DIICOT: 117 percheziţii în mai multe oraşe privind fraude informatice cu prejudiciu de 20 milioane de dolari

Procurorii DIICOT fac 117 percheziţii în Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, legat de fraude informatice prin care 1.000 de persoane au fost păgubite cu 20 milioane de dolari, anchetatorii colaborând cu ofiţerii US Secret Service şi FBI.

3825 afișări
Imaginea articolului DIICOT: 117 percheziţii în mai multe oraşe privind fraude informatice cu prejudiciu de 20 milioane de dolari

DIICOT: 117 percheziţii în mai multe oraşe privind fraude informatice cu prejudiciu de 20 milioane de dolari

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Gorj au destructurat trei grupuri infracţional organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic, informează, joi dimineaă, DIICOT.

În acest scop, se derulează 117 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Târgu. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în scopul reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă.

Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi mai apoi retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

În această modalitate au fost induse în eroare aproximativ 1000 de victime.

Prejudiciul total cauzat până în prezent este de aproximativ 20 milioane dolari, potrivit DIICOT.

La sediul DIICOT urmează să fie aduse aproximativ 90 de persoane faţă de care s-a început urmărirea penală pentru fraudă informatică, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO. - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj, iar suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DGIPI.

Procurorii DIICOT, în documentarea informativ-operativă a cauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Peste 30 de persoane sunt vizate de descinderile făcute în 32 de locaţii din Dolj

Peste 30 de persoane sunt vizate de descinderile făcute, joi, în 32 de locaţii din Dolj de către poliţiştii de la Crimă Organizată, coordonaţi de procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Gorj, într-un dosar vizând fraude informatice cu prejudiciu de 20 de milioane dolari.

"Este o acţiune de amploare care vizează destructurarea unor grupări specializate în fraude informatice. Poliţiştii BCCO Craiova sunt implicaţi în 62 de descinderi în mai multe judeţe, între care 31 sunt în Craiova şi una într-o localitate din judeţul Dolj", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX comisar-şef Silviu Văcaru, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova.

Potrivit sursei citate, membrii grupărilor au organizat licitaţii false, prin care vindeau bunuri pe care le deţineau, chiar pe teritoriul Statelor Unite.

"În urma cercetărilor făcute de ofiţerii de la Crimă Organizată, care se ocupă de acest caz din 2009, s-a stabilit că o parte dintre membrii grupărilor s-au deplasat chiar în SUA, ei ocupându-se de organizarea licitaţiilor false. Apoi, trimiteau banii în ţară", a mai precizat comisarul-şef Silviu Văcaru.

Potrivit sursei citate, un număr de 32 de persoane sunt vizate în urma descinderilor din judeţul Dolj, din care 25 au fost deja găsite şi urmează să fie duse la audieri la sediul Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici