri artizanale, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente şi folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.
Mulţumim tuturor participanţilor angrenaţi în gestionarea situaţiei operative.

Nu uitaţi! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență
pot fi obținute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro
„Descarcă şi tu noua APLICAŢIE DSU!” Aplicaţia DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât şi Android şi poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :
- App Store - https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906
- Google Play - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu
Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici